Ajankohtaista

Easy LED 3-vuotiaiden Euroopan mestaruus aloittaa raviurheilun Supertunnin

to 10. lokakuuta 2019 12.45.00

EM-ravilauantain ensimmäinen Euroopan mestaruus -lähtö on kolmivuotiaille, jotka lähtevät auton takaa klo 19.10 kamppailemaan peräti 60 000 euron ykköspalkinnosta. Maya Turbon poisjäännin jälkeen matkaan starttaa kuusi valjakkoa. Katso 3-vuotiaiden EM-kilpailun osallistujien esittelyt alla.

1 FIRST CLASS LADY

TAPIO PERTTUNEN

Omistaja: Talli Sippipuiston Soturit
Kasvattaja: Annamari Sipilä
Valmentaja: Timo Korvenheimo
 

First Class Lady esitteli vauhtivarojaan jo koelähdössä toukokuussa ja meni 21,8/2160m. 2-vuotiskauden avausstartti pilaantui laukkaan. Lahdessa tamma ravasi kakkoseksi. Mikkelin Junnustartti-finaalin First Class Lady voitti, Sahara True Lies ja Raskolnikov Frido jäivät taakse. Toinen voitto napsahti Hevosenomistajapokaali-karsinnassa, finaalissa tamma oli toinen, tallikaveri Battle Jack voitti. Turun Kasvattajakruunussa First Class Lady oli kolmas. 3-vuotiskausi alkoi SHKL Cup -karsinnan voitolla maaliskuussa. Kasvattajakruunun alkuerässä toukokuussa tamma juoksi voittoon. Tammahambossa se oli kolmas, Edwina Orden ja Arctic Emma olivat kärkipari. Tammakriteriumin karsinnan First Class Lady voitti, finaalissa se oli toinen Edwina Ordenin jälkeen. Kriteriumin karsinnassa tamma otti kakkosen BWT Echon jälkeen, finaalissa tuli seiskasija. Timo Korvenheimo on laajalla rintamalla profiloitunut nuorten hevosten menestysvalmentajaksi. Tapio Perttunen ajaa pitkän uransa ehkä parasta kautta juuri nyt. Perttusen Kenti Kemp kilpaili 3v EM:ssä Teivossa 1999, sijoitus oli kahdeksas.


2 FERUS GALAX

HARRI KOIVUNEN

Omistaja: R-Valgustuse Oü, Viro
Kasvattaja: R-Valgustese Oü, Viro
Valmentaja: Märt Pello
 

Ferus Galax tuo Viron lipun Vermon EM-päivään. Omistajayhtiön taustalla on pitkään raviurheilua harrastanut Luodon perhe. Ferus Galax juoksi 2-vuotiaana kahdesti koelähdön kesäkuussa. Uran avausstartti tapahtui heinäkuussa, tuloksena oli voitto ajalla 30,5a. Siitä vauhdit nopeutuivat reippaassa tahdissa. Ori otti toisen voittonsa lokakuussa Tallinnassa. 2-vuotiskausi huipentui Turun Kasvattajakruunun finaaliin. Ferus Galax laukkasi, mutta ravasi ennätyksensä 19,4a. 3-vuotiskausi alkoi huhtikuussa voitolla Tallinnassa. Ori menestyi hienosti, kevät huipentui Tallinnan 800-vuotisjuhlaraveissa ajettuun Mikko Kerolan Muistoajoon, jonka Ferus Galax voitti. Kesällä ori kilpaili Suomessa, Mikkelin Kasvattajakruunun alkuerässä Ferus Galax ravasi kakkossijan ja ennätyksen 14,7a. EM-lähdössä oriin kärryillä nähdään Harri Koivunen, joka voitti Ferus Galaxilla Viron Kriteriumin syyskuussa.


