1 SEABISCUIT - SUOMI


(Kuva Ilkka Nisula)

Voittosumma 316 985 € | Ennätys 10,9aly | 41 starttia: 17–2–4
10-vuotias ruuna | Suku: Credit Winner – Candy Tilly, Sugarcane Hanover

Ohjastaja JUKKA TORVINEN
Omistaja Maunulan Keksi ja Finanssi
Valmentaja Ivar Holmlund
Hoitaja Malin Holmlund
Kasvattaja Establo Gringos Locos

Seabiscuit aloitti 3-vuotiaana räväkästi. Se voitti uransa toisen startin Eskilstunassa tuloksella 15,5/2140 metriä Timo Nurmoksen käsistä.

Nelivuotiskaudella oli vain yksi tähtäin, Suuri Suomalainen Derby. Kesän kahden voittostartin jälkeen Seabiscuit valloitti ensin karsinnan ajalla 13,8/2640a ja sitten finaalin 14,1a. 6-vuotiaana Seabiscuit juoksi Ruotsissa kolme voittoa, 7-vuotiaana kaksi, joista toinen oli Suur-Hollolan välierä. 8-vuotiaana ruuna siirtyi Ivar Holmlundin valmennukseen, ykköset tulivat Killerin Eliitissä ja Suomen Mestaruudessa. Seabiscuit sai kutsun myös Yonkersin MM-kisaan, mutta matka jäi väliin. Viime vuonna tuli yksi voitto. Finlandia-paikan Seabiscuit varmisti upealla Helsinki-ajon voitolla.

Jukka Torviselle ja Ivar Holmlundille Finlandia-edustus on ensimmäinen.


2 WORKOUT WONDER - SUOMI


(Kuva Kanal75 Malin Albinsson

Voittosumma 218 114 € | Ennätys 09,6aly | 35 starttia: 7–7–2
5-vuotias ori | Suku: Conway Hall – Dear Abs, Muscles Yankee

Ohjastaja TOMMI KYLLIÄINEN
Omistaja Workout Club
Valmentaja Jarno Kauhanen
Hoitaja Minna Kauhanen
Kasvattaja Kentuckiana Farms, USA

Workout Wonder oli erittäin lupaava hevonen jo USA:ssa. Se juoksi 3-vuotiaana yli 100 000 euron tienestit, vaikka epäonni vaivasi suurten rahojen kisoissa. Ennätys 09,6 on peräisin nuoruusvuosilta, mutta numerot paranevat varmasti tämän kevään jälkeen. Workout Wonder on yksi monista Finlandian 5-vuotiasta.
Workout Wonder tuli Jarno Kauhasen valmennukseen noin vuosi sitten. Se aloitti heinäkuussa Pylvänäisen Muistoajossa kakkosella, Elian Web oli edellä. Suomessa Workout Wonder löi Suomen kultadivarilaiset kesän kisoissa. Pääpaino oli Ruotsissa. Ori raivasi tiensä Solvalla Grand Prix –finaaliin, jossa se kiri tulisesti voittoon. Uncle Lasse sai taipua. Voiton jälkeen alkoivat spekulaatiot Elitloppetista. Tämän kauden avauksessa Helsinki-ajossa Workout Wonder kiri hienosti kakkoseksi. Seinäjoella tuli harmittava laukka voittaja Twister Bin tuntumasta.


3 Victory bonsai - SUOMI


(Kuva Kanal75 Lars Jakobsson)

Voittosumma 182 249 € | Ennätys 11,2aly | 41 starttia: 24–7–3
6-vuotias ori | Suku: Kadabra – Victory Bouquet, Balanced Image

Ohjastaja ARI MOILANEN
Omistaja Heikki Korhonen ja KM Hästfarm i Holm AB
Valmentaja Heikki Korhonen
Hoitaja Sarianne Hynynen
Kasv. Libfeld Al J, Katz Marvin & Goldband Sam, USA

Jenkkiori Victory Bonsai aloitti Pohjoismaissa Robert Berghin valmennuksessa 3-vuotiaana ja voitti heti kolme lähtöä. Suomeen ori siirtyi 4-vuotiaana.

