VÄLKOMMEN TILL FINLANDIA AJO

Finlandia Ajo
lördag 30/4 och söndag 1/5 - festivalhelg med toppsport

Vermo travbana, Helsingfors

Finlands största internationella travlopp Finlandia Ajo körs första maj 2022. Förra året fick vi en norsk skräll som vinnare då den sympatiske valacken Hickothepooh hade bäst fart på upploppet. Segertiden var 1.09,9 över 1620 meters autostart. Samarbetet mellan Finlands och Sveriges huvudstadsbanor Vermo och Solvalla fortsätter tävlingsmässigt även i år. Segraren i Finlandia Ajo blir direktkvalificerad till Elitloppet som körs i Stockholm sista söndag i maj. Distansen i Finlandia Ajo är 1620 meter med autostart och 110 000 euro i första pris.

Finlandia-helgen är en två dagar lång festival på valborgsmässoafton med after-race och första maj. Forsta start kl. 14 båda dagar, after-race partyt med Teflon Brothers. Show-time kl. 19:15 lördag 30 april. Lördagens största löpning är Stoderbyt för femäriga varmblodiga hästar.

"Under Finlandia-helgen bjuder vi på toppsport med festivalstämning. Finlandia Ajo är ett inbjudningslopp med högst tio deltagare, vi siktar på att samla ihop ett internationellt kanonfält. Att vinnaren i Finlandia Ajo är kvalificerad för Elitloppet är man verkligen nöjd med. I och med det har vi en fin tradition med Solvalla", säger Miika Lähdeniemi, sportchef på Vermo.

Elitloppet är ett av världens största travlopp. Loppet körs fyra veckor efter Finlandia Ajo, den 29 maj. I år är första pris t.o.m. fem miljoner kronor.

"Finlandia Ajo håller alltid hög klass och att vinnaren av Finlandia Ajo får en direktplats höjer sportsliga insatser i Finland också", tycker Solvallas sportchef Anders Malmrot. "Samarbetet med Vermo är ett bra sätt att bredda intresset för Elitloppet vilket är viktigt för oss."

Under Finlandia-söndagen körs bl.a. tre STL-divisioner och Erkon Pokaali för kallblodiga. Samtliga propositioner publiceras senast i februari.

Tidtabell

Travet börjar kl 14 på båda tävlingsdagar.
Finlandia-Ajo körs på söndag 1/5 kl 18.30 finsk tid.
Nordisk V75-omgång börjar från lopp 6 kl 16.00 finsk tid

Startlistor

Lördagens tävlingar hittar du här

Söndagens startlistor hittar du här

Finlandia-helgens banprogram (på finska) här

Har du frågor om Finlandia-Ajo? Du är välkommen att kontakta miika.lahdeniemi@vermo.fi


Fjolårets vinnare av Finlandia-Ajo var Hickothepooh. Ägaren Ernestas Tijunelis och kusken Vidar Hop fick även rosa biljetten till Elitloppet.

 

Finlandia-Ajo 2022:

1 Majestic Man - Rikard N. Skoglund

Majestic Man förstärker hemmalaget i Finlandia-Ajo. Den finskfödda snackhästen tränas av nyblivne Solvalla-tränaren Jonna Irri. Han årsdebuterade på ett fint sätt på Solvalla då han var trea bakom Milliondollarrhyme och Missle Hill. Senast i Gävle gick han sin rekord 11,1 och var fyra efter en tuff resa.


BILD: JUHANI LÄNSILUOTO

2 Cokstile - Christoffer Eriksson

Cokstile är Elitloppsvinnaren 2020. Erik Bondo -tränad Cokstile vann Prix de Bourgogne i början av året och slog bland annat Vivid Wise As. Senast var Cokstile sexa i Premia Costa Azzurra utan att få luckan.

Cokstile ska åka till Sverige under veckan för att preparera till Finlandia-Ajo. Christoffer Eriksson ska köra Cokstile i Vermos storlopp.