3 MAYA TURBO - JÄÄ POIS

ROBIN BAKKER

Omistaja: Turbo Ecurie, Belgia
Kasvattaja: Turbo Ecurie, Belgia
Valmentaja: Paul Hagoort
 

Maya Turbo aloitti 2-vuotiaana kahdella ykkössijalla. Jouluaattona se meni 1750m metriä hienosti 15,2-kyytiä ja voitti johtopaikalta vakuuttavasti. 3-vuotiskausi käynnistyi kesäkuussa Monsin radalla. Voitto tuli tuloksella 14,8/2300m. Heinäkuussa tamma voitti jälleen Monsissa. Pohjoismaissa Maya Turbo nähtiin elokuussa. Se sijoittui kolmanneksi Charlottenlundin 3-vuotislähdössä, jossa Empire vei ylivoimaisen voiton. Empire voitti sunnuntaina Tanskan Kriteriumin. Syyskuun lopulla Maya Turbo otti Monsissa suurkilpailuvoiton. Jos Verbeeck ajoi ykkösen Grand Prix Paul Hayen Classicissa. Robin Bakker on ajanut kerran aikaisemmin Suomessa. Hän ohjasti Commander Crowen kakkoseksi Kymi Grand Prixissä 2014, Timoko/Björn Goop oli ykkönen. Paul Hagoort on menestyvä valmentaja Keski-Euroopassa. Viime vuonna hän voitti Saksan Derbyn Mister F Daagilla ja Tammaderbyn Avalon Mistsillä. Robert Bi toi talliin 5v EM-voiton 2015 ja UET GP -ykkösen 2014, Bakker ajoi suurvoitot.


4 CUSTOM COLT

MIKA FORSS

Omistaja: Henry Rorgemoen, Norja
Kasvattaja: Silje & Svein Ove Flöisvik, Norja
Valmentaja: Henry Rorgemoen
 

Custom Colt esitti varhaista nopeutta jo 2-vuotiaana ja juoksi opetuslähdössä toukokuussa 19,3/1640m. Koelähdössä ori oli heinäkuun alussa, ja ura alkoi Axevallassa heinäkuun lopulla, laukannut Custom Colt otti kakkossijan. 2-vuotiskauden suurin ykkönen, 175 000kr, tuli Åbyn Breeders’ Crownissa ajalla 14,2a/1640m. 3-vuotiskausi alkoi voitolla Bjerkessä maaliskuussa, sitten suurvoitto Örebron BC-lähdössä, taakse jäi Bythebook ja vielä voitto Bjerkessä. Toukokuussa Custom Colt voitti Jarlsbergissa 300 000kr Hans Petter Tholfsens Minnelöpissä. Syyskuussa Wassberg-Rorgemoen -kaksikko juhli Kriterium-voittoa, joka tuli laukan jälkeen. EM-kuntoa ori viimeisteli Leangenissa, laukka jätti Custom Coltin kolmoseksi, Golden Dream M.E. vei voiton. Skienistä saapuva Henry Rorgemoen, 51 on valmentaja, joka toimii pienellä, mutta iskukykyisellä joukkueella. Catherine’s Chevy, Custom Colt ja Catherine’s Chic ovat tuttuja menestyjiä, 2-vuotiaat Custom Carrera ja Custom Cheval ovat aloittaneet lupaavasti.


5 GOLDEN DREAM M.E.

NORALF P BRAEKKEN

Omistaja: Lars Mikal Braekken, Norja
Kasvattaja: Tove Iren Melby, Norja
Valmentaja: Noralf P Braekken
 

Golden Dream M.E. juoksi opetuslähdön viime vuoden heinäkuussa, koelähtöön se tuli tämän vuoden helmikuussa. Uran avausstartissa suursuosikkina tuli hylkäys, sen jälkeen ori otti kaksi voittoa Leangenissa. Bjerken Nuorten Sarjassa huhtikuussa Custom Colt ja Strong Pepper olivat vielä liian kovia. Tholfsens Minnelöpissä toukokuussa tuli arvokas kolmossija, Custom Colt voitti. Kriteriumkarsinta meni pieleen laukan vuoksi. EM-viimeistely sujui hienosti ja lupauksia antavasti. Ylivoimainen voitto jätti ikäluokkahait Strong Pepperin ja Custom Coltin himmeämmille mitaleille. Noralf Braekkenilla on aina ollut huippuhevosia, jotka ovat kilpailleet myös Suomessa. Shan Ragsilla Braekken kävi voittamassa 5v EM-kisan Teivossa 1992. Shan Rags voitti St Michelin 1995 ja sijoittui Finlandiaa kakkoseksi 1996 ja neljänneksi 1994. Braekken on nähty Suomessa myös Robin Ragsilla, joka voitti Glenn Kosmos Memorialin 1996, ja Juliano Ragsilla Finlandiassa 2014.


