Viimeinkin Vermoon!

1977 Vihdoinkin uudelle radalle! Pääkaupungin ratakurjuus oli lopultakin saatu onnelliseen ratkaisuun ja syksyllä rata oli valmis ensimmäiseen koeajoon. Skutnabbin tallin oriit Uncle Sam ja Express Pride kiersivät sen ensimmäisinä ja vaikka pinta oli vielä keskeneräinen, kiitteli valmentaja radan mallia ja ennusti sille ennätysnopeutta. Joulukuun 27. päivänä ajettiin Vermossa ensimmäisen kerran kilpaa, mutta matalalla profiililla. Sarjojen julkaisemisen lisäksi muuta markkinointia ei ollut, oletettiin sanan kiertävän niin että päästäisiin koeponnistamaan myös uudet totolaitteet. Odotukset kävivät siltä osin toteen, että väkeä oli paikalla tuhansin, mutta aika odotetusti myös tekniikka vielä kangerteli. Ensimmäisen lähdön voittaja oli Seppo Sarkolan ajama 3-vuotias tamma Adrienne, joka sai tuloksen 25,0/1600 m. Liisa Gröhnin Titus ja Allan Korven Farrax olivat seuraavina. Toto saatiin käyntiin vasta kolmanteen lähtöön, jonka vei Jalo Mäenpään Dompa Asserdal tuloksella 22,7a/2100 m, kerroin oli 3,27 ja ensimmäinen lähtövaihto oli 70.275 markkaa. Avajaisravit juhlallisuuksineen ajettiin vuoden viimeisenä päivänä. Kansainvälisessä juhlalähdössä Tommy Hannén Keystone Sycamore voitti itsensä Charme Asserdalin juostuaan 18,6a/2100 m.

1978 Uusi rata oli niin suuri asia, että Avajaisravien lisäksi ajettiin vielä maaliskuussa Vihkiäisravitkin. Niitä värittäneet ruotsalais- ja tanskalaisvieraat eivät voineet estää Pekka Korven ajaman Viking Wayn voittoa, joka tuli ajalla 17,3a/1600 m. Saman päivän Helsinki-ajon vei ruotsalainen Oki Way. Saman kevättalven kohokohtia oli myös Ajajien EM-ravit. Pekka Korpi voitti Vermon osakilpailun ja EM-tittelin saanut Heinz Wewering oli viides. Erik Skutnabbin 3-vuotias jenkkiori Gouge teki syyskuun alussa EE-tuloksen 15,8a/1600 m. Kauden varsinainen huipputapaus oli syyskuinen Kultakenkä, jonka ylivoimaiseksi voittajaksi tuloksella 16,0a/2100 m juoksi musta ranskalainen Ideal du Gazeau, Eugen Lefevren tuleva maailmantähti. Sen vierailu avasi Vermolle kansainväliset yhteydet ja koko suomalaiselle raviurheilulle lopullisesti portit Eurooppaan. Kisan kakkonen oli ruotsalainen Spinoon ja kolmas Keystone Patriot, tuleva maailmantähti. Vermon rakentamiseen suuresti vaikuttanut Hippoksen ja Käpylän puheenjohtaja Erkki Rajakoski ei ehtinyt nähdä pääkaupungin uutta valmiina. Myöhäissyksyllä pohjolan parhaat kokoontuivat Vermoon Rajakosken Muistoajoon ja voiton korjasi Tuomo Mäkelän Meadow Musial tuloksella 17,0a/1600 m. Kuulun uusmaalaisen ravikuninkaan mukaan nimetty Erkon Pokaali perustettiin täyttämään suomenhevosten suurkilpailuvajetta. Kaarlo Partasen Vieteri voitti juostaan 26,9a. Vermon ensimmäinen kausi käsitti 76 päivää, keskivaihto totossa oli 811.146 ja V4-pelissä 138.765 markkaa. Vermon ensimmäisen kauden jälkeen olivat rataennätysten haltijoina Emcora Nibs 15,6a ja Hiluri 25,3a.

1979 Vermo oli toisena toimintavuotenaan jo kahden muunkin kansainvälisen kilpailun isäntänä. Suomi oli hyväksytty Euroopan Raviliiton UET:n jäseneksi, ja valmiuksia järjestää jatkossa oma EM-osakilpailu pidettiin keväällä Grand Circuit Esikilpailu, jossa Ari Even Madrigal juoksi rataennätykseksi 14,7a ja jätti puhtaasti Super Monin, Star Rewardin ja kumppanit. Syyskuun alun PM-kilpailussa juhli tanskalainen supertähti, Jörn Laursen Tarok (17,1a/2600 m), suomalaiset jäivät vaisuille sijoille 7-10-11. Kultakengässä Pekka Korven Super Mon hankki ensimmäisen ja ainoaksi jääneen suomalaisvoiton. Monté rantautui Suomeen ja Vermoon kesällä, ensimmäinen voittaja oli Ritva Marttisen ratsastama Rhea Silvia ajalla 25,4. Vieteri paranteli suomenhevosten rataennätykseksi 22,3a. Sama ori korjasi kauden aikana omaa kolmen vuoden takaista SE-tulostaan 22,8a peräti kolmasti: 22,2a - 22,1a - 21,6. Totalisaattoriin saatiin suuri uudistus, kun 17.12. otettiin käyttöön slippikoneet.

