TammaDerby osallistujat

Arvid Åvallin TammaDerby la 8.5.

Hieno kaksipäiväinen Finlandia-viikonloppu alkaa lauantaina 8.5. Päivän ykköskilpailu Arvid Åvallin TammaDerby starttaa klo 16.30. Tiensä karsinnoista 28.4. finaaliin selvittäneet tammat esitellään ohessa.

1  Touch Me Too

Touch Me Too oli karsintojen iloisia yllättäjiä, sillä se kiri hankalalta lähtöpaikalta lähimmäksi voittaja First Class Ladyä. Touch Me Too keräsi alku-urallaan säännöllisesti hyviä sijoituksia, kunnes viime vuoden itsenäisyyspäivänä tuli uran avausvoitto ja kehityskulku on ollut talven ja kevään ajan nousujohteista. Tältä vuodelta saldona on kaksi Vermon-voittoa.

Isäori Mr Pine Chip on periyttänyt mm. Killerin Eliitin voittaneen SM-kakkosen Special Promisen. Emä Touch Me Not ehti saada viisi varsaa, joista Touch Me Too on ansioitunein. Kaikkien viiden varsan kasvattaja on Touch Me Stable, jonka taustalta löytyvät Jouni Hämäläinen Raisiosta ja Olli-Pekka Kylä-Markula Forssasta.

Touch Me Toon valmentaja on monté- eli raviratsastuslähdöissä säännöllisesti ratsastava Anna Sulin, joka voitti myös ravinaisten Suomen mestaruuden 2019. Sulin opiskelee hammaslääketiedettä Helsingin yliopistossa. Hänen avopuolisonsa Hannu Torvinen kuuluu Suomen raviohjastajien kärkikaartiin. Torvisella on urallaan jo yli 1700 ajettua ykkössijaa, mutta Arvid Åvallin Tammaderbyn voitto vielä puuttuu. Sulinille Tammaderby-finaali on ensimmäinen laatuaan.


2  First Class Lady

Kahden karsintalähdön nopeampi voittaja First Class Lady on koko porukan raharuhtinatar, sillä se on ainoa yli satatuhatta euroa tienannut. Sen rahallisesti isoimmat onnistumiset ovat kaksivuotiaiden Hevosenomistajapokaalin ja kolmivuotiaiden Tammakriteriumin kakkossijat. Kova saavutus on myös se, että First Class Lady on juossut tiensä karsintalähtöjen kautta peräti kahdeksan eri suurkilpailun finaaleihin.

Isä S.J.’s Caviarin jälkeläisistä mainittakoon yli 900 000 euroa juossut Conrads Rödluva sekä Suomessa vaikuttava ikäluokkamenestyjä Staro Miami. First Class Lady on emänsä Jaileen ensimmäinen jälkeläinen. Emänemä Bel Ditto sijoittui kolmanneksi sekä Suuressa Suomalaisessa Derbyssä että Arvid Åvallin Tammaderbyssä.

First Class Lady on nuorten hevosten kärkivalmentajien kaartiin nousseen Korvenheimon ensimmäinen finalisti Arvid Åvallin Tammaderbyssä. Omistaja Talli Sippipuiston Soturit on saanut nimensä lahtelaisen porukan kotiseuturakkaudesta ja huumorista. Myös tallinimi Alatorin Inkkarit on samaa sarjaa. First Class Ladyn omistajiin kuuluvat kimpanvetäjä Markus Rasanen, Tony Leppänen, Esa Mustonen ja Jussi Ristola.

Kasvattaja Annamari Sipilän 77 kasvatista First Class Lady on toiseksi eniten tienannut. Little Sealord ansaitsi urallaan 258 600 euroa ja oli vuoden 2006 Suuressa Suomalaisessa Derbyssä toinen.


3  Chicharita

​​​​​​​Chicharita oli toinen karsintavoittajista ja hoiti leiviskänsä vakuuttavalla tyylillä. Tamma on kilpaillut koko uransa Ruotsin valmentajaparhaimmistoon kuuluvan Timo Nurmoksen tallista käsin. Tämän kisan karsintalähtö oli sen ensiesiintyminen syntymämaansa kilparadoilla.

