Suuri Suomalainen Derby

Suuri Suomalainen Derby

Elo-syyskuussa ajettava Suuri Suomalainen Derby on Suomessa syntyneiden nelivuotiaiden lämminveriravurien päätähtäin ja suuripalkintoisin kasvattajakilpailu Suomessa. Voittaja palkitaan peräti 150 000 eurolla sekä tietysti kunnialla ja maineella.

Vuoden 2018 Derby järjestettiin 1.9. ja voiton vei jo kilpailun karsinnoissa vakuuttanut Hachiko De Veluwe (kuvassa). Nelivuotiaan lahjakkuuden kasvattaja-omistaja on Lars Ingman Oy Ab, valmentaja Timo Nurmos ja finaalivoiton ohjasti Jorma Kontio.

Mikä Derby?

Derby on nimenä tuttu kaikissa hevosurheilua harrastavissa maissa. Se, millä ikäluokalla tai matkalla kilpailu ajetaan, vaihtelee maittain. Yhteistä on, että hevosenomistajat tai -kasvattajat maksavat osallistumismaksuina merkittävän osan kilpailun palkintopotista. Vuonna 2018 Suuressa Suomalaisessa Derbyssä omistajille jaettiin palkintorahaa ennätykselliset 321 000 euroa. Lisäksi kasvattajat saivat Vermolta 32 100 euroa.

Suomen ensimmäinen Derby juostiin Käpylässä vuonna 1970. Muissa Pohjoismaissa lämminveristen Derbyn juuret ovat paljon pidemmällä. Tanskassa aloitettiin jo vuonna 1898, Ruotsissa ja Norjassa 1900-lukujen alkupuolella. Vermossa ensimmäinen Derby ravattiin 1978.

Vuoden 2019 Derby-karsinnat juostaan keskiviikkona 21.8. ja Derby-finaali lauantaina 31.8.