Derby on Vermon syksyn merkittävin kilpailu

Suuri Suomalainen Derby kuuluu pääkaupunkiseudun suurimpiin urheilutapahtumiin.

Suuri Suomalainen Derby on Suomessa syntyneiden nelivuotiaiden lämminveriravurien päätähtäin ja suuripalkintoisin kilpailu. Omistajille jaettiin tänä vuonna  Derby-finaalissa palkintorahaa ennätykselliset 271 000 euroa. Lisäksi kasvattajat saavat Vermolta 27 100 euroa.

Derby on nimenä tuttu kaikissa hevosurheilua harrastavissa maissa. Se, millä ikäluokalla tai matkalla kilpailu ajetaan, vaihtelee maittain. Yhteistä on, että hevosenomistajat tai -kasvattajat maksavat osallistumismaksuina merkittävän osan kilpailun palkintopotista.

Suomen ensimmäinen Derby juostiin Käpylässä vuonna 1970. Muissa Pohjoismaissa lämminveristen Derbyn juuret ovat paljon pidemmät. Tanskassa aloitettiin jo vuonna 1898, Ruotsissa ja Norjassa 1900-lukujen alkupuolella. Vermossa ensimmäinen Derby ravattiin 1978.

Aina se tuntuu yhtä jännittävältä. Olet sitten kasvattaja, omistaja, valmentaja, hoitaja, ohjastaja, katsoja tai kilpailun järjestäjä. Säpinä alkaa tiivistyä elokuussa kun ovat vuorossa karsintakilpailut 22.8. ja vihdoin syyskuun alussa Suuri Finaali. Vuoden 2018 Suuri Suomalainen Derby järjestettiin lauantaina 1. syyskuuta.

Voittaja vuonna 2018 oli Hatchiko De Veluwe ajalla 13,3a. Voittajan kasvattaja ja omistaja on Lars Ingman Oy AB Sipoosta, valmentaja Timo Nurmos, voiton ohjasti Jorma Kontio ja voittajaa hoitaa Rebecca Sjöberg.

Vuonna 2019 karsintalähdöt ajetaan keskiviikkona 21.8. ja itse finaali Suuri Suomalainen Derby lauantaina 31. elokuuta.