Travhistoria skrivs igen på Vermo

Finland-Sverige75, på lördag den 7 december

Rubriken är nästan samma, som före den första gemensamma V75-dagen, som kördes i januari ifjol. På lördag den 7 december arrangerar vi för andra gången V75-spel till samma pool med Sverige, men tävlingsdagen blir helt annorlunda. Nu gör vi travhistoria, när vi kör för första gången tävlar enligt svenska V75-propositioner. Alltså vi får njuta av Gulddivisionen, Silverdivisionen, Stoeliten osv.

Det är en stor ära, men samtidigt stort ansvar, att arrangera lopp till Sverige och flera andra länder, som spelar i gemensam pool. Vi har gjort rejält grundjobb med ST och ATG med propositioner och alla andra saker. Jag vill tacka för ett fint samarbete. Det är alltid roligt att jobba med riktiga proffs.

Travsport i Sverige och i Finland hör till världens bästa. Välmående hästar är i huvudrollen, när vi får njuta av högklassiga tävlingar nästa lördag. Fyra platser är garanterade för finsk- respektive svensktränade hästar i alla V75-lopp. Man borde inte blicka bakåt, men en sak måste jag säga. I fjol hade vi otroligt fina lopp på gemensamma omgången. Hästarnas segerrader i programmet var så långa, att jag har sett motsvarande kanske bara i Elitloppsprogram. Vi försöker få lika fina lopp i år, och många svenska tränare har redan sagt JA till resan till Vermo.

Rikstravet i Finland heter Travliga. Åtta ligastallar köpte 1-åriga föl från auktionen i Ypäjä i början av september. Tränarkåren på Vermo har varit mycket aktiv i Travligan. Jani Hautaviita är ansvarig tränare för Vermos travligaföl Grainfield Fanny, snyggt sto efter Conway Hall och Super Susan Marie. Travligorna har ”riksmöte” på Finland-Sverige V75-dagen 7 december. Vi hoppas över 1000 åskådare till plats från landets travligor.

Finlandia-Ajo är vårens höjdpunkt på Vermo. De bästa europeiska hästar tävlar om 110 000 euros i första pris. Nästa år har vi nytt datum när Finlandia-Ajo körs bara två veckor före Elitloppet. Tidigare har Oslo Grand Prix tävlats på denna tidpunkt. Vi tror att nya datumet är en fördel för oss. Våren är redan här i mitten av maj. Hästar som siktar till Elitloppet, kan bevisa sin Elitloppsform då. Ramlopp är viktiga på stora internationella trav. Årgångslopp - samt kallblodslopp, stayerlopp och monté - är viktiga färgpunkter på Finlandia-dagen.

Nästa lördag finns de bästa tävlande hästarna på plats på Vermo. Vi betonar naturligtvis temat Finnkampen, men samtidigt är det viktigt att minnas, att hela Norden är vårt gemensamma område inom travet. Vi behöver jobba tillsammans, för att travsporten ska ha hög nivå i varje land samt i alla nordiska länder. Det är enkelt att resa till Helsingfors. Ta bara båt eller flyg. Hoppas att vi ser många svenska flaggor och hejargäng på Vermo.

Känn Er varmt välkomna till Finland, Helsingfors och Vermo, på lördag den 7 december

Timo Mahlamäki

Sportchef

27.11.2013 Uutiset >

Tapahtumakalenteri

 12:00 Tuusulan Harjoitusravit
 10:00 Vermon etäpelit
 18:00 Vermon Toto65-ravit
 10:00 Vermon etäpelit
 16:00 Vermon Toto65-ravit