Finlandia-Ajo kansainvälisyyden veturiksi

1980 Suomi sai oman EM-osakilpailunsa, ja elokuinen Finlandia-Ajo täytti kiitosmaininnalla sekä eurooppalaisen että kotimaisen järjestäjätahon odotukset. Kilpailun voittoon rynnisti kolmossuosikki, Jean-Claude Davidin Ejakval. Lähdössä laukannut ranskalainen löi tasaisessa maalintulossa hiuksenhienosti karsintavoittajat Express Gaxen ja Barbo Assassinin. Kaikki saivat ajan 15,6a/1600 m, josta Super Mon jäi kymmenyksen. Vermo oli myös 5-vuotiaiden EM-kilpailun näyttämönä ja kotikatsomon riemuksi Martti Ropposen Rocky oli tuloksellaan 16,3a/2100 m suorastaa ylivoimainen ennen Länsi-Saksan, Ranskan ja Ruotsin edustajia. Samana EM-päivänä nähtiin myös EE-vauhtia, kun Pekka Korven 3-vuotas At Risk pudotteli lähtölaukan jälkeen lähes uskomattoman tulokseen 14,4a/1600 m. Myös Derbyvoittaja Billy The Kid teki historiaa. Harri Hyytiäinen toi oriin vasta seitsemänteen starttiinsa, jossa tämä juoksi 18,3a/2600 m ja veti seitsemän ikätoveriaan alle 1.20-rajan, jota ei ollut kilpailussa koskaan aikaisemmin rikottu. Kultakengän paras oli Sören Nordinin Mustard ennen ranskalaista Kampion Creiominia ja Keystone Patriotia.
1981 Vermo Cupissa yllätti Jan-Erik Nygårdin 4-vuotias Leonard Hanover ja piti Super Monin takanaan. Ajajien MM-tittelistä oteltiin Vermossa kesäkuussa, osakilpailun paras oli Kanadan Benoit Cote. Syyskuun kansainväliset merkittiin ranskalaisille. Ideal du Gazeau oli Finlandia-Ajon ankarassa tiimellyksessä niukasti Keytone Patriotia parempi, tulokset 14,3a - 14,4a. Kultakengässä juhli ylivoimainen Levorino, jonka valmentaja-ajaja Stig Engberg oli yksi ranskalaisyhteistyön avainhenkilöitä.

Kriisin aineksia

1982 Vuodenvaihteessa 1981-82 sai ravien ja pelien suotuisa kymmenvuotiskausi lähes lamaannuttavan iskun. Joulukuussa oli totalisaattorivaihdot siirretty arpajaisveron piiriin ja tämä tarkoitti viiden prosenttiyksikön pudotusta pelaajien osuuksiin, totossa se tarkoitti 75 ja V4-pelissä 60 prosenttia. V5-peli siirtyi samassa vuodenvaihteessa Suomen Hippokselta Veikkaukselle, ja tässä yhteydessä pelaajille maksettava osuus - vastoin osapuolten sopimusluonnosta - oli pudonnut 65:stä 55 prosenttiin. Ongelma oli valmis. Vaihdot romahtivat ja kannattavien ravien järjestäminen kävi ylivoimaiseksi. Vermon kauden avajaisraveissa vaihto putosi yli 30 prosenttia ja toisena päivänä pudotus jatkui. Ravitoiminta koko maassa keskeytyi kuukaudeksi. Tästä käynnistyi raviurheilussamme lyhyehkö, mutta sitäkin synkempi ajanjakso. Aatemaailmasta, asemasta ja etunäkökohdista riippuen sitä kutsuttiin kriisiksi, konikapinaksi tai ravilakoksi.Pelaajaosuuksiin saatiin ns. totoverotyöryhmän esityksestä jo helmikuussa muutos, niin että toton palautusprosentti oli 84 ja V4-pelin 68. V5-asiassa päästiin sopuun vasta touko-kesäkuun vaihteessa, jolloin Forssan Tuoppi-lauantaille pelattiin 913.000 markan vaihto. Veikkauksen avauskierroksella se oli ollut 1.040.000 ja viimeisellä Hippoksen isännöimällä kierroksella 1.712.000 markkaa.

Urheilullisuus nostaa raviurheilun uuteen nousuun

Urheilupuolella saatiin kauniimpia tuloksia. Hankiajo, Helsinki-ajo ja Talvimalja muodostivat ns. Vermon Talvitrippelin. Pekka Korven tamma Alto vei koko potin, mutta urheilu-uraa tunnetumpi on sen rooli jalostajana; tyttärentytär Not A Sapacecase, monimiljonääri ja Prix d'Amérique-kandidaatti, edustaa suomalaisten lämminveristen aatelia. - Talvitrippelin saivat myös Leander Blue Chip 1983 ha Parchment 1984.Vermo Cup oli saanut muotonsa ja toimi nyt pohjoismaisena uloslyöntikilpailuna. Karsintavoittajat Keystone Patriot ja U.S. Thor Viking kävivät finaalissa tiukan ottelun, joka päättyi Veijo Heiskasen ajaman Keystone Patriotin voitoon ajalla 14,3a/1600 m. Sama ori hallitsi myös Johtotähti-ajoa, joka käsitti kolme karsintaa maakunnissa ja Vermossa finaalia, jossa 70.000 markan lisäksi odotti MB-maasturi ja kahden hevosen traileri. Vekseli voitti toisen kerran syksyisen Tähtisprintterin. Pentti Savolaisen ori veti SE-tuloksen 24,3/1620 m, vaikka olikin lopussa täysin omaa luokkaansa. - Keväällä Vekseli oli voittanut jo Erkon Pokaalin. Nyt oli ruotsalaisten vuoro juhlia kansainvälisissä. Ulf Nordinin Ejnar Vogt oli Kultakengän paras kilpailuennätyksellä 15,9a/21099 m, ja Nevele Fever piti takanaan Ranskan tulevan supertähden Mon Tourbillonin. Finlandia-Ajo oli siihenastisista ehkä tasokkain, kun listalla oli voittajia Elitloppetista, Prix d'Amériquesta ja Roosevelt Internationalista. Voiton peri lopulta Olle Hedinin Dartster F uudella rataennätyksellä 13,6a, seuraavina kovat ranskalaiset Ideal du Gazeau ja Ianthin.

