Finlandia-Ajo 2023

Finlandia-Ajo 2022

Vermo Areenan kansainvälinen Finlandia-Ajo on ollut jo vuosikymmeniä ravikevään kohokohtia. Finlandia-Ajo ravattiin ensimmäistä kertaa vuonna 1980 ja siitä on kehittynyt arvostettu kansainvälinen kilpailu, joka kerää huippuhevosia ympäri Eurooppaa. Vuonna 2022 Finlandia-Ajon voittaja saa jälleen suoran kutsun Ruotsin suurimpaan ravilähtöön Elitloppetiin.

Finlandia-Ajon kilpailumatka on 1620 metriä ja voittajaa odottaa muhkea 110 000 euron ykköspalkinto. Vauhdikkaaseen kisaan kutsutaan kymmenen hevosta. Finlandia-viikonlopun lähtölistat valmistuvat maanantaina 25.4.


Finlandia-Ajon lähtöradat arvottiin 25.4.2022

1 MAJESTIC MAN – RIKARD N SKOGLUND

SUOMI

Ruuna, synt. 2.4.2015 Suomi
S.J.’s Photo – Gaelic Goldman, Armbro Goal
Startit: 66 (11-9-9)
Ennätys: 11,1aly
Voittosumma: 186 048 €
Kasvattaja: Jonna Irri
Omistajat: Jonna Irri & Taneli Säde
Valmentaja & hoitaja: Jonna Irri

Majestic Manista eli ”Taistosta” tuli orpovarsa, kun sen emä menehtyi varsomisessa. Suomenhevostamma, ravikuningatar Marimin huolehti Taistosta varsakuukaudet. Majestic Man sai Mariminilta oivat valmiudet elämään ja aloitti kilpailemisen jo 3-vuotiskeväällä. Lahden Hambossa tuli kakkossija ikäluokan ykkösen Graceful Swampin jälkeen. Kriteriumin karsinnassa tuli kuutossija. Kasvattajakruunussa meni hienosti, karsinnassa ja finaalissa kakkossijat.

Nelivuotiskauden tähtäys oli Derbyssä. Karsinnan kolmossija ei tuonut finaalipaikkaa. Ykkönen tuli Derby Consolationissa. Voittoputki jatkui arvokkaana Bollnäsin V75-kierroksella. Kauden päätteeksi Taisto otti nelossijan Kasvattajakruunussa.

Kausi 2020 alkoi Ranskassa. Sieltä oli tuomisina 8 000 euroa palkintorahaa. Majestic Man valloitti elokuussa Oulussa Number Onen ajalla 12,3a. Viime vuosi oli menestyksekäs, palkintorahaa tuli lähes 80 000 euroa. Heinäkuussa Porissa ruuna nappasi kymppitonnin Angeliquen Mestaruusajossa. SM-kisassa se oli kolmas. Kauden lopulla tuli V75-ykkönen Eskilstunassa. Tänä vuonna Majestic Man on kilpaillut kaksi kertaa. Kausi alkoi kolmossijalla kovatasoisessa Nuncion lähdössä Solvallassa. Gävlen kiirastorstain lähdössä ruuna oli neljäs.

Rikard N Skoglund ja Jonna Irri ovat ensi kertaa mukana Finlandia-Ajossa.


KUVA: JUHANI LÄNSILUOTO

2 COKSTILE – CHRISTOFFER ERIKSSON

ITALIA

Ori, synt. 23.4.2013 Norja
Quite Easy – Joystile, Coktail Jet
Startit: 67 (24-13-7)
Ennätys: 09,1a
Voittosumma: 1 153 086 €          
Kasvattaja: Per Erik Hagen
Omistaja: Scuderia Santese SRL
Valmentaja: Erik Bondo
Hoitaja: Anu Intonen

Norjassa syntynyt Cokstile voitti syntymämaansa Derbyn vuonna 2017. Sittemmin se on noussut aikuisten huipulle Euroopassa ja on tämän vuoden Finlandia-Ajon hevosista eniten tienannut yli 1,1 miljoonan euron voittosummallaan.

