Finlandia-Ajo osallistujat

TherMidas VET Finlandia-Ajo su 9.5.

Viikonlopun pääkilpailu TherMidas VET Finlandia-Ajo ajetaan sunnuntain 12. lähtönä klo 18.16. Kovan kisan osallistujat esittelyssä.

1  Zarenne Fas

Zarenne Fas on puolustava TherMidas VET Finlandia-Ajon voittaja. Se kirjoitutti nimensä kunniataulukkoon viime syksynä tehtyään väkevän suorituksen johtaneen Double Exposuren rinnalta. Voittotulos 09,9 jäi vain kymmenyksen Vermon rataennätyksestä ja on nopein noteeraus kevään 2020 rataremontin jälkeen.

Italian värejä vahvasti edustava Zarenne Fas on voittanut isoja lähtöjä Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa ja Saksassa. Syntymämaassaan se voitti jo kaksivuotiaan Gran Criteriumin ja kolmivuotiaana Italian tunnetuimman kansainvälisen ikäluokkalähdön Gran Premio Orsi Magnellin. Seuraavana vuonna Jerry Riordanille siirtynyt ori voitti Hampurissa klassisen nelivuotislähdön Grosser Preis von Deutchlandin.

Zarenne Fasin tämä kausi alkoi kotiradalla Halmstadissa ilman suurempaa menestystä, mutta taustajoukot uskovat jo huomattavasti parempaan suoritukseen Vermossa. Zarenne Fasin hoitaja on Heli Tarrimaa, jonka yksi tähtihetkistä on Ringostarr Trebin Elitloppet-voitto 2018.

Valmentaja Jerry Riordan on lähtöisin Yhdysvalloista, mutta on vaikuttanut pitkään Euroopassa ja valmentaa noin 50 hevosta Etelä-Ruotsin Halmstadissa. Napolilainen omistaja-kasvattaja Francesco Gragnaniello on pitkäaikainen raviaktiivi ja siviiliammatiltaan asianajaja. Ohjastaja Santtu Raitala ajaa uransa kolmannen Finlandia-Ajon. Hän ohjasti Zarenne Fasilla myös viimevuotisen voiton.

omistaja: Francesco Gragnaniello
kasvattaja: Sa. FRA FAS SRL
valmentaja: Jerry Riordan
hoitaja: Heli Tarrimaa


2  Ubertino Grif

Italiassa syntynyt Ubertino Grif on kotiradan edustaja sanan varsinaisessa merkityksessä, sillä hevonen asuu Vermon ratatallilla eikä kisa-areenalle ole sataa metriä pidempää matkaa. Ubertino Grif sai kutsun venyttyään Seinäjoki Racessa parhaana suomalaisena kakkoseksi Dear Friendin vanavedessä.

Varsavuosinaan Alessandro Gocciadoron valmennuksessa kilpaillut ori ylsi Italian klassisessa kolmivuotiskisassa Orsi Magnellissa kolmanneksi vuonna 2016. Viisivuotiskaudella se siirtyi kilpailemaan Pohjoismaihin. Elokuussa 2018 se voitti Bergsåkerissa edelleen voimassa olevalla ennätysajallaan 10,6, mutta sen jälkeen ongelmat veivät sen lähes kahden vuoden tauolle.

Kesällä 2020 Ubertino Grif teki ensin paluun Esa Ylilammin valmennuksessa, kunnes hevonen siirtyi joulukuun alussa Nina Pettersson-Perklénille. Kuluneen kevään aikana se on napannut hyviä sijoituksia Suomen avoimissa lähdöissä. Seinäjoki Racen kakkossija on sen uran rahallisesti isoin onnistuminen.

Nina Pettersson-Perklénille Finlandia-Ajo on valmentajana ensimmäinen, mutta Vermon tallia vetävä Tom Eriksson on ollut omalla valmennusurallaan Finlandia-Ajossa French Expressin kanssa. Omistaja Reima Kuislalta löytyy jo Finlandia-Ajon voitto omistajana, sillä D.D.’s Hitman toi arvovoiton vuonna 2017 edelleen voimassa olevalla Vermon rataennätystuloksella 09,8.

omistaja: Reima Kuisla Stable Oy, Seinäjoki
kasvattaja: Allevamento Il Grifone S.r.l.
valmentaja: Nina Pettersson-Perklen
hoitaja: Emil Havulehto


3  Vernissage Grif

​​​​​​Italiassa syntynyttä katrasta edustaa myös Vernissage Grif, joka tulee viime vuosina Pohjoismaissakin tutuksi tulleen Alessandro Gocciadoron tallista. Vernissage Grifin viime startti Seinäjoki Racessa pilaantui laukkaan jo ennen kuin lähtöauto ehti kunnolla irrota, mutta harjoitustietojen mukaan hevonen tulee Vermoon hyvässä iskussa.