Viime syksynä Chicharita teki kaksi kertaa Suomen ennätyksen ja näistä kovempi noteeraus 12,4/2140 on myös tammojen absoluuttinen SE-tulos täyden matkan tasoitusajossa. Chicharita on hävinnyt urallaan laukattomassa juoksussa vain kerran.

Kovasukuisen Chicharitan emälinjalta löytyy mm. Spectacular Bay, jonka jälkeläisiä on siitosoriina vaikuttava Winter Harbor. Emänemänemän Balanced Breezen kovin jälkeläinen on miljonääri Casual Breeze. Chicharitan isä Andover Hall on periyttänyt mm. Elitloppet-voittaja Nuncion ja suomalaisen supertähden Brad de Veluwen.

Chicharitan omistajat ja kasvattajat ovat serkukset Mikael Kopola ja Teemu Parttimaa. Nykyään harvemmin kilpaa ajavalla Kopolalla on urallaan 788 ohjastettua lähtöä, joista 78 voittoa. Vuonna 2010 Kopola ajoi Rainbow Zetin viidenneksi Suuressa Suomalaisessa Derbyssä. Chicharitan nimen innoittaja on ollut meksikolainen jalkapalloilija Javier ”Chichárito” Hernandez.

Timo Nurmos on saavuttanut valmentajana suuren määrän suurvoittoja Prix d’Ameriquesta lähtien. Hänen valmentamansa El Fitzgerald voitti Arvid Åvallin Tammaderbyn vuonna 2019 samana päivänä, jolloin tallikaveri Readly Express juhli Finlandia-Ajossa.


4  Galway Girl

​​​​​​​Galway Girl on ehtinyt uransa viidessätoista kilpailussa nappaamaan jo Derbyn Tammachampionin kakkossijan Mascate Matchin jälkeen, eikä se jäänyt kauaksi myöskään Suuren Suomalaisen Derbyn finaalipaikasta. Karsintalähdössä edelle jäivät vain American Hero ja Morris.

Isä Andover Hall on maailman kärkipään siitosoriita ja tässä finaalissa sen jälkeläisistä kilpailee Galway Girlin lisäksi Chicharita. Galway Girlin emä, Yhdysvalloissa syntynyt Paloma juoksi vain kolme starttia Juho Ihamuotilalta käsin ennen kuin siirtyi siitokseen. Sillä on kaikkiaan viisi jälkeläistä, joista Galway Girl on selvästi menestynein.

Galway Girl erottuu joukosta siinä, että se on niin sanotusti yhden henkilön hevonen: Juho Ihamuotila on omistaja, kasvattaja ja valmentaja. Nykyään Hausjärvellä valmentava Ihamuotila tuli tutuksi varsinkin ME-tamma Massive Baben valmentajana. Raviperheestä lähtöisin oleva Ihamuotila ajoi nuorempana 233 lähtöä poneilla ja voitti niistä 83. Myöhemmin tie on vienyt ammattivalmentajaksi, jolla on nyt edessään uran ensimmäinen Arvid Åvallin Tammaderby.


5  Piece Of Glory

​​​​​​​Viime vuoden loppuun saakka Pelicansin Raviliiga-joukkueen leasingissa ollut Piece Of Glory oli viime syksyn Suuressa Suomalaisessa Derbyssä neljäs. Suurkilpailuvoitto vielä puuttuu, mutta arvokkaita hyviä sijoituksia on jo tullut: Piece Of Glory oli sekä kolmi- että nelivuotiaana Kasvattajakruunu-finaalin kakkonen.

Isä Zola Bokon suomalaissyntyisistä jälkeläisistä ovat menestyneet Tapparan Raviliiga-hevosena ollut Marschall Match ja Moonlight Velvet, jolle Piece Of Glory hävisi viime syksyn Kasvattajakruunu-finaalissa. Emä I’m Lucky Lady on jättänyt jo yhden Arvid Åvallin Tammaderbyn voittajan, sillä Piece By Piece oli voittaja vuonna 2010.