Cokstile kilpaili Elitloppetissa ensimmäisen kerran jo 5-vuotiaana. Kisa päättyi karsinnan seiskasijaan. Vuonna 2019 Cokstile myytiin Italiaan, ja Gennaro Casillosta tuli sen valmentaja. Kauden lopulla tuli komea voitto Gran Premio delle Nazionissa.

Vuosi 2020 oli todella menestyksekäs. Åbyn Algot Scotts Minne -kisan voitto toukokuun alussa toi paikan uudelleen Elitloppetiin, jossa tuli karsinnassa voitto ajalla 09,5a. Finaalissa Propulsion oli ykkönen ja Cokstile kakkonen. Kun Propulsionin juoksu mitätöitiin, Cokstile nousi Elitloppetin voittajaksi. Solvallan jälkeen Cokstile matkasi Kouvolaan, jossa tuli kakkonen Kymi Grand Prixissä.

Cokstile oli Elitloppetissa myös viime vuonna. Karsinnan nelossija vei finaaliin, jossa se oli seitsemäs.  Tämän vuoden tammikuun alussa Cokstile voitti Prix de Bourgognen, se toi paikan Prix d’Ameriqueen jossa sijoitus oli yhdeksäs.

Anu Intonen on jo pitkään vastannut hevosen hyvinvoinnista. Christoffer Eriksson ajoi Twister Bin kakkoseksi Finlandiassa 2017. Erik Bondo on Italiassa vaikuttava tanskalaisvalmentaja, jonka työkenttänä on koko Eurooppa.


KUVA: IDA LAINE / HIPPOS

3 DEANGELO – OLLI KOIVUNEN

SUOMI

Ruuna, synt. 2.6.2014 Suomi
Amour Ami – My Beautysine, Broadway Hall
Startit: 91 (27-16-6)
Ennätys: 10,9aly
Voittosumma: 169 826 €
Kasvattaja ja omistaja: Stable Bounty Hunters
Valmentaja: Aripekka Pakkanen
Hoitaja: Etta Pakkanen

Deangelo on jo nyt kauden 2022 menestyjä kuudella voitolla ja yli 70 000 euron ansioilla. Paikan Finlandia-Ajoon se hankki voitolla Helsinki-Ajossa.

Deangelo aloitti kilpailemisen jo 2-vuotiaana Juhani Tapanin valmennuksesta. Kriteriumkarsinnassa tuli hylkäys, Derbykarsinnassa vitossija. Deangelo keräsi tasaisesti toto- ja palkintosijoja.

Viisivuotiskauden syksyllä Deangelo aloitti Aripekka Pakkasen valmennuksesta. Kausi 2020 toi jo yli 30 000 euron ansiot. Suur-Hollolan alkukilpailussa tuli voitto, ja Elian Webin voittamassa välierässä kahdeksas sija. Käpylä GP:sä tuli kakkossija Better Bossin takana. Viime vuonna Deangelo voitti jälleen Suur-Hollolan alkukilpailun, välierässä tuli laukka. St Michel -viikonloppuna ruuna juoksi ennätyksensä 10,9a.

Tämä vuosi on ollut yhtä ilotulitusta. Kausi alkoi kolmella isolla voitolla tammikuussa. Turusta tuli kymppitonnin ykkönen maaliskuussa näytöstyyliin. Joensuun ykkösen jälkeen oli vuorossa Helsinki-Ajo, ja taas oli kolmen voiton putki alla. Seinäjoki Racessa Deangelo kiri hienosti kolmanneksi. Kansainväliset tehtävät alkoivat mitalisijalla.

Aripekka Pakkanen on ollut kahdesti Finlandiassa valmentajana, 2004 Cold Hard Wind ja Air Gunner 2014. Olli Koivunen valmistautuu kolmanteen Finlandiaansa ohjastajana.