Legendaarisen tähtiravurin Varennen poika Vernissage Grif oli Italiassa asiallinen ikäluokkahevonen ja on jatkanut nousua aikuisten lähdöissä. Läpimurtokausi oli vuosi 2020, jolloin se voitti 15 kilpailustaan kymmenen ja esiintyi myös ensimmäistä kertaa Suomessa. Se paineli Mikkelin kansainvälisessä St Michelissä tuloksen 09,2 ja oli kakkonen SE-tuloksen painelleen voittaja Next Directionin jälkeen.

Ruotsissa filiaalia pitävä Alessandro Gocciadoro on kolmatta kertaa mukana Finlandia-Ajossa. Peace Of Mind oli vuonna 2018 toinen ja vuonna 2019 viides. Vernissage Grifin omistaja Gennaro Riccolla on 25 hevosta, joista 15 on Gocciadoron tallista. Vernissage Grif on niistä parhaiten menestynyt.

omistaja: Gennaro Riccio, Italia
kasvattaja: Il Grifone Srl
valmentaja: Alessandro Gocciadoro
hoitaja: Anders Boldura


4  Le Gros Bill

Kotimaan kovaan nelikkoon kuuluu myös Le Gros Bill, joka sai tänä vuonna ensimmäisenä hevosena Finlandia-kutsun. Tämä tapahtui pian kauden toisen startin jälkeen, jonka se voitti Teivossa näytöstyyliin. Hevoselta jäi sen jälkeen Seinäjoki Race väliin pienten lihasmurheiden takia, mutta Helsinki-Ajon kolmossija osoitti iskukyvyn olevan Finlandian alla kunnossa.

Le Gros Bill kuului jo nuorena ikäluokan parhaimmistoon edeten mm. Kriteriumin, Kasvattajakruunun ja Kuopio Stakesin finaaleihin. Varsinainen läpimurto on tapahtunut kuitenkin aikuisiällä, sillä viime kesänä se oli ensin Suur-Hollola-Ajossa neljäs ja voitti sitten Suurmestaruuden. Tämä poiki ansaitun paikan jo viime vuoden Finlandia-Ajoon, jossa ori venyi parhaana suomalaisena hienosti kolmanneksi.

Ari Vianderin valmentajauran suurimmat onnistumiset ovat tulleet Le Gros Billin lisäksi vuoden 2018 Kriterium-voittaja Sirukassonin kanssa.  Le Gros Billin omistaa ja on kasvattanut iittiläinen Team Luck’ap, jolla oli omistuksessa jo Le Gros Billin emänemä Flour Broline. Ohjastaja Antti Teivainen puolestaan ajoi kaikkien aikojen ensimmäisen Suomessa syntyneen hevosen Finlandia-Ajon voittajaksi vuonna 1992, jolloin Otto-Mani voitti.

omistaja: Team Luck'ap, Iitti
kasvattaja: Team Luck'ap, Iitti
valmentaja: Ari Viander
hoitaja: Krista Skutnabb


5  Milliondollarrhyme

Ruotsista saapuu yksi kisan kuumimmista nimistä, kaksinkertainen Elitloppet-finalisti Milliondollarrhyme. Se on ollut kahtena viime vuonna Ruotsin suurimman ravikilpailun Elitloppetin finaalissa neljäs. Milliondollarrhyme on ollut vahvasti esillä myös tämän vuoden Elitloppet-spekulaatioissa, mutta ensin on Finlandia-Ajon vuoro.

Milliondollarrhyme on ollut länsinaapurin parhaimmistoa koko ikänsä, vaikka varsinaiseksi suurvoitoksi voi laskea vain Ruotsin mestaruuden 2019. Rahakas onnistuminen oli myös saman syksyn Jubileumspokalenin kakkossija Who’s Whon jälkeen. Tällä kaudella ruuna oli ensin hyvä kakkonen Ecurie D.:n jälkeen ja hallitsi viimeksi The Onions -lähtöä Solvallassa kärkipaikalta varmaan tyyliin.

Omistajatallin MDR Trotting AB:n muodostavat ohjastaja-valmentaja Larsson ja Christian Olofsson. Larssonin valmentama Reven d’Amour voitti Mikkelin kansainvälisen St Michelin vuonna 2014 ja hän on ajanut lisäksi Teivossa ja Seinäjoella, mutta Finlandia-Ajo on Solvallan-valmentajan ensiesiintyminen Vermossa. 2000-luvulla hevoskasvatuksen aloittaneen HB Olivias Sonin parhaat kasvatit ovat Milliondollarrhyme ja emä Nursery Rhyme, joka sekin tienasi kilpaurallaan yli 3,3 miljoonaa kruunua. Yhtiön taustalla ovat Max Hultin ja hänen vanhempansa.

omistaja: MDR Trotting AB, Ruotsi
kasvattaja: HB Olivias Son, Ruotsi
valmentaja: Fredrik B. Larsson
hoitaja: Arthur Leportier


6  Hickothepooh

Hickothepooh edustaa Norjaa, josta on edellisen kerran tullut hevonen Finlandia-Ajoon vuonna 2014. Tuolloin Juliano Rags oli Univers de Panin voittamassa lähdössä viides. Lisäksi norjalaissyntyinen Thai Profit oli viime syksyn kisassa viides.