Omistaja ja kasvattaja on Homebeach Farm, jonka nimi on englanninkielinen käännös Kotirannasta. Tallinimen takana ovat hollolalaiset Lasse Kotiranta ja siskonsa Sanna Utala (os. Kotiranta), joka on myös Piece Of Gloryn hoitaja ja valmentaja Juha Utalan puoliso.   

Juha Utala taas on yksi Arvid Åvallin Tammaderbyn suurimpia menestyshahmoja. Hänen valmennettavistaan ovat voittaneet Racy Kemp ja Piece By Piece, minkä lisäksi Utala on ajanut lainaohjastajana voitot Rosita Kähöllä ja Kiikku’s Chancella.


6  Makeadreamcometrue

​​​​​​​Makeadreamcometrue teki parhaan täyden matkan tuloksensa oikeaan aikaan karsintalähdössä, jossa se pujotteli hankalasta lähtöpaikasta huolimatta finaaliin. Merkkilähdön finaalipaikka ei ole ensimmäinen laatuaan, sillä viime syksynä tamma selvitti tiensä kotimaakunnan ykköskisan Ilkka-Ajon finaaliin.

Lähes 1,9 miljoonaa euroa tienanneella isäori Wishing Stonella on vähän Suomessa syntyneitä jälkeläisiä. Tanskalaissyntyinen Donatello Garbo nähtiin UET Grand Prix -finaalissa Vermossa 2019, ja Ruotsissa Petri Salmelan tallin Zinco Jet on menestynyt hyvin. Makeadreamcometruen emä Mountain Creditin neljästä jälkeläisestä Lovestory on ollut hyvä ikäluokkahevonen, joka oli viime vuonna Kymenlaakso-Ajon kolmonen ja sijoittui Oulu Expressissä sekä Kasvattajakruunussa neljänneksi.

Makeadreamcometruen omistaja Dreamer Teamissä on kymmenen osuutta, joista kasvattaja Maaria Kuivamäki vanhempineen muodostaa rungon ja lisäksi mukana on uusia ja vanhoja hevosenomistajia. Lovestory ja Makeadreamcometrue ovat Kuivamäen ensimmäiset kasvatit, joten alku on ollut lupaava. Ilmajoella vaikuttavan ammattivalmentaja Tommi Ala-Nikkolan viime vuosien parhaiten menestynyt hevonen on ollut Zumurella. Ala-Nikkola on ensimmäistä kertaa mukana Arvid Åvallin Tammaderbyssä.


7  Arctic Emma

​​​​​​​Arctic Emma on moninkertainen suurkilpailufinalisti. Se aloitti kilpauransa jo kaksivuotiskauden elokuussa ja selvitti kolmivuotiaansa tiensä Tammakriteriumin, Kriteriumin ja Kasvattajakruunun finaaleihin. Kausi päättyi Uudenmaan Upeimman kolmossijaan. Nelivuotiaana se oli Kuopio Stakesin, Villinmiehen Tammakilvan ja Kasvattajakruunun loppukilpailuissa. Arvid Åvallin Tammaderby onkin sille jo uran yhdeksäs suurkilpailufinaali.

Arctic Emma edustaa Pekka Korven yhtiön Star-Racing Oy:n kasvatustoimintaa. Isä Express Duo voitti Korven käsistä mm. Kriteriumin ja Suur-Hollola-Ajon. Jälkeläisistä American Hero on viime vuoden Derby-finalisti. Arctic Emman emä El Miss Eevan jälkeläisissä on monta hyvin tienannutta kilpahevosta. Isosisko Arctic Elsa oli viime vuonna Arvid Åvallin Tammaderbyssä viides.

Tamman kilpailuoikeuden vuokranneen Emma Stablen muodostavat Jukka Impiö ja Matti Viitala. Ohjastaja-valmentaja Pekka Korpi on nuorten hevosten suurkilpailuiden kestomenestyjä. Arvid Åvallin Tammaderbyn hän on voittanut valmentajana Lady Sonikilla 1995, Arctic Lovella 2011 ja Classical Duolla 2013.