KUVA: JUHO HÄMÄLÄINEN / HIPPOS

4 NEXT DIRECTION - HANNU TORVINEN

SUOMI

Ruuna, synt. 9.6.2013 Suomi
Orlando Vici – Be My Luxx, S.J.’s Photo
Startit: 64 (22-13-4)
Ennätys: 08,9aly
Voittosumma: 692 396 €
Kasvattaja: Jalohepo Oy
Omistaja: Team Look The Winners
Valmentaja: Timo Hulkkonen
Hoitaja: Annaleena Peippo

Next Direction on yksi kotimaisen ravurieliitin kirkkaimmista lipunkantajista. 9-vuotias ruuna osallistuu jo neljännen kerran Finlandia-Ajoon. Timo Hulkkosen kasvatti menestyi erinomaisesti 4-vuotiskaudella ja ravasi lähes 200 000 euroa. Ensimmäinen suurvoitto tuli Kuopio Stakes -kisassa toukokuussa. Glenn Kosmos Memorialissa napsahti kakkonen ulkomaalaisten puristuksessa. Derbyn kakkossija oli 71 000 euron arvoinen, Benjamin Evo vei voiton. Kausi huipentui Kasvattajakruunun täysosumaan.

Vuoden 2018 ilonaihe oli Oulun Number Onen voitto. Vuosi 2019 oli taas huikea. Finlandian kakkossija siivitti ruunan Elitloppetiin jossa tuli viides sija finaalissa. Kymi GP:n ja St Michelin kakkoset ja Suomen Mestaruus olivat myös loistavia. St Michelin Next Direction valloitti vuonna 2020 hirmutuloksella 08,9a, Vernissage Grif ei pystynyt ohitukseen. Toinen SM-kulta oli tosiasia lokakuussa. Viime vuonna Next Direction venyi jälleen kakkoseksi Finlandiassa, Hickothepooh viiletti voittoon. St Michelissä tuli kakkostila mahdottoman Face Time Bourbonin viedessä voiton. Tällä kaudella ruuna on startannut kolme kertaa, ja kunto on menossa koko ajan eteenpäin.

Timo Hulkkonen saa jännittää Finlandiaa kasvattajana, osaomistajana ja valmentajana yhdessä hoitaja Annaleena Peipon kanssa. Hannu Torvinen ohjastaa neljännen kerran Finlandiassa.


KUVA: IDA LAINE / HIPPOS

5 WILLOW PRIDE - ARI MOILANEN

SUOMI

Tamma, synt. 28.5.2014 Suomi
Love You – Lady Pine, Wired Pine
Startit: 114 (34-17-15)
Ennätys: 10,3aly
Voittosumma: 549 713 €
Kasvattaja ja omistaja: I.M.T.-Talli Oy
Valmentaja: Markku Nieminen
Hoitaja: Noora Tuula

Willow Pride on loistava kilpatamma. joka vain parantaa menoaan vuosien myötä. Se lunasti Finlandia-lipun Seinäjoki Racen voitolla. Willow Pride voitti 3-vuotiaana Tammahambon ja Uudenmaan Upeimman. 4-vuotiaana se valloitti Suur-Hollolan Best Princess -lähdön. Viisivuotiskauden keväällä se ravasi kolmanneksi Arvid Åvallin Tammaderbyssä. Kaustisen Isla-ajossa tuli 15 000 euron ykkönen ja Suur-Hollolan Best Ladyssä kymppitonni. Pilvenmäen Tammavaltikan täysosuma kasvatti palkintosummaa 20 000 eurolla.

Vuosi 2020 alkoi komeasti Kavioliiga Grand Prix’n voitolla. Espoon Palkinto oli seuraava suurkilpailu. Tammavaltikka ja Suur-Hollolan Best Ladyn loimet menivät jälleen Willow Pridelle. Viime vuoden Seinäjoki Racessa tamma nappasi kolmossijan. Kausi huipentui Tammavaltikan ja St Legerin ykkösiin ja yhteensä yli 150 000 euron ansioihin. Tänä keväänä Willow Pride ehti ennen Seinäjokea voittaa Best Ladyn Lahdessa.