Avoimelle tasolle tuloaan tekevä Hickothepooh voitti viime tapaninpäivänä Solvallassa Hopeadivisioona-finaalin. Todellisen Finlandia-näytön se antoi pääsiäisenä Halmstadissa, kun pitkä 1.07-vauhtinen kiri takajoukoista kantoi hienosti kakkoseksi. Siellä tuli tulos 10,2 ja Hickothepoohilta löytyy uralta kaikkiaan kolme 1.10-alkuista noteerausta.

Valmentaja Trond Anderssenille kilpailumatka Suomeen on todellinen revanssin paikka. Hickothepoohin piti osallistua vuoden 2019 Kymi Grand Prixiin, mutta hevonen loukkaantui vakavasti, kun oli nousemassa lentokuljetukseen. Vuonna 2015 Anderssenin tallin Thai Broadway oli Finlandia-Ajon listoilla ja pääsi Vermoon saakka, mutta joutui jäämään lähdöstä pois kuljetuskuumeen takia. Trond Anderssenin elämän hevonen on ollut Yarrah Boko, joka voitti mm. Harper Hanover -lähdön ja kaksi kertaa Prix de Belgiquen sekä oli Prix d’Ameriquessa kolmas.

Kasvattaja Torbjørn Selvågin ensimmäinen siitostamma oli Hickory Highlight, josta kumpuaa myös myöhemmät Hicko-alkuiset kasvatit.

Omistaja Ernestas Tijunelis

omistaja: Ernestas Tijunelis
kasvattaja: Torbjørn Selvåg
valmentaja: Trond Anderssen
hoitaja:


7  Dear Friend

Vauhdikas ruotsalaistamma Dear Friend voitti viime kilpailunaan Seinäjoki Racen ja ansaitsi paikkansa myös Vermon suurlähdössä. Johan Untersteinerin valmennettava hallitsi Seinäjoki Racea kärkipaikalta ja teki uuden kilpailuennätyksen 11,7/2100.

Dear Friendin isoimmat voitot ovat tulleet aikuisvuosina Seinäjoki Racen ohella Ranskassa ja Ruotsissa. Ranskan pääradalla Vincennesissä tamma on kilpaillut viisi kertaa ja tuloksena on ollut kaksi voittoa ja kaksi kakkossijaa.

Halmstadissa reilua sataa hevosta valmentava Johan Untersteiner on Finlandia-Ajossa mukana kolmatta kertaa. Vuonna 2018 hän ajoi voiton valmentamallaan Pastore Bobilla. Hevosen hoitaja Amanda Höynällä on suomalaisia sukujuuria. Hän hoiti Dear Friendiä jo hevosen aiemman valmentaja Robert Berghin luona. Kasvattaja Bengt-Åke Nybergillä on Ruotsissa 35 kasvatettua hevosta, joista Dear Friendin ohella kruunumiljonääri oli myös ikäluokkamenestyjä Executive Caviar.

omistaja: Mauro Fantini & Jiraporn Chunram, Göteborg, Ruotsi
kasvattaja: Bengt-Åke Nyberg
valmentaja: Johan Untersteiner
hoitaja: Amanda Höynä


8  Click Bait  JÄÄ POIS

Viisivuotias Click Bait pitää hallussaan Ruotsin tämän vuoden kärkiaikaa 09,8. Voittotulos syntyi pääsiäisenä Färjestadissa, jolloin taakse jäi muun muassa jo Elitloppet-kutsun saanut Don Fanucci Zet. Click Bait latoi jo nelivuotiaana kahdesti 1.09-alkuisen tuloksen. Sprintterimestaruuden kolmossijan lisäksi ori oli Elitloppet-sunnuntain nelivuotiseliitissä Ecurie D.:n jälkeen kakkonen ennätystuloksellaan.

Click Bait on syntynyt Yhdysvalloissa, mutta kilpaillut koko uransa Ruotsissa. Williams Russell C:n kasvatustoimintaa edustaa myös vuoden 2016 Elitloppet-voittaja Nuncio. Omistaja Stall T.Z.:n taustalta löytyy legendaarinen ruotsalaisvalmentaja Stefan Melander, joka on valittu raviurheilun Hall Of Fameen.