BILD: IDA LAINE / HIPPOS

3 Deangelo - Olli Koivunen

Deangelo fick inbjudan genom att vinna det traditionella Helsinki-Ajo på Vermo med Olli Koivunen i sulkyn. Aripekka Pakkanen tränar och Etta Pakkanen är skötare. Deangelos ägare och uppfödare är Stable Bounty Hunters. Deangelo har vunnit 27 gånger under sin karriär, varav 12 segrar på Vermo!


BILD:  JUHO HÄMÄLÄINEN / HIPPOS

4 Next Direction - Hannu Torvinen

Next Direction startar i Finlandia-Ajo för fjärde året i rad. Timo Hulkkonen-tränad Next Direction var inte som bäst på två starter i mars, men var förbättrad senast i Björneborg. Då var han tvåa bakom Selmer I.H. efter att springa tredjespår sista 700 meter.

Next Direction är den fjärde hästen att delta i Finlandia-Ajo för fjärde året i rad. Tidigare har Cold Hard Wind, Isla J. Brave samt Keystone Patriot kunnat göra detsamma. Einarsin och Keystone Patriot var med i Finlandia-Ajo fem gånger i rad på 1980-talet.


BILD: IDA LAINE / HIPPOS

5 Willow Pride - Ari Moilanen

Finsk toppsto Willow Pride fick den sista inbjudan till årets Finlandia-Ajo. Hon vann internationell Seinäjoki Race i lördags och tjänade 70 000 euro med segertiden 11,9/2140a.

Willow Pride tillhör de bästa stona i Finland. Hon har 34 segrar på 114 starter och 549 713 euro på kontot. Hennes rekord 10,3 är från elitloppssöndagens Stoeliten 2021 och 2020.


BILD: JUHO HÄMÄLÄINEN / HIPPOS

6 Bepi Bi - Alessandro Gocciadoro

Alessandro Gocciadoro-tränade Bepi Bi gick 09,8 på långfredagen i Färjestad med krafter kvar. Hästen visade sin kapacitet även i fjolårets Fyraåringseliten under Elitloppssöndagen, då han gick 09,1 från dödens.


BILD: MAISA HYTTINEN

7 Brambling - Örjan Kihlström

Kriterievinnaren 2020 Brambling är på väg upp till yppersta eliten. Daniel Redén -tränad femåring var riktigt bra senast i långfredagens lopp i Färjestad. Han var fyra och gick sin nya rekord 09,7/1640a. Nu är Brambling redo för Vermos storlopp.


BILD: MAISA HYTTINEN

8 Tycoon Conway Hall - Jorma Kontio

Hedershästen Tycoon Conway Hall skrällde i Åbys gulddivision i mars. Senast var han tvåa på Bjerke efter kanonspurt. Flemming Jensen -tränad Tycoon Conway Hall var tvåa i mål Finlandia-Ajo 2016. Han blev vinnare efter att Propulsions starter ogiltigförklarades. Flemming Jensen har tävlat i Finland tidigare en gång: Laura Kemp var trea i finska storloppet Suur-Hollola-Ajo 2003.


BILD: TERHI PIISPA-HELISTEN

9 Gareth Boko - Santtu Raitala

Fjolårets Elitloppstrea Gareth Boko fick den första inbjudan till Finlandia-Ajo 2022. Ifjol var Gareth Boko trea i både försök och final i Elitloppet. Dessutom sprang han under 1.10-tid fyra gånger i rad. Han vann sin första lopp 2022 i Axevalla. Jerry Riordan vann Finlandia-Ajo som tränare 2020, då Zarenne Fas slog Double Exposure med just Santtu Raitala i sulkyn.


BILD: MIA NILSSON

10 Stoletheshow - Björn Goop

Frode Hamre -tränad Stoletheshow visade fin form i slutet av mars, då han vann överlägset Gulddivisionens final på Solvalla. I februari var han tvåa bakom Milligan’s School i Bergsåkers nya storlopp Winter Trot. Dessutom sprang han sin rekord 10,2 i Åby i mars.

Stoletheshow reser till Finland med stallkamraten Asteroid, som startar i Finlandia-dagens fyraåringslopp Glenn Kosmos Memorial. Både Stoletheshow och Asteroid ägs av Global Glide AB.


BILD: HANNA VISKARI / HIPPOS