Ensi kertaa raveissa?

Päärata Vermo

Vermo on Suomen pääravirata, jossa ravataan joka keskiviikko ja toisinaan myös viikonloppuisin. Olemme koonneet oheen lyhyen johdatuksen raviurheilun kiehtovaan maailmaan, jotta ensi kertaa raveihin tulevan olisi helpompi päästä jyvälle ravitapahtumasta.

Vermon info-piste

Vermon totohallin (2. krs) keskiosassa sijaitsee ravien aikana auki oleva INFO-piste, jonka henkilökunta neuvoo raviurheiluun liittyvissä kysymyksissä. Infosta voit ostaa myös valmiita totopelejä (eri ravivedonlyöntimuodoista lisää alempana).

Rata

Vermon rata eli kavioura on 1000 metriä pitkä. Radan tarkemmat mitat ja sillä juostut nopeimmat ajat näkyvät rataesittelyssä >>

Hevoset

Raveissa kilpailee omissa lähdöissään kaksi rotua: kylmäveriset ja lämminveriset. Molemmat rodut on jalostettu ravureiksi ja ravi on niiden luonnollinen tapa edetä. Hevoset kilpailevat useimmiten vain yhdessä lähdössä kilpailupäivänä.

Ohjastajat ja valmentajat

Hevosia ajavat sekä amatööriohjastajat että ammattilaiset. Käsiohjelmasta löydät kunkin hevosen ohjastajan nimen sekä hänen ajovärinsä eli ajopuseron ja kypärän värit, näin valjakon tunnistaminen kauempaakin katsomosta helpottuu.

Vermossa ohjastavat kuuluvat Suomen kuskieliittiin ja ovat arvostettuja ammattilaisia Euroopassa. Samoin suomalaisia valmentajia ja hevosten hoitajia arvostetaan ympäri maailman ja muualle asettuneet kuuluvatkin kyseisten maiden huippunimiin.

Ravikilpailut

Kilpailupäivänä on yleensä 9-13 lähtöä. Kaikissa lähdössä kilpaillaan paitsi voitosta ja kunniasta, myös rahapalkinnoista. Lähdöissä jaettavat palkinnot näkyvät kunkin lähdön otsakkeen alla.

Samasta otsakkeesta eli sarjamäärityksestä näkee, millaisille ja minkä tasoisille hevosille lähtö on tarkoitettu. Lähtö, johon hevonen osallistuu, määräytyy pääasiassa sen kilpailu-urallaan voittamien rahojen eli voittosumman perusteella. Hevoset voidaan jakaa lähtöihin myös iän, sukupuolen tai ennätyksen mukaan. Lähtöön ilmoitetut ja hyväksytyt hevoset arvotaan lähtöradoilleen.

Kilpailuissa juostavat matkat ovat yleensä 1609, 2100, 2600 tai 3100 metriä. Hevoset juoksevat rataa vastapäivään ja lähtevät 2100 sekä 3100 metrin matkoille etusuoralta ja 1609 sekä 2600 metrin matkoille takasuoralta.

Lähtö tapahtuu joko lähtöauton siivekkeiden takaa (auto- eli ryhmälähtö) tai tasoitusajona (volttilähtö), jossa hevoset pyörivät lähtöpaikalla ympyrää ja lähtevät liikkeelle lähtökomennoilla: valmis, yksi, kaksi, aja!

Lähtövärit ja -numerot

Lähtöjen välillä radalla verryttelee usean lähdön hevosia yhtä aikaa. Jotta yleisö erottaisi radalla juoksevat hevoset toisistaan, kiinnitetään hevosten valjaisiin numerokyltit eli voilokit. Kyltistä näet hevosen numeron ja kyltin väristä erotat missä lähdössä kukin valjakko juoksee (esim. keltainen on lähdön 1 hevonen, sininen lähdön 2 jne.). Lähtöjen värit löydät käsiohjelmasta lähdön numeron alta.

Lähtöjen hevoset esitellään yleisölle n. 5 minuuttia ennen kilpailun starttia. Esittelyn jälkeen radalla saa juosta enää vain kyseiseen lähtöön osallistuvat hevoset.

Ravi- eli totopelit

Raveissa on useita erilaisia pelimuotoja, joita voivat pelata kaikki 18 vuotta täyttäneet. Vermon ykköstuote on keskiviikkoisin järjestettävä Toto64-peli, jossa tulee tietää kuuden perättäisen lähdön voittaja (normaalisti lähdöt 4-9). Peli tehdään Toto64-kupongille.

Lauantaisin ajettavissa raveissa pääpelinä on Toto75, jossa tulee tietää seitsemän peräkkäisen lähdön voittaja (normaalisti lähdöt 5-11).

Toto4-peli laaditaan Toto4-kupongille ja pelin kohdelähdöt ovat keskiviikkoisin lähdöt 6-9. Kaikkiin em. peleihin voit osallistua myös Salama-pikapelikupongilla. Valitse vain pelimuoto ja haluamasi pelin hinta. Älykäs järjestelmä valitsee hevoset puolestasi.

Toto-kupongilla voit pelata jokaiseen lähtöön Voittajaa, Sijaa ja Kaksaria sekä erikseen merkittyihin lähtöihin Troikkaa ja Päivän Duoa. Yksinkertaisempia pelimuotoja voit ostaa myös suullisesti totokassalta. Ilmoita totomyyjälle pelimuoto, hevosen/hevosten numero ja pelipanoksesi suuruus.