Vermosta ME-rata

1983 Vermon rata oli ensimmäisen kerran ME-näyttämönä. Espoon Palkinto juostiin vielä 4-5-vuotiaiden välisenä tasoituksena, ja Ilkka Korven onnistui saamaan kuumansorttinen Arnie's Aim hyvin liikkeelle takamatkalta. Tuloksena oli puolen suoran mittainen voitto Castingista ja ME-tulos 14,7a/2120 m. Bo William Takter toi Vermo Cupiin kaksi hevosta. Sekä Dorian's Music että Busy Randy hallitsivat karsintalähtöään, ja finaalissa jälkimmäinen piti takanaan Arnie's Aimin. Busy Randyn karsinnassa juoksema 13,0a/1600 m oli uusi rataennätys. Keystone Patriot oli kehittynyt kansainvälisetn suurkilpailujen menestyjäksi, mutta ehti valtaamaan kotuimaisista suurkilpailuista Johtotähti-ajon, tällä kertaa Jorma Kontion ajamana.

Vermon syksyiset "Juhlaviikot" aloitettiin PM-kilpailulla, jossa Olle Goopin Speedy Magnus oli ylivoimainen tuloksella 17,4a/2600 m. Kultakenkä-lauantain sateessa oli Tommy Magnussonin Super Play ylivoimainen ennen muita ruotsalaisia Sweet Bearia ja Evita Brolinea. - Speedy Magnus palasi Vermoon vielä loppukuusta ja vei Finlandia-Ajon mittansa edellä Snack Baria. My Savannahin nelonen toi Suomessa syntyneelle ensimmäiset Grand Circuit -pisteet kautta aikojen. Olympiaraveja ajettiin hyvässä tarkoituksessa pitkin syksyä maakuntaratojen karsinnoilla ja Vermon finaaliissa juoksivat molempien rotujen 5-vuotiaat, eri sukupuolet vielä omissa lähdöissään. Bettina Kähö ja Max Mintter sekä Luonto-Hilkka ja Ero-Valo palkittiin voittajina, mutta muuten jäi olympiaväen ja raviurheilun yhteistyöstä laihat tulokset. Isokenkä vahvistui Vermon tavaramerkiksi avoimen tason hevosille. Ensimmäisen kerran saatiin lämminveristen puolella täydet 12 voittajaa: Chaz, Lola Lobell kahdesti, Arnie's Aim kolmasti, Ironstone Sparks, Mosquito S, Leander Blue Chip, Nevele Fever, Pure Hanover ja Super Grant. Ironstone Sparksia ajoi toukokuussa maassamme vieraillut Howard Beissinger.