8  Arctic Dessert

​​​​​​​Arctic Dessert kilpaili Chicharitan ja Donna Leonoran tavoin talvikaudella Ruotsissa, jossa se nappasi rahasijoja. Kolmivuotiaana se selvitti tiensä Kasvattajakruunu-finaaliin ja viime vuonna nelivuotiaana tamma oli mukana Villinmiehen Tammakilvan ja Kasvattajakruunun finaaleissa, joissa kuitenkin laukka vei menestysmahdollisuudet.

Isäori The Bosses Lindyllä on tämänvuotisessa finaalissa kaksi jälkeläistä, kun myös Adanna taisteli tiensä loppukilpailuun. Arctic Dessertin emän Dolce Merettin paras jälkeläinen on Express Duo, joka puolestaan on tässä lähdössä kilpailevan Arctic Emman isä. Dolce Merettin jälkeläisistä Cecilia Duo oli neljäs vuoden 2013 Arvid Åvallin Tammaderbyssä.

Star-Racing Oy:llä on finaalissa kaksi kasvattia: Arctic Emma ja Arctic Dessert. Pekka Korven yhtiön hevosista Arctic Love ja ja Classical Duo ovat jo Tammaderby-voittajia. Arctic Dessertin ovat viime kesästä saakka omistaneet Jonna Irri ja Taneli Säde, jotka ovat vaikuttaneet viime ajat Ruotsissa. Pariskunnan menestynein hevonen on ollut Majestic Man, joka tunnetaan myös orpovarsa Taistona.


9  Exceptional

​​​​​​​Tasaisen hyvin suorittavan Exceptionalin kirkkain onnistuminen on tammalähdön voitto Vermossa viime vuoden Derby-päivänä. Myös ennätys on peräisin viime kesän startista Vermossa. Exceptionalin uran merkkihetkiä on ollut lisäksi Tammakriteriumin finaalipaikka, vaikka laukka vei mahdollisuudet itse loppukilpailussa.

Exceptional on toisen polven Tammaderby-finalisti, sillä emä Exphoto selvitti vuonna 2012 tiensä loppukilpailuun, mutta joutui lopulta jäämään finaalista pois. Emän veli Exdream oli puolestaan vuoden 2010 Suuressa Suomalaisessa Derbyssä kolmas. Exceptionalin isä Quite Easyn nimekkäimmät jälkeläiset ovat viime kevään Elitloppet-voittajaksi noussut Cokstile sekä supertamma Venice, joka keräsi kotimaisilta kaviourilta yli 800 000 euron tienestit.

Omistaja Stall Jan Erikin takana on pariskunta Jan Ahola ja Henna Glade Porista. Exceptionalin kasvattaja on Gladen isä Kari Laurila, joka on ollut jo vuosikymmeniä hevosenomistaja ja on profiloitunut myös totopeliammattilaisena.

Ohjastaja Olli Koivunen kiritti viime vuoden Arvid Åvallin Tammaderbyssä BWT Divinen kakkoseksi, mutta voitto puuttuu vielä kuten myös valmentaja Harri Koivuselta.


10  Brave Dame Vivian

​​​​​​​Brave Dame Vivian on sijoittunut urallaan yli puolessa kilpailuista kolmen parhaan joukkoon. Kolmivuotiaana se eteni Kasvattajakruunun finaaliin ja nelivuotiskauden huippukohtana oli Villinmiehen Tammakilvan kolmossija. Viisivuotiskauden se on aloittanut vahvasti, sillä tamma on ollut jokaisessa kolmessa startissa totosijoilla ja voittokisassa se kukisti mm. tässäkin lähdössä kisaavat Piece Of Gloryn ja Arctic Emman.

Isä Brad de Veluwe on Suomen ravihistorian kirkkaimpia tähtiä, joka on siitosurallaan periyttänyt mm. Olympiatravet-voittaja Handsome Bradin ja Arvid Åvallin Tammaderbyn voittaneen BWT Burnin Aliven. Emä Heddi Meskillä on yhdeksän jälkeläistä, joiden kaikkien nimen alkukirjain on sama kuin isäoriilla. Kaikki kilpailleet jälkeläiset ovat myös voittaneet ja niistä voittosummaltaan meritoitunein on Zoltan.