Osaomistajansa Heikki Korhosen valmennuksessa tahti on ollut tuimaa. Toissa vuonna Victory Bonsai voitti 11 lähtöä. Elitloppet-lauantain ykkönen on monen mielessä. Viime vuonna ori kipusi jo eliittiin. Finlandia-päivän voittotulos 11,2/2100a toi paikan Oslo Grand Prix -lähtöön. Tänä vuonna Victory Bonsai on voittanut kaksi kertaa, Porin Kultaloimen ja viime lauantaina Lahden Kultadivisioonan.

Victory Bonsai on Heikki Korhosen toinen Finlandia-valmennettava. Osaomistaja Kari Lähdekorpi saa myös jännittää kahta Finlandia-hevosta. Ari Moilanen ajaa ensimmäisen kerran Victory Bonsaita. Moilanen voitti Finlandian vuonna 2015 Bret Bokolla.


4 poet broline - RUOTSI


(Kuva Kanal75 Lars Jakobsson

Voittosumma 378 243 € | Ennätys 10,8aly | 30 starttia: 10–4–2 5-vuotias ori | Suku: Quite Easy – Candelia, Armbro Goal

Ohjastaja PETER UNTERSTEINER
Omistaja Sven-Göran Sjöström, Ruotsi
Valmentaja Peter Untersteiner
Hoitaja Henriette Larsen
Kasvattaja Broline International AB, Ruotsi

Peter Untersteinerin suurtallista löytyy myös huippuhevosia. Poet Broline on loistava sprintteri ja tulee Vermoon. Carabinieri tähtää pidemmille matkoille ja kilpailee Copenhagen Cupissa. Untersteiner on Ruotsin johtava valmentaja, tallissa majailee yli 180 hevosta. Untersteiner on Vuoden Valmentaja vuosimallia 2016.

Poet Broline on onnistunut erinomaisesti suurissa tehtävissä. 3-vuotiaana se voitti E3-finaaliin ja tienasi siitä 900 000 kruunua. 4-vuotiaana ori otti 931 000 kruunun täysosuman kevään Kungapokalenissa. Viime vuoden syyskuussa Untersteiner suuntasi Italiaan. Poet Broline oli ykkönen Gran Premio Continentalessa. Tämä kausi alkoi ykkösellä Färjestadin 5-vuotislähdössä pitkäperjantaina, Twister Bi jäi taakse. Tulinen lähtönopeus on Poet Brolinen tavaramerkki. Viime vuonna Färjestadissa voitti muuan Propulsion.

Untersteiner ajoi viime vuonna ensimmäisen Finlandiansa. Nothing But Class sijoittui neljänneksi.


5 D.D.'s hitma - suomi


(Kuva Sini Tuhkunen)

Voittosumma 168 960 € | Ennätys 09,7aly | 36 starttia: 9–4–4
6-vuotias ori | Suku: Donato Hanover – Deedee’s Destiny, Muscles Yankee

Omistaja Reima Kuisla Stable Oy Valmentaja Petri Puro
Hoitaja Laura Myllymaa
Kasvattaja Kjell Magne Andersen, Sveitsi

Reima Kuislan D.D.’s Hitman kilpaili USA:ssa 2-, 3- ja vielä 4-vuotiaana hyvällä menestyksellä. Se saapui Eurooppaan, ja Petri Puro aloitti valmentajana.

Viisivuotiskausi käynnistyi Charlottenlundissa Copenhagen Cup-päivän 5-vuotislähdössä kakkossijalla. Norjan Jarlsbergissa tuli myös heinäkuussa kakkostila, vain Kriteriumvoittaja Je t’Aime Express oli edellä. Suomessa saimme ihailla Hitmania Turun Kuninkuusraveissa. Voitto tiesi paikkaa Jubilemspokaleniin, jonka Nuncio voitti. Bergsåkerissa tuli hieno kolmostila, edellä vain Nuncio ja On Track Piraten. Tämä kausi on alkanut loistavasti. Kahden Jägersro-voiton jälkeen tuli maalikameratappio upean esityksen jälkeen, Nadal Broline ja Volstead ehtivät edelle.

Petri Puro on saanut juhlia Finlandia-voittoa vuonna 2011 Commander Crowen kanssa.