1984 Vermo Cup sai taas vieraakseen uuden tähden. Se oli nyt Stig H Johanssonin ajama The Onion, joka jokarsinnassa paineli maailman kärkiajan ja Vermon rataennätyksen 12,8a. Finaalin loppusuoralla The Onion venytti välimatkan helposti 20 metriin ja antoi paikalla oleville varman vihjeen parin viikon päästä ajettavaan Elitloppetiin. Johtotähti-ajossa Keystone Patriot otti jo kolmannen palkintomersunsa. Kamppailu oli yksi kaikkien aikojen jännittävimmistä Vermossa. Nuori Glenn Kosmos juoksutti koko matkan Patriotia ulkopuolellaan, mutta kokenut ori vakuutti taas kuolemanpaikan mielipaikakseen ja tappeli Veijo Heiskasen ajamana millimetrivoittoon ajalla 13,9a/1600 m. Derbyssä Pentti Salmelan Sir Herman teki SE:n 18,0a/2600 m. Edellisenä kesänä se oli juossut EE:n 13,3a/1600 m. Tawaststjernan Muistoajo muutettiin 5-vuotiskilpailuksi ja sen ensimmäinen voittaja oli Allan Korven ajama Ramses Vietteenpoika tukoksella 28,0a/1600 m. Kultakengässä kotimainen Einarsin pakotti Anders Lindqvistin Viroidin lähes tasapääjuoksuun ajalla 16,8a. Ranskalaisvieraat Odax ja Off Gy tyytyivät jäännössijoihin 9 ja 11. Finlandia-Ajossa nähtiin ensimmäinen ehta jenkki, Per Henriksenin 4-vuotias Shane T Hanover. Karsinnassa se kärsi vielä millimetritappion Lutin d'Isignylle, mutta finaalissa se esti samalla erolla Glenn Kosmoksen jättiyllätyksen.
1985 The Onion vei taas Vermo Cupin kahdella varmalla voitolla. Rosalinds Guy löi Mikado C:n niukasti kamppailussa kakkosesta. Parin viikon päästä Rosalinds Guy juoksi Meadow Roadin jälkeen Elitloppet-kakkoseksi, mikä on vieläkin paras suomalaissijoitus tuossa maailman kovimmassa sprintterikisassa. Derbyssä Jarmo Hoffren kiidätti voittajaksi Jimi Boyn, joka oli voittanut jo edellisen vuoden Kriteriumin. Pentti Savolaisen ravikuningatar Vekkuliinasta tuli ensimmäinen tammavoittaja Vermon avoimiin suurkilpailuihin. Tähtisprintterissä se löi kumppaninsa takamatkaltakin ja teki SE:n 25,1/1620 m. Kultakengässä kansainvälisempi voittaja kuin koskaan. Ruotsalainen Ulf Nordin tuli nyt uudesta asemamaastaan Ranskasta ja ajokkina oli ruotsalaisten omistama ranskalaistamma Peccadille, joka piti Mack The Knifen kymmenyksen päässä. Finlandia-Ajossa saatiin viimein kotimainen voittaja. Jorma Kontion ajama Keystone Patton oli jo karsinnassa ylivoimainen ja veti Einarsinin, Nancy Payn ja Rosalinds Guyn finaaliin. Toisessa karsinnassa Mikado C, Minou du Donjon ja Balboa olivat selvästi nopeampia. Finaalin suosikki oli Minou du Donjon, mutta kun se laukkasi lähdössä, Keystone Patton ampui heti johtoon ja Einarsin kuin liimattuna sen perään. Loppusuoran alussa jo nähtiin, että voitto tulisi Suomeen, mutta vasta rajun kamppailun päätteeksi kuroi Keystone Patton puolen pään mittaisen eron.
1986 Vermo Cup kulki ruotsalaisjuhlien jälkeen nyt Record Bowlin komennossa. Pekka Korpi ajoi jo karsinnassa vakuuttavan voiton (14,5a), mutta kun Diva Lill sivusi toisessa tammojen EE-tulosta 13,5a, pelattiin se finaalin suosikiksi. Record Bowl sai kuitenkin hallita johtopaikalta finaalia miten tahtoi, ja voittoajasta 14,0a jäi sekunnin marginaali Trot Oniin. Diva Lillin kiertäminen toi sen neljänneksi. Derbyssä Korven tallista oli kaksi kovaa yrittäjää, ja näistä Ilkka Korven ajama Black Laukko kurotti tasaisessa maaliintulossa uusille sekunneille 17,3a, Top Patricia ja Philip H saivat saman ajan. Kultakengässä Korven hevoset tulivat nyt järjestyksessä Philip H - Black Laukko, mutta niitäkin paremmin kiri Tanskan Derbyvoittaja Indus, jolla Lars Lindberg sivusi kisaennätystä 15,9a/2100 m. Jorma Kontio sai Finlandia-Ajossa jo toisen peräkkäisen voiton. Nyt miehen ajokkina oli amerikkalainen Davidia Hanover, joka pyyhkäisi jo karsinnassa ohi Emilen ja tammojen ME-tulokseen 12,8a. Toisen karsinnan vei yhtä helposti Big Spender. Finaalin taistelupari oli taas Emile - Davidia Hanover, ja ero jälkimmäisen hyväksi maalissa päänmitta. Callit ja Big Spender pitivät parhaan suomalaisen Bettina Kähön Grand Circuit-pisteiden ulkopuolella. - Tämä oli ensimmäinen suuri kansainvälinen luottotehtävä Jorma Kontion ajajauralla. Davidia Hanoverin parina hän otti niitä kaikkiaan 10 Euroopassa ja Amerikassa. Vermossa pantiin paljon toivoa ja panoksia V4-peliin, jonka keskivaihdoksi kaudella 1986 saatiin jo yli 650.000 markkaa. Ensimmäisen kerran Vermossa maksetut palkinnot ylittivät 20 miljoonan markan rajan, tarkalleen niitä maksettiin 20.584.050 markkaa. - Pekka Korpi otti taas Vermon liigavoiton, nyt peräti 123 ykkösellä. Muut mitalimiehet olivat Jorma Kontio 54 ja Antti Teivainen 32.
1987 Kauden hahmo Vermossa oli jenkkitamma Grades Singing, joka Vermo Cupissa ja Finlandia-Ajossa juoksi ja voitti yhteensä neljä kertaa tulossarjalla 12,9a - 12,2a - 13,2a - 14,1a. Ulf Thoresen ajoi Vermo Cupin karsinnassa vanhempien tammojen ME-tuloksen ja finaalin voittoaika oli tammojen absoluuttinen ME 1000 metrin radoilla. Finlandia-Ajossa sankarittaren omistajana oli jo ruotsalainen syndikaatti ja ajajana Olle Goop. Kultakengässä saatiin taas tanskalaisvoittaja, kun Preben Kjärsgaardin Meadow Roland juoksi kisaennätyksen 15,6a ja jätti Lord Quickin ja N.Y. Yankeen kauaksi taakseen. Pohjoismaiden Mestaruusravit taas Vermossa ja sankareina ylivoimaiset ruotsalaiset, Stig H Johanssonin Mack The Knife 16,7a/2600 m ja Ola Hanssonin Barrison 27,7a/2600 m. Keväällä saatiin pelivalikoimaan uusi tuote Troikka, jonka ensimmäiseksi vaihdoksi 29.4. saatiin 129.290 markkaa. Kuukauden kuluttua ylitettiin jo 400.000 ja kahden kuukauden kuluttua 600.000 markan raja.
1988 Stig H Johansson toi nyt Finlandia-Ajoon jenkkitähti Napoletanon, jolla mies vaihtoi Emilen hankkimat kaksi hopeaa kahdeksi kullaksi, sillä Napoletano uusi voittonsa vuotta myöhemmin, silloin ajalla 12,9a.
1989 Kultakengässä voittajaksi yllätti ruotsalaistamma Lizzie Lee Brook, jonka ohjissa Tapio Perttunen kiitti luottamuksesta ja ajoi kisaennätyksen 15,3a/2100 m. Toinen oli Sorrento, Neuvostoliiton uusi ravitähti.