Willow Priden juuret ulottuvat 1970-luvun Poriin. Sen kolmas emä on Lita Bunter, raudankova kilpahevonen, josta tuli Ojasen perheen kantatamma. Markku Nieminen on valmentajana saanut nauttia Finlandian voitosta vuonna 2015. Silloin Bret Boko paineli Ari Moilasen ajamana keulasta ykköseksi. Nieminen on ohjastajana ollut Finlandiassa mukana 8 kertaa. Moilanen on nähty Finlandiassa 12 kertaa. Noora Tuula on ollut Willow Priden hoitaja koko sen uran ajan.


KUVA: JUHO HÄMÄLÄINEN / HIPPOS

6 BEPI BI – ALESSANDRO GOCCIADORO

ITALIA

Ori, synt. 23.5.2017 Italia
Donato Hanover – Lorraine Bi, Lemon Dra
Startit: 24 (12-4-1)
Ennätys: 09,1a
Voittosumma: 356 968 €             
Kasvattaja ja omistaja: Azienda Agrigola Biasuzzi Srl
Valmentaja: Alessandro Gocciadoro
Hoitaja: Kaino Laine

Bepi Bi on Bramblingin ohella kisan toinen kova viisivuotias. Kaksikko antoi Finlandia-näyttönsä pitkäperjantaina Färjestadissa ja Bepi Bille jäi jossiteltavaa, sillä kovasta tuloksesta huolimatta se jäi hyvävoimaisen oloisena vaille kiritilaa.

Alessandro Gocciadoron tallin Bepi Bi nähtiin Vermossa jo viime vuoden Finlandia-päivän Glenn Kosmos Memorialissa, mutta laukka vesitti silloin mahdollisuudet. Muutamaa viikkoa myöhemmin ori kävi Elitloppet-sunnuntain nelivuotiseliitissä hurjan voittomatsin Sister Sledgen kanssa häviten niukasti, mutta painellen kovan ennätystuloksensa 09,1. Kolmivuotiskauden suurin meriitti oli Italian kenties tunnetuimman kolmivuotiskisan Orsi Mangellin voitto.

Biasuzzin perhe on Italian kautta aikain merkittävimpiä hevosenomistajia ja -kasvattajia. Bi-päätteisistä kasvateista viime vuosien raviseuraajille on tuttu mm. Oasis Bi, joka kiersi ympäri maailman huippulähtöjä ja kilpaili kolmesti Finlandia-Ajossa. Mauro Biasuzzi ajaa myös itse kilpaa ja viime vuonna hän narutteli Bepi Billä yhdessä lähdössä kakkossijan.

Alessandro Gocciadoro on Finlandia-Ajossa mukana neljättä kertaa. Peace Of Mindilla tuli kakkossija 2018 ja viime vuonna Vernissage Grif oli kolmas.


KUVA: MAISA HYTTINEN

7 BRAMBLING – ÖRJAN KIHLSTRÖM

RUOTSI

Ori, synt. 13.5.2017 Ruotsi
Bold Eagle – Deepdish, Muscle Hill
Startit: 16 (8-2-1)
Ennätys: 09,7a
Voittosumma: 520 796 €             
Kasvattaja: AB Svensk Reklamfinans
Omistaja: SRF Stable
Valmentaja: Daniel Reden
Hoitaja: Ellinor Wennebring

Brambling on kyvykäs viisivuotias, jolle Finlandia-Ajo on debyytti aikuisten ravureiden eliittitasolla. Brambling on ikäluokkansa parhaimmistoa Ruotsissa, sillä se voitti suurimman kolmivuotiskisan Kriteriumin. Tällä kaudella se on ehtinyt juosta kaksi viisivuotislähtöä, joista jälkimmäisessä se teki myös kiertämällä uuden ennätyksensä 09,7.

Kriterium-voittajan nelivuotiskausi ei sujunut viime vuonna ongelmitta, sillä voitettuaan huhtikuussa Kungapokalenin karsinnan se joutui jäämään pois finaalista ja piti kesän kilpailutaukoa. Syksyksi ori ehti taas iskuun ja ylsi Calgary Gamesin voittamassa Derbyssä neljänneksi.