6 twister bi - italia


(Kuva Ilkka Nisula) 

Voittosumma 274 072 € | Ennätys 09,5aly | 41 starttia: 18–6–1
5-vuotias ori | Suku: Varenne – Lorraine Bi, Lemon Dra

Ohjastaja CHRISTOFFER ERIKSSON
Omistaja Pasquale Ciccarelli, Italia
Valmentaja Jerry Riordan
Hoitaja Heli Tarrimaa
Kasvattaja Az. Agr. Biasuzzi, Italia

Twister Bi kuuluu Finlandian laajaan 5-vuotiskaartiin. Twister Bin valmentaja Jerry Riordan lienee kisan kansainvälisin treenari. Riordan aloitti USA:ssa ja tuli sieltä Eurooppaan, ensin Italiaan ja sitten Ruotsiin Halmstadiin.

Twister Bi tunnettiin vielä viime vuonna melkoisena kuumakallena, joka höyrysi menemään. Halmstadin toukokuun illassa syntyi hurja 4-vuotistulos 09,5/1640a. Kloterskogenin keväinen voitto jätti Norjan 4-vuotiaat selvästi taakse. Viime syksynä Twister Bi näytti, että kaikki matkat käyvät, St. Leger -ykkönen 14,6a 3140 metrin matkalla. Riordan vei oriinsa helmikuussa Ranskaan, jossa tuli ykkönen. Färjestadissa Twister Bi oli todella lähellä Poet Brolinea. Seinäjoella täysosuma tuli näytöstyyliin.


7 oasis bi - ruotsi


(Kuva Kanal75 Lars Jakobsson)

Voittosumma 1 639 845 € | Ennätys 09,4aly | 73 starttia: 18–16–9
9-vuotias ori | Suku: Toss Out – Up Front JM, Self Possessed

Ohjastaja ERIK ADIELSSON
Omistaja Frackstad Lantbruks AB, Ruotsi
Valmentaja Stefan P Pettersson
Hoitaja Martina Lundin
Kasvattaja Allev. Giuseppe Biasuzzi, Italia

Oasis Bi on todellinen maailmankansalainen. Se on vieraillut kuudessa maassa viimeisen vuoden aikana. Ruotsi, Norja, Ranska, USA, Suomi ja Italia ovat tulleet tutuiksi.

Oasis Bi sijoittui vuoden 2014 Finlandiassa kakkoseksi ja 2015 kuudenneksi. Viime vuosi oli hevosen uran paras. Prix d’Ameriquessa ori ravasi kolmanneksi, edellä Bold Eagle ja Timoko. Lotterian Napolissa Oasis Bi valloitti toukokuussa, Elitloppet-finaalissa tuli vitossija. UET Masters Series -finaalissa Oasis Bi ravasi kakkoseksi Nuncion jälkeen. Yonkersin MM-kisassa Oasis Bi oli kakkonen Resolven jälkeen. Tämän vuoden Finlandia-edustus varmistui Klosterskogenin voiton ja Olympiatravet-finaalin kolmosen jälkeen.

Erik Adielsson on ajanut Finlandiassa kolme kertaa. Kash’s Cantab oli vuonna 2015 viides.


8 ELIAN WEB - SUOMI


(Kuva Pekka Salonen)

Voittosumma 353 526 € | Ennätys 11,2aly | 29 starttia: 19–4–2
5-vuotias ruuna | Suku: Like A Prayer – E L Dolly, Conway Hall

Ohjastaja JORMA KONTIO
Omistaja Talli Webbie
Valmentaja Katja Melkko
Hoitaja Katja Melkko
Kasvattaja West Breeding Oy

Elian Web kuuluu niihin nuoriin suomalaisiin, joista saamme nauttia nyt ja tulevaisuudessa kansainvälisissä suurkisoissa. Tarkasti ja tavoitteellisesti kilpailutettu 5-vuotias saa rattailleen Pohjoismaiden voitokkaimman ohjastajan Jorma Kontion.

Elian Web kilpaili jo 2-vuotiaana menestyksekkäästi ja hankki arvokasta kokemusta. 3-vuotiaana ruuna otti kakkoset Kriteriumissa ja Kymenlaakso-ajossa ja voiton Kasvattajakruunussa. Kauden ansiot olivat komeat 100 000 euroa. Vielä parempaa oli tulossa. 4-vuotiskauden huipennus oli täysosuma Suuressa Suomalaisessa Derbyssä, voitot myös St. Legerissä ja Kasvattajakruunussa. Kauden ansiot huikeat 230 362 euroa. Tämä vuosi alkoi voitolla Teivon 5-vuotislähdössä. Seinäjoki-Racessa Elian Web kiri takaa parhaaksi suomalaiseksi ja oli neljäs maalissa.