Finlandia-Ajosta kevään tapaus

1990 Finlandia-Ajo oli kansainvälisen ravikalenterin puristuksessa siirretty keväälle ja voittajansa uudistunut kilpailu sai aito-amerikkalaisesta Florida Jewellistä, joka William Fahyn ajaman juoksi 13,3a. Arvid Åvallin TammaDerby ajettiin ensimmäisen kerran, silloin 4-vuotiailla, ja voittajaksi tuli Jorma Kontion ajama Carol Lloyd tuloksella 18,8a/2600 m. Kausi oli Vermon V4-pelin suhteen paras, vaihto oli keskimäärin 686.000 markkaa, kun saman vuoden keskivaihto V5-ravivedossa oli 3.174.000 markkaa.

1991 Valtakunnassa vallitsi talouslama, joka aikaisemmista taantumista poiketen iski vakavasti myös ravi- ja pelitoimintaan. Veikkauksen V5-ravivedosta tuli kahden voittoluokan V65, joka kahdessa vuodessa eteni muista ravipeleistä poiketen ja saavutti 1993 jo 4,3 miljoonan markan vaihdon. Samoihin aikoihin alkaneet Veikkauksen uutuuspelit, esim. Pitkäveto, todettiin ratapelien vakavaksi kilpailijaksi. Yksi Vermon urheilullisista kohokohdista oli Markku Niemisen ajaman Temen Pohjoismaiden Mestaruus. Kultakenkä - eräs aikansa tärkeimmistä eurooppalaisista 4-vuotiskilpailuista - ajettiin viimeisen kerran. Voittaja oli Ruotsiin myyty suomalainen Born Quick.

Tapahtumarikas vuosi

1992 Ensimmäinen radalta radalle -peli - silloin terminä oli etäispeli - pelattiin lauantaina 5.4. Vermosta Seinäjoelle, jonne vermolaiset pelasivat komean 990.759 markan vaihdon.

Otto-Mani voitti Finlandia-Ajon ensimmäisenä Suomessa syntyneenä - 13,7a. Kilpailu ajettiin nyt ensimmäisen kerran suoraan loppukilpailuna.

Kuninkuusravit oli viimein uskottu myös maan pääradan vastuulle. Kunkkareista tuli kaikkien aikojen menestys. Kahden päivän yleisömäärä oli 36.600 ja totovaihto nousi ennätykselliseen 13 miljoonaan markkaan. Urheilullisella puolella koettiin Anssi Niinisen Ponserin kolmen matkan suvereeni paremmuus sekä Sakari Vanha-Rauvolan Vipun tasainen työ, joka huipentui voittoon päätösmatkalla. Ponserin voittoaika 22,1a maililla oli Vermon uusi rataennätys.


1993 Vermo sai taas ohjelmaansa oman V5-pelin. Ensimmäiseksi vaihdoksi 28.4. pelattiin 368.436, missä oli 58.000 markan pudotus edellisen keskiviikon V4-vaihtoon. Suomen Hippoksen vastaus kovenevilla pelimarkkinoilla oli radalta radalle -peli, jossa seuraavan täyden kauden aikana päästiin 38,5 miljoonan vaihtoon. - Ensimmäinen kuvayhteys Vermosta etäradoille avattiin 13.10. ja näin avattiin tietä tulossa olevalle totolinelle. Born Quick otti Tommy Hannén ajamana Derby- ja Kultakenkä-voittojen lisäksi vielä Finlandia-Ajon ja juoksi rataennätykseksi 12,1a. Pamela Bag aloitti voittajana uudessa Arvid Åvallin TammaDerbyssä, jossa kilpailivat 5-vuotiaat. Pekka Korpi sai helmikuussa kokoon 1000. Vermo-voittonsa, ajokkina oli suomenhevostamma Sini-Viiri.

V5-peli Veikkaukselle

1995 Varsinainen herättäjä oli Totoline ja kauden lopussa päästiinkin valtakunnassa jo 502,2 miljoonan kokonaisvaihtoon, kun se viimeisenä lamaa edeltävänä vuonna oli ollut 742,4 miljoonaa. Vermon V5 muuttui taas. Syksyllä sen isännäksi tuli Veikkaus ja ensimmäisen kierros 20.9. keräsi 2.628.917 markkaa, mistä täysosuman veikanneet saivat 6.500 markan potin. Viimeinen oma V5-vaihto 13.9. oli ollut 692.695 markkaa. Derbyvoittaja Houston Laukosta oli kehittynyt Euroopan Mestari - Grand Circuit-voittaja.
1996 Kevät toi taas Vermoon uuden pelin, ensimmäisen Nelivedon vaihto 3.4. oli 364.931 markkaa.  Isla J Brave ja Aki Antti-Roiko ottivat suomalaisia riemastuttaneen voiton Finlandia-Ajossa.  Louise Laukko oli ensimmäinen tamma-voittaja Derbyssä sitten vuoden 1977 ja tulos 15,0a oli kovaa kansainvälistä tasoa.
1997 Viesker aloitti neljä kautta kestäneen valta-asemansa Erkon Pokaalissa. Zoogin sivusi Finlandia-Ajossa Vermon rataennätystä 12,1a.
1998 Dryade des Bois oli pitkästä aikaa maailmantason ranskalaisvieras Finlandiassa. Saman vuoden Prix d'Amérique -voittajatamma piti Jos Verbeeckin ajamana oriit kurissa ajalla 12,5a. Turon Loppi puhkaisi ensimmäisenä 1.25-rajan Tawaststjernan Muistoajossa - 24,5a.
1999 Giesolo de Lou vei Pierre Vercruyssen ajamana Finlandia-Ajon uudella rataennätyksellä 11,6a. Obelix Laukko vei Jorma Kontion jo viidenteen Derby-voittoon.