6 RASKOLNIKOV FRIDO

SANTTU RAITALA

Omistaja: Trading-Steiner Oy
Kasvattaja: Traiding-Steiner Oy
Valmentaja: Markku Nieminen
 

Raskolnikov Frido on Steinerin raviperheen pitkän jalostustyön tulos. Kolmas emä Empress Kemp on perustamma. Raskolnikov Frido juoksi opetus/koelähdön jo toukokuussa ja meni 23,4/2100m. Se oli valmis kilpailemaan elokuussa ja voitti uran avausstartin Vermossa. 2-vuotiskausi huipentui nelossijaan Hevosenomistajapokaalissa ja kolmossijaan Kasvattajakruunussa. 3-vuotiskauden ensimmäinen voitto tuli Teivossa huhtikuussa SHKL Cup -karsinnassa. Killerin Kasvattajakruunun alkuerässä toukokuussa Raskolnikov Frido hallitsi loppuun saakka. Keskikesän valmennustauon jälkeen hevonen palasi hienossa vireessä. Ori teki Oulun reissun kahdesti, eikä turhaan, voitot Oulu Expressin karsinnassa ja finaalissa. Kriteriumkarsinnassa Raskolnikov Frido eteni varmasti ykköseksi. Finaalissa ori teki pitkän ja vahvan kirin ja voitti 112 500 euroa ennen tallikaveri Stonecapes Sparrowia. Ajajaliigan voitosta kamppaileva Santtu Raitala ajaa ensimmäisen kerran 3v EM-kisassa. Markku Nieminen ohjasti Harmi’s Fridon viidenneksi Bjerkessä 2013. Nieminen ajoi Mayday Birdlandin pronssille Teivossa 1999, BWT Magic vei kultaa.


7 ECURIE D

BJÖRN GOOP

Omistaja: Jean-Pierre Dubois, Ranska
Kasvattaja: Jean-Pierre Dubois, Ranska
Valmentaja: Frode Hamre
 

Ecurie D kuuluu ranskalaisen suurhevosenomistaja Jean-Pierre Duboisin tanskalaiskasvatteihin. Se juoksi koelähdön Ranskassa 2-vuotiaana kesäkuussa, tulos oli 20,8/2000m. Kilpailu-uransa ori on tehnyt norjalaisen huipputreenarin Froden Hamren valmennuksessa. Ecurie D aloitti Solvallassa huhtikuussa ja pamautti pöytään voittolukemat 14,3a/2140m Ulf Ohlssonin ajamana. Sen jälkeen Björn Goop on vastannut ajamisesta. Kolmannessa startissa Ecurie D ravasi voittoajan 13,4a/2140m. Ecurie D on kuuden kilpailun jälkeen ilman tappioita. Viimeisen voitto tuli Solvallassa elokuussa Big Noon Pokalenissa ME-ajalla 12,2/1640m. Kriteriumissa neljänneksi sijoittunut Upset Face jäi taakse samoin Italian ikäluokkahuippuihin kuuluva 4-vuotias Zabul Fi. Jean-Pierre Dubois on voittanut 3v EM-kisan kahdesti, 1991 Autour d’Aunou ja 2003 Mahana. Björn Goop on juhlinut kolmea EM-voittoa, 2010 Muscles Wiking BR, 2017 Vamp Kronos ja 2018 Face Time Bourbon.


Hevosesittelyt: Timo Mahlamäki