Katja Melkolle ja Janne Soroselle Finlandia-edustus on ensimmäinen. Jorma Kontio on voittanut Finlandia kolme kertaa – Keystone Patton 1985, Davidia Hanover 1986 ja Opal Viking 2007. Tänä vuonna Kontio siirtyy ykköseksi Finlandia-edustuksien määrässä. Kontiolle ohjastus Finlandiassa on 24.


9 propulsion - ruotsi


(Kuva  Lars Jakobsson)

Voittosumma 700 682 € | Ennätys 08,9aly | 41 starttia: 20–5–4
6-vuotias ori | Suku: Muscle Hill – Danae, Andover Hall

Ohjastaja ÖRJAN KIHLSTRÖM
Omistaja Stall Zet, Ruotsi
Valmentaja Daniel Redén
Hoitaja Ellinor Wennebring
Kasvattaja Caldwell F V & Bluestone Farms LLC, USA

Propulsion otti ensimmäisen miljoonan kruunun voittonsa viime vuonna Finlandia-Ajossa. Daniel Redénin huipputallissa riittää eliittihevosia, Propulsion on yksi kovimmista.

Finlandia-voiton jälkeen tuli kutsu Elitloppetiin, jossa Propulsion sijoittui finaalissa neljänneksi. Bodenin ja Jägersron miljoonavoittojen jälkeen tuli tappio kolmieräisessä Åby Stora Pris –kisassa Un Mec d’Heriprelle. Propulsion vietti talven Ranskassa. Vaikka epäonnea oli kosolti, ori tienasi sieltäkin miljoona kruunua. Prix de Bretagnessa tuli kakkossija ja Prix d’Ameriquessa nelossija. Ranskan jälkeen Propulsion aloitti ylivoimaisella voitolla Uumajassa.

Stall Zetille ja Redénille Finlandia-edustus on toinen. Örjan Kihlström on yksi maailman arvostetuimmista kuskeista. Vuonna 2015 hän ajoi Vincennes-tammalla kakkossijan Finlandiassa ja viime vuonna voiton Propulsionilla.


10 VENICE - SUOMI


(Kuva Pekka Salonen)

Voittosumma 644 390 € | Ennätys 11,7ake | 73 starttia: 43–12–8
8-vuotias tamma | Suku: Quite Easy – Vivace, Express Ride

Ohjastaja MIKA FORSS
Omistaja Heikki Korhonen Valmentaja Heikki Korhonen
Hoitaja Jukka Hakkarainen
Kasvattaja Hannu Nivola ja Sniper Team

Terästamma Venice on loistava esimerkki hevosesta, joka kuuluu huipulle vuosi vuoden perään. Venice voitti ensimmäisen suurkilpailunsa Kasvattajakruunun jo 2-vuotiaana.

Heikki Korhosen timantintarkka kilpailuttaminen on taannut tamman hienon uran. 3-vuotiaana Venice voitti Tammakriteriumin ja Kasvattajakruunun. Neljävuotiaana lähdettiin jo rohkeasti myös oriita vastaan, Derbyssä tuli kakkostila. 5-vuotiskauden keväällä tuli voitto Arvid Åvallin Tammaderbyssä ja syksyllä St. Legerissä. 6-vuotiaana Venice napsi voittoja Kultadivisioonissa, lisäksi ykköstila Best Ladyssä ja kakkonen St. Legerissä. Viime vuosi oli paras, ainakin voittosummalla mitattuna, huippuna Suur-Hollolan voitto. Tammojen EM-kisassa tuli 3. sija, edellä vain Anna Mix ja Some Summit. Tämä vuosi on alkanut voitoilla, joista arvokkain Espoon Palkinnon ykkössija.

Mika Forssille Finlandia-startti on uran toinen. Monster Driven hän ajoi 2013 neljänneksi. Heikki Korhosen tallista tulee suurlähtöjen hevosia. Venice saa kannustusjoukkoja kotikaupungistaan Kuopiosta.

Hevosesittelyt Timo Mahlamäki