Vermon historiaa 2000-luku

Uudelle vuosituhannelle lähdettiin positiivissa tunnelmissa. Vaihdot lähtivät hiljakseen nousuun ja ja raviväki sai aivan uutta puhtia BWT Magicin menestyksen siivittämänä. 2000-luvun alku toi mukanaan myös raviratojen toimintaan nuorisokerhot. Vermossa toiminta käynnistyi jo edellisenä vuonna ja valtakunnallisesti nuorisotoiminta pääsi kunnolla vauhtiin v. 2000. Nuorisotoiminnan myötä ryhdyttiin järjestämään myös kilpailuja poneille, ohjastajinaan nuoret raviurheilun harrastajat. Ensimmäinen "virallisesti tilastoitu" ponilähtö juostiin Vermossa 12.7.2000. Toki ponilähtöjä oli järjestetty Vermossa useita jo aiemminkin, mutta niiden tulokset eivät ponien starttitiedoissa ole kirjattuina.

2000 Finlandia-Ajossa Giesolo de Lou pani Vermon rataennätyksen edellisvuotta paremmaksi: Jean-Etienne Dubois päästi nyt 11,2a. BWT Magic juoksi Suuren Suomalaisen Derbyn ylivoimavoittajaksi Ahti Antti-Roikon ajama. Vastuksen puutteessa "Muppe" oli jo ehtinyt kohota ikäluokkakilpailuista Kymi Grand Prix- ja St Michel-sankariksi.

Fintoto perustetaan 

2001 Fintoto Oy, raviväen kauan kaipaama oma peliyhtiö, aloitti toimintansa täysillä kierroksilla. Valtakunnallinen V65 oli Teivon kierrokselta 4 lähtien V75. Uuden pelin vaihto oli 4.426.429 kun vanha jäi viikkoa aikaisemmin 3.714.658 markkaan.

Finlandia-Ajo oli suomalaisten juhlaa. Kisassa nähtiin yksi tiukimmista voittotaistoista kun BWT Magic vei maalikameran tarkastelussa niukkaakin niukemman voiton Not A Spacecasesta, rataennätystä sivuavalla ajalla 11,2a. Seppeleajon voitti odotetusti kisan suosikki, Jean Etienne Duboisin Kinder Jet ja Glenn Kosmos Memorialissa nähtiin puolestaan kisan historian siihen saakka suurin yllättäjä Let It Be ajalla 14,3a ja yli 30-kertoimella.

Järvsöfaks esittäytyy Vermon yleisölle

Erkon Pokaalissa käännettiin kylmäveristen kilpailujen historiassa esiin uusi sivu. Vermon yleisölle esittäytyi kylmäverikisojen uusi megatähti - ruotsalainen Järvsöfaks. Se hallitsi pohjoismaisia kylmäverikisoja 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen suvereenisti. Ensiesiintymisessään Vermossa Jan-Olov Perssonin suojatti teki uuden ME:n 22,3ax/2100m - laukasta ja irronneesta kengästä huolimatta. Musta hurmuri kävi Vermossa kaikkiaan viisi kertaa, voittaen joka vierailulla: neljä kertaa Erkon Pokaalin ja viimeisen kerran vielä Käpylä Grand Prix-päivänä v. 2007 avoimen sarjan. Järvsöfaks hoiti PR-tehtäviä vielä eläkkeelläkin. Se kävi esiintymässä Vermossa historiallisissa Ruotsi-Suomi raveissa 7.1.2012.

Suuri Suomalainen Derby sai kunniatauluun taas pienen tauon jälkeen tammavoittajan, Markku Niemisen Lovely Kempin. Derby-päivänä ajettavan Suomen Mestaruuden vei nimiinsä saman vuoden Suur-Hollolan voittanut Inspiration Ride, kisan uudella ennätyksellä 13,7a/2100m.

2002 Jenkeissä vaikuttaneen Timo Yli-Panulan omistama HP Paquet tuli valtameren yli valloittamaan Vermon yleisön ja Finlandia-Ajon ajalla 11,7a. Se kukisti kisassa mm. edellisenä vuonna UET Grand Prixin voittaneen Stig H Johanssonin Abano As'in, josta tuli seuraavan vuoden Prix d´Amerique voittaja. Järvsöfaks teki vakuuttavaa jälkeä Erkon Pokaalissa ja Markku Nieminen päivän lämminveristen suurkilpailuissa. Seppeleajon Nieminen nappasi Rae Bokolla ja Glenn Kosmos Memorialin Don Giovannilla. Se jatkoi voittokulkuaan syksyn Suuressa Suomalaisessa Derbyssä ja toi näin Markku Niemiselle kolmannen Derby-voition ajalla 16,2a. Helsinkiläisen omistajan Ladys Stablen silmäterästä tulikin seuraavan kymmen vuoden aikana vahvasti vermolainen, sen koko kilpailu-uran starteista yli kolmannes ja tienatuista rahoista puolet on Vermosta. Suomen Mestaruuden voitti puolestaan Ruotsissa Petri Puron valmennuksessa tuolloin ollut Not A Spacecae, ohjissa Esa Holopainen.

Fintoto toi pelikansalle uuden ulottuvuuden ravipelaamiseen, kun myös hevospelit siirtyivät nettiin. Internet-Totoa - millä nimellä Nettitoto aluksi tunnetiin - pelattiin ensimmäisen kerran 19.9.