Melander on saavuttanut valmentajana harvinaisen triplan, sillä hänen hevosensa ovat onnistuneet voittamaan Elitloppetin, Prix d’Ameriquen ja The Hambletonianin. Group I -tason voittoja on lähes viisikymmentä. Finlandia-Ajossa hän on ollut mukana mm. Scarlet Knightin, Icelandin ja Volsteadin kanssa, mutta suuremmat onnistumiset ovat jääneet puuttumaan. Nosteessa oleva vauhdikas Click Bait voi hyvinkin paikata Melanderin Finlandia-statistiikkaa. Ohjastaja Örjan Kihlström ajoi viime vuonna Double Exposuren kakkoseksi, ja vuonna 2016 tuli voitto Propulsionilla.

omistaja: Stall T.Z., Enköping, Ruotsi
kasvattaja: Williams Russell C, Pennsylvania, USA
valmentaja: Stefan Melander
hoitaja: Mikael Pettersson


9  Grainfield Aiden

​​​​​​​Hannu Korpi ja Grainfield Aiden muodostavat parivaljakon, joka tunnetaan yleisesti palomiehenä ja panssarivaununa. Ensimmäinen viittaa Korven siviiliammattiin ja jälkimmäinen hevosen jykevään tekemiseen, jota ei usein hidasta edes raskas juoksu.

Alku-urallaan Olli Lähtisen käsissä ollut Grainfield Aiden on aina ollut hyvä kilpahevonen, mutta vuosi 2019 aloitti melkoisen nousukiidon. Ruuna teki talvella hyvän tilin Ruotsin kaviourilla, menestyi kesällä kotimaassa ja seuraavana talvena menestys jatkui länsinaapurissa. Ruotsin kahden Hopeadivisioona-voiton ohella uran rahakkaimpia onnistumisia on tuorein kisa eli Porin Kultaloimen voitto, joka poiki myös Finlandia-kutsun.

Viime talvina menestyksekkäitä turneita Ruotsiin tehnyt Hannu Korpi omistaa hevosen yhdessä Marjo-Kristiina Niemisen kanssa. Niemisellä oli välillä taukoa hevosenomistajana, mutta nyt hänellä on jälleen hevosia sekä kotipihassa että muualla valmennuksessa. Kasvattajien lämminveriset tunnetaan Grainfield-etuliitteestä ja suomenhevoset puolestaan ovat Usvapellon-alkuisia. Kaikille osapuolille tämä on ensimmäinen Finlandia-Ajo.

omistaja: Marjo-Kristiina Nieminen & Fire-talli, Eurajoki
kasvattaja: Hannu Kaila & Tiia Tuhkanen-Kaila
valmentaja: Hannu Korpi
hoitaja: Hannu Korpi


10  Next Direction

​​​​​​​Kotimaan ravurieliittiin viime vuodet kuulunut Next Direction on kaksinkertainen Suomen mestari ja nyt kolmatta kertaa mukana Finlandia-Ajossa. Se pitää myös hallussaan Suomen ennätystä sekä lyhyellä että täydellä matkalla. Absoluuttinen SE-tulos ja harvinainen 1.09-rajan alitus syntyi viime kesänä Mikkelin vauhtikisassa St Michelissä, jonka ruuna voitti tuloksella 08,9.

St Michel -voiton jälkeen Next Direction ei ollut parhaimmillaan viime syksyn Finlandia-Ajossa, mutta huipensi kauden lokakuussa toiseen peräkkäiseen Suomen mestaruuteen. Se aloitti tämän kauden vasta Finlandiaa edeltävällä viikolla, mutta paineli suoraan tauolta 10,7-tuloksen ja sai Helsinki-Ajon voiton myötä kutsun myös tänä vuonna. Next Direction oli toissa vuoden Finlandia-Ajossa kakkonen Readly Expressin jälkeen. Vermo Areenalta Next Direction on kerännyt sievoiset tienestit, sillä se oli aikanaan Suuressa Suomalaisessa Derbyssä kakkonen ja aikuisena on tullut kaksinkertaiset voitot SM:ssä ja Helsinki-Ajossa.

Next Direction takana on vankka tiimi vakio-ohjastaja Iikka Nurmosen, valmentaja Timo Hulkkosen ja hoitaja Annaleena Peipon muodossa. Kasvattaja Jalohepo Oy:n takana on juuri Timo Hulkkonen, joka kuuluu myös omistajaporukka Team Look The Winnersiin Pekka J. Korhosen ja Antero Ovaskaisen lisäksi.

omistaja: Team Look The Winners
kasvattaja: Jalohepo Oy
valmentaja: Timo Hulkkonen
hoitaja: Annaleena Peippo