Omistaja- ja kasvattajayhtiöiden taustalla on ruotsalainen suurhevosenomistaja Lennart Ågren. SRF Stablen omistuksessa on tällä hetkellä peräti 159 hevosta, joista Hambo-voittaja Perfect Spirit on eniten tienannut.

Daniel Redén hakee revanssia Finlandia-Ajossa, sillä vuonna 2016 ensimmäisenä maaliin tulleen Propulsionin kilpailutulokset mitätöitiin myöhemmin. Daniel Redénin valmennettavat ovat Örjan Kihlströmin ajamana tehneet viime vuosina huimaa jälkeä Pohjoismaiden suurkilpailuissa.


KUVA: MAISA HYTTINEN

8 TYCOON CONWAY HALL - JORMA KONTIO

TANSKA

Ori, synt. 11.2.2010 Tanska
Conway Hall – Golden Sunday, Supergill
Startit: 86 (33-17-8)
Ennätys: 09,4a
Voittosumma: 554 059 €             
Kasvattaja: Jürgen Hanke
Omistaja: Morten Staal Jensen
Valmentaja: Flemming Jensen
Hoitaja: Rie Raun

Kaksi 5-vuotiasta ja yksi 12-vuotias, nuoruus ja kokemus kohtaavat Finlandia-Ajossa. Ikinuori Tycoon Conway Hall on joukon nestori ja Finlandia-voittaja vuodelta 2016. Tanskalainen Tycoon Conway Hall on varsinainen teräsmies. Se aloitti uransa jo vuonna 2012, 2-vuotiskausi sisälsi 4 starttia ja 2 voittoa. Elokuussa 2013 Tycoon Conway Hall voitti 3-vuotislähdön vakuuttavasti ja lähti suosikkina Kriteriumkarsintoihin. Laukka pilasi mahdollisuudet. Ålborgin Grand Circle Championatin voitto toi lohtua.

Jydsk Grand Prixin ykkönen oli 4-vuotiskauden ensimmäinen suurvoitto. Derbyssä tuli karsinnassa voitto, mutta finaalissa ori jäi kauas kärjestä. Hyvä 5-vuotiskausi nosti Tycoon Conway Hallin avoimiin lähtöihin. 6-vuotiaana Tycoon Conway Hall nähtiin silloisen valmentajansa Steen Juulin kanssa Vermossa. Finlandian kakkossija kirkastui vuosien päästä ykköseksi, kun Propulsionin juoksu mitätöitiin. Loukkaantumiset ovat haitanneet oriin kilpailemista viime vuosina. Tällä kaudella Flemming Jensen on saanut hulppeasti ravaavan ikiliikkujan iskuun. Åbyn maililla syntyi Pohjoismaiden sen hetken kärkitulos 10,0a.

Tanskan ykkösvalmentaja Flemming Jensen on ensi kertaa mukana Finlandiassa. Kokemusta Finlandia-Ajosta tuo ohjastaja Jorma Kontio, joka on ajanut Finlandiassa 26 kertaa ja voittanut kolmesti, Keystone Pattonilla 1985, Davidia Hanoverilla 1986 ja Opal Vikingillä 2007.


KUVA: TERHI PIISPA-HELISTEN

9 GARETH BOKO – SANTTU RAITALA

HOLLANTI

Ori, synt. 9.5.2013 Ruotsi
Make It Happen – Vanilla Boko, Pine Chip
Startit: 40 (21-7-6)
Ennätys: 11,1aly
Voittosumma: 406 693 €
Kasvattaja: Boko Stables Holland B.V.
Omistaja: Boko Stables Holland B V & co
Valmentaja: Jerry Riordan
Hoitaja: Heli Tarrimaa

Ruotsalainen Gareth Boko oli suuri tähti jo nuorena ja jatkanut siitä kansainväliselle huipputasolle. Gareth Boko valloitti 2-vuotiaana Ruotsissa himoituimman voittopystin kirimällä Svensk Uppfödningslöpningin voittoon valmentajansa Per Lennartssonin ajamana. Ykköspalkinto oli 1,4 miljoonaa kruunua. Odotukset olivat kovat ikäluokkien suurkilpailuissa, mutta finaaleissa vastusti. Kriteriumin karsinnassa tuli voitto, mutta finaalissa nollasija. Samoin kävi 4-vuotiaana Derbyssä. Karsinnassa ori ravasi voiton, mutta finaalissa oli tyytyminen häntäpään sijoitukseen. Sen jälkeen tuli pari välivuotta.