2003 Finlandia-Ajon voitti Fabrice Souloyn valmentama ja Jos Verbeeckin ajama Kiwi. Edellisenä vuonna Soulouyan valmennustalli oli Vermosssa ensivierailulla, jolloin tuloksena oli kisan neljäs sija hevosella Install. Raviurheilu purjehti eteenpäin suotuisissa tuulissa. Derbyyn maksettujen määrä nousi niin ilahduttavasti, että ykköspalkinto pystyttiin nostamaan 100.000 euroon. Kasvattajakilpailujen ykkösessä paras oli Veijo Heiskasen valmennustalliin siirtynyt Cold Hard Wind, josta tuli yksi harvoista sekä Kriteriumin että Derby voittaja.

2004 Finlandia-Ajossa ori Rotation toi Stig H Johanssonin valmennustallille kisan ensimmäisen voiton. Ruotsin raviurheilun ykkösmiehestä "sir Henrystä" tuli ensimmäinen ajaja, joka voitti kisan kolmannen kerran. Aiemmat voittonsa hän oli ottanut 80-luvun lopussa Stig Engbergin valmentamalla Napoletanolla. Edellisvuoden Erkon Pokaalin sankarin, kaksinkertaisen ravikuningas Apassin nimi kirjoitettiin vuonna 2004 Tähtispritterin kunniatauluun.

2005 Passionate Kemp oli Vermon ja raviurheilun Vuoden Hevonen. Keväällä voitto Glenn Kosmos Memorialissa ja syksyllä voitto Derbyssä kruunasi tamman huippuvuoden. Kart de Baudrairie toi Jean Michel Bazirelle ensimmäisen Finlandia-Ajon voiton ajalla 12,2a.

2006 Finlandia-päivänä otti voiton Kari Lähdekorven valmentama Hot Shot Knick ajalla 11,5a. Arvi Åvallin Muistoajossa jatkoi Passionate Kemp voittokulkuaan ajalla 15,4a ja kisan pienimmällä kertoimella 1,0. 90-luvulla Derbyn kasvattaja nimi oli Lagerstam ja Laukko. Vuosituhannen ensimmäisellä vuosikymmenellä Kemppitalli. Suuren Suomalaisen Derbyn voittajaksi saatiin neljäs Kemppi-kasvatti Quicksilver Kemp ajalla 15,3. Erkon Pokaalissa tuli voittaja 15 vuoden tauon jälkeen Norjasta. Harri Koivunen otti yllätysvoiton Vinning Kosilla ajalla 23,0 kertoimella 40,7. Syksyn Isokengässä P J Punjab juoksi Vermon uudeksi rataennätykseksi 10,8a.

Kilpailutarjonta laajeni arki-iltapäiviin ja Vermossa ajettiin historian ensimmäiset Lounasravit perjantaina 21.4.

2007 Finlandia-Ajon voitti Opal Viking rataennätystä sivuavalla ajalla 10,8a. Järvsöfaks kävi voittamassa vielä viimeisen kerran Erkon Pokaalin. Suuri Suomalainen Derby oli Heikki Korhosen juhlaa, oma omistama ja valmentama Photocopy voitti ajalla 15,6a ja toiseksi tuli osaomistamansa ja valmentamansa Photon. Kaikkien näiden suurkilpailujen voitot ohjasti vuosituhannen vaihteessa Ruotsiin muuttanut Jorma Kontio.

Souloy - Bazire hallitsevat Euroopan raviurheilua

2008 Vuoden 2008 alussa otettiin käyttöön Hippoksen uusi ns. Heppa-järjestelmä, joka toi helpotusta kilpailutoiminnan pyörittämiseen.

Finlandia-Ajon lähtölista oli yksi sen historian kovimmista. Euroopan kilpakenttiä hallitsemaan noussut kaksikko Souloy-Bazire toi kisaan voittamajaksi hallitsevan Euroopan mestarin Oiseau Du Feux'in. Suomalaisten kansansuosikki, Lapin Jättiläinen Aslak toi mukanaan yleisöä Lapista saakka, mutta sen juoksu tuhraantui laukkaan. Glenn Kosmoss Memorialissa teki Skully Gully uuden Suomen ennätyksen 11,5a/1609m. Erkon Pokaalissa Auraus teki uransa komeinta kautta ja löi sekä suomalaiset että pohjoismaiset kilpakumppanit tasaisen kovassa kilpailussa ajalla 22,6a. Syksyn Tähtispritterissä hallitseva ravikuningas Saran Salama otti kilpailun toisen voittonsa. Vuosi jatkui ennätysten merkeissä. Harri Koivusen osaomistama ja valmentama Ribaude voitti Suuren Suomalaisen Derbyn paitsi kilpailun historian suurimalla kertoimella 35,9 myös komealla Suomen ennätyksellä 14,4a/2600m. Derby-päivänä Passionate Kemp kävi viimeisen kerran kilpailemassa Suomessa ja lunastamassa itselleen Suomen Mestaruuden ajalla 14,3a. Se oli siirtynyt alkuvuodesta Ruotsiin Stig H Johanssonin valmennukseen ja jatkoi uraansa siitostammana Ruotsissa.

Taloudellinen taantuma kurittaa myös raviurheilua

2009 Talouden taantuma käänsi hevospelien vaihdot laskuun ensimmäistä kertaan yli kymmeneen vuoteen koko maassa ja myös Vermossa . Urheilulliseen tasoon taantuma ei vaikuttanut, yleisölle pysyttiin tarjoamaa niin kansaivälisiä kuin kotimaisia huippuhetkiä. Fabrice Souloyn monikansallinen tiimi voitti Igor Fontilla Finlandia-Ajon ja väliaikaisesti keväälle siirretyn Tähtisprintterin voitti Saran Salama, Vermon uudella rataennätyksellä 21,0a/1609.