Brave Dame Vivianin kilpailuoikeuden vuokraaja ja valmentaja on Tiia Pihamaa, joka työskentelee Tuomas Korvenojan tallilla ja vastaa mm. Kriterium-voittaja Lewis Alen hyvinvoinnista. Omistaja-kasvattajat ovat Paula ja Pekka Lähteinen, joilla on sekä lämminveri- että suomenhevoskasvatteja.

Ohjastaja Tuomas Korvenoja on voittanut valmentajana ja ohjastajana Arvid Åvallin Tammaderbyn Reding Ladyllä ja BWT Burnin Alivella.


11  Donna Leonora

​​​​​​​Donna Leonora näytti kykyjään jo kolmivuotiaana etenemällä Tammakriteriumin ja Kriteriumin finaaleihin. Nelivuotiskausi meni alle odotusten, vaikka tamma olikin Kuopio Stakesin ja Kasvattajakruunun finaaleissa. Viime talvena vire parani ja tamma kävi nappaamassa Ruotsin-turneelta neljästä kisasta voiton ja kakkossijan.

Isä Love You on Euroopan kovimpia siitosoriita. Sen Suomessa syntyneistä jälkeläisistä She Loves You voitti Arvid Åvallin Tammaderbyn vuonna 2012. Emä Eurydikellä on neljä jälkeläistä, joista Eeyore ja Roo ovat saaneet nimensä Nalle Puhista.

Donna Leonoran omistajat Johanna Kyläkoski ja Birgitta Packalenin yhtiö Ladies Stable Ab ovat yhdessä voittaneet mm. Suuren Suomalaisen Derbyn 2002 Don Giovannin kanssa. Kyläkoski oli Don Giovannin hoitaja. Donna Leonora on Packalenin omaa kasvatustoimintaa jo neljännessä polvessa. Emänemänemä Honey Born periytti mm. mainitun Don Giovannin sekä Born Quickin, jolla on harvinainen saavutus: se on BWT Magicin ohella ainoa hevonen, joka on voittanut sekä Suuren Suomalaisen Derbyn että Finlandia-Ajon. Se oli myös ainoa Suomessa syntynyt hevonen, joka voitti Kultakengän.

Markku Nieminen on voittanut valmentajana Arvid Åvallin Tammaderbyn kolme kertaa. Vuoden 2006 sankaritar Passionate Kemp on yksi kaikkien aikojen suomalaisravureista.


12  Adanna

​​​​​​​Adanna on kotiradan edustajia, sillä sen ohjastaja-valmentaja Emma Väre valmentaa hevosia Vihdissä ja lisäksi hänellä on pienempi harjoituskäytössä oleva talliyksikkö Vermossa. Adanna kilpaili kolmivuotiaana Aripekka Pakkasen käsistä, kunnes siirtyi nelivuotiskaudelle Emma Väreen valmennukseen. Uran suurimpia onnistumisia on viime syksyn Villinmiehen Tammakilpailu, jossa Adanna oli karsintalähdössä kakkonen ja ylsi Mascate Matchin voittamassa finaalissa viidenneksi.

Isä The Bosses Lindy on periyttänyt mm. Kriterium-voittaja Bosses Lilyn sekä Suur-Hollola-kakkosen ja Finlandia-Ajoonkin osallistuneen Shadow Woodlandin. Adannan emän Admirable Kempin sisaruksista Skully Gully oli huippuluokan tamma ja myös Naughty Nanny tienasi yli satatuhatta euroa. Admirable Kempin sisaruksia on myös viime syksyn St Leger -voittaja MAS Champ.

Adannan omistajakimppa Torilla tavataan tallissa on kasvattaja Jenni Olanderin lisäksi hänen isänsä Seppo Latvala ja ystävänsä Mari Rossi, Taija Korhonen sekä aiemmin myös omia hevosia valmentaneet Martti Ikonen ja Niilo Leppänen. Adanna on Jenni Olanderin ensimmäisiä omia kasvatteja.

Emma Väreellä on jo aiempaa Tammaderby-menestystä, sillä hänen ajamansa Estelle Halm voitti vuonna 2017 karsintalähtönsä ja oli finaalissa toinen Callela Ladybossin jälkeen.