Jerry Riordanin otti valmennusvastuun viime vuoden helmikuussa. Samalla tallin huippuhevosista vastaava Heli Tarrimaa tuli sen hoitajaksi. Gareth Boko voitti Gävlessä Prins Daniels loppiin ja sai paikan Elitloppetiin. Karsinnassa ja finaalissa tuli kolmossija. Gareth Boko oli palannut huipulle. Tämä vuosi alkoi kahdella Ranskan startilla. Prix du Luxembourgissa tuli nelossija. Gareth Boko palasi voittajaksi Axevallassa huhtikuussa.

Santtu Raitala nähdään Gareth Bokon kärryillä. Vuonna 2020 kolmikko Zarenne Fas–Riordan–Raitala sai juhlia Finlandian voittoa. Raitala ajaa neljännen kerran Finlandiassa. Riordanin Twister Bi otti Finlandia-kakkosen 2017.
Gareth Bokon omistavat Boko-hevosten ”isä” John Bootsman ja Darko Stankovic. Boko-hevosia on kasvatettu Ruotsissa ja Hollannissa satoja. Bret Boko voitti Finlandian 2015.


KUVA: MIA NILSSON

10 STOLETHESHOW – BJÖRN GOOP

RUOTSI

Ori, synt. 1.4.2015 Norja
Dream Vacation – Abba Hall, Garland Lobell
Startit: 59 (18-14-7)
Ennätys: 10,2aly
Voittosumma: 444 975 €
Kasvattaja: Ordin Larsen & Per Rune Pollestad
Omistaja: Global Glide AB
Valmentaja: Frode Hamre
Hoitaja: Amalie Bördal Lyssand

Norjalainen Stoletheshow on ikäluokkalähtöjen menestyksien jälkeen kasvanut eliittilähtöjen menijäksi. Stoletheshow voitti 3-vuotiaana Hans Petter Tholfsens Minnelöpin ja Norjan Kriteriumin ruotsalaisen Marcus Lindgrenin valmennuksesta. Norjan Derbyssä Stoletheshow voitti karsinnan, mutta jäi finaalissa neljänneksi. Björn Goop ohjasti Copenhagen Cup -päivän 5-vuotislähdön voiton toukokuussa. Jubileumspokalenissa ori löi itsensä isoisten joukkoon. Komea kakkostila tuli ajalla 10,3a/2140m. Missle Hill oli kymmenyksen parempi.

Stoletheshow siirtyi viime vuonna syyskuussa Frode Hamren valmennukseen. Parin kakkossijan jälkeen Stoletheshow ravasi neljä voittoa, joista kaksi jo tämän vuoden puolella. Helmikuussa Stoletheshow antoi näytön, mitä tällä kaudella on odotetavissa. Kakkossija Bergsåkerin Winter Trotissa Milligan’s Scholin jälkeen oli kova suoritus. Vire jatkui vahvana, ja ykkössija Solvallan Ericssons Memorialissa maaliskuussa toi 300 000 kruunua. Who’s Who jäi taakse.

Frode Hamrella on erinomaiset muistot Vermosta. Hänen valmentamansa Ecurie D voitti 3-vuotiaiden EM-kisan 2019. Finlandia on Hamren ensimmäinen. Björn Goop on nähty 8 kertaa Finlandiassa. Quarcio du Chene voitti 2010, Sebastian K 2012 ja Readly Express 2019.

KUVA: HANNA VISKARI / HIPPOS

Hevosesittelyt: Timo Mahlamäki