Syksyn päätapahtuma Suuri Suomalainen Derby kokosi jälleen nelivuotiaiden kotimaisen kasvatuksen huiput lähtöauton taaksee. Ikäluokan valtias tamma Target Hoss toi Jorma Kontiolle jo seitsemännen Derby voiton. Suomen Mestsruuden voitti Photon kilpailun uudella ennätyksellä 12,6a/2100m.

2010 Finlandia-Ajo oli 30-vuotisen Juhlansa arvoinen. Kilpailuun oli saatu Euroopan huippujen lisäksi myös maailman nopein ravuri Enough Talk. Voiton vei kuitenkin hieman yllättäen Björn Goopin ohjastama ja isä Ollen valmentama Quarcio Du Chene ja vieläpä Vermon uudella rataennätyksellä 10,6a.

Suuri Suomalainen Derby oli turkulaisten juhlaa, kun kilpailun voitti Harri Koivusen ajama, Mikko Rivinojan valmentama ja turkulaisen Leif Ahlgrenin kasvattama ja omistama Express Type. Target Hoss otti ensimmäisen S uomen Mestaruutensa ajalla 14,0a

Brad de Veluwe hurmaa raviväen

2011 Fabrice Soloyn-Jean Michel Bazire kaksikon ässä oli Commander Crowe. Ruotsissa useita vuosia vaikuttaneen Petri Puron kasvattama ja osaomistama ruuna voitti kilpailun erittäin raskaissa olosuhteissa ajalla 13,7a. Seppeleajossa Brad De Veluwen voitto antoi viitteitä tulevasta menestyksestä: vuoden kymmenessä startissaan se teki neljä Suomen ennätystä.

Derbyn karsinnoissa Jorma Kontion ohjastama ja Timo Nurmoksen valmentama Seabiscuit juoksi uudeksi Suomen ennätykseksi lukemat 13.8a/2600m. Finaali oli vasta sen uran kahdeksas startti, mutta kokemusta sen sijaan löytyy ohjastaja Jorma Kontiolta; voitto oli Kontille jo kahdeksas Derbyssä. Target Hossin uusi Suomen Mestaruus ajalla 13,6a.

2012 Kaikkien hevospelien myynti siirtyi arpajaislain muutoksen myötä Veikkaukselta Fintotolle Siirto alkoi komeasti Ruotsin ja Suomen Toto75-yhteiskierroksella Vermossa 7.1.2012. Tapahtuma onnistui kaikin puolin mallikkaasti, peliä kertyi kaikkiaan 12,5 milj. josta Toto75 - vaihdoksi 9,2 milj. euroa. Ravikarnevaalien päälähtöjen voittajat olivat Rydens Cindy 13,6a/2100m ja kylmäveristen Boker 24,1/2100m.

Euroopan keskusjärjestö U.E.T. lopetti vuodesta 1956 saakka järjestetyn U.E.T Grand Circuit kilpailusarjan ja toi tilalle uudenlaisen European Masters Series -kisan, jonka yhtenä osakilpailuna Finlandia-Ajo. Lufti Kulgjinin valmennustallista kisaan tullut Sebastian K rattaillaan Björn Goop voitti Finlandia-Ajossa ajalla 11,0a johdettuaan juoksua lähdöstä maaliin. Siitä tuli myös historian ensimmäinen UET Masters Series kisan voittaja syksyllä Solvallassa järjestetyssä finaalissa.

Vermon ravien urheilullinen taso jatkui koko vuoden kovana - Derbykarsinnoissa Maggie Cloud ravasi tammojen uuden ME:n 13,8a/2600m ja Brad De Veluwe omassa lähdössää oriiden uudeksi SE-lukemaksi 13.1a/2600m Derbyn Brad voitti näytöstyyliin, kaatosateessa ajalla 14,8a.

2013 Taloustaantuma kuritti raviurheilua Euroopan laajuisesti. Italian raviurheilun romahdus pakotti valmentajia siirtämään toimintaansa Pohjoismaihin. Italiassa ja Ranskassa toimiva saksalaisvalementaja Holger Ehlerti toi alkuvuonna hetkeksi muutaman valmennettavansa Suomeen. Finladia-Ajossa Ehlertin valmennustallin Nesta Effe voitti riemukkaasti ajalle 10,9a/1609 rattailla Roberto Vecchione. Urheilullisesti Finlandia-päivä oli hieno, yleisön lämpimät aplodit saivat Erkon Pokaalissa ravikuningas Erikasson, Seppeleajossa Harmi´s Frido ja aina positiivinen Peter Ingves Glenn Kosmos Memorialissa voitollaan Pablo Di Jesololla. Yleisölle esiintyi voittajaringissä ranskalainen montétähti Prince de Montfort, jonka kolmas vierailu Vermossa toi myös voiton kolmannen kerran.

Etukäteen Derbystä ennustettiin tasaista kisaa, mutta edellisvuoden Seppeleajon ja Erkki Rajakoski Memorialin voittanut Quite An Avenger ei antanut muille mitään mahdollisuuksia, vaan korjasi potin ajalla 13,7a/2600m

Raviliiga perustetaan

Uusi valtakunnallinen Raviliiga toi kesästä alkaen Vermoon uudenlaista vipinää Raviliigassa hevoset ovat paikallisten raviratojen muodostamien joukkueiden omistuksessa ja kussakin kimpassa on osuuksia 700 kappaletta. Osuus maksoi 100 euroa ja sillä saa nauttia hevosenomistajuudesta 31.12.2016 saakka. Vermon Raviliiga osti hevosekseen 1-vuotiaan tammavarsan Grainfield Fanny ja antoi sen Vermon ratavalmentaja Jani Hautaviidan talliin valmennettavaksi.