Ajankohtaista

Finlandia-Ajo 2023: Stoletheshow kirkasti hopean kullaksi

ma 8. toukokuuta 2023 13.00.00

Frode Hamren valmentama ja Magnus A Djusen ajama Stoletheshow on vuoden 2023 Kultajousi Finlandia-Ajon sankari. 110 000 euron voitto ja Elitloppet-paikka tulivat ajalla 10,6a/1620m.

Santtu Raitala latasi räväkästi Global Withdrawlilla, joka paineli keulaan. Click Bait ja Shackhills Twister seurasivat sitä. Magnus A Djuse ajoi eteenpäin, kun vauhti hieman hiljeni, ja Stoletheshow eteni johtohevosen rinnalle.

Djuse ajoi taitavasti. Hän päästi Stoletheshown täyteen vauhtiin maalisuoran loppupuolella, ja voitto tuli varmasti. Bengurion Jet sai kiritilaa ja spurttasi kakkoseksi. Matias Salon valmentama Global Withdrawl kesti mainiosti kolmanneksi. Suosikki Don Fanucci Zet nousi takaa viidenneksi.

Stoletheshow sijoittui viime vuonna Finlandiassa kakkoseksi. Omistaja Global Glide AB on ruotsalainen ja Frode Hamre norjalaisvalmentaja.

- Ennen lähtöä oli hyvä tunne, Stoletheshow oli hyvä jo viimeksi Solvallassa, vaikka laukkasi. Global Withdrawlin pääseminen keulaan oli pieni yllätys. Hevonen tuntui hyvältä vielä 300 metriä ennen maalia, ja loppusuoralla olin luottavainen. Hevonen voitti varmasti, Djuse kertoi.

Sunnuntai-iltapäivä alkoi hienolla Prix Monté Finlandialla. Target Kronos viiletti kärjessä. Jonathan Carre käänsi G.R.J.'s Wolverinen kiriin. Jörgen S Erikssonin valmentama ruuna rummutti kärkeen ja meni menojaan. Voittotulos oli kilpailun uusi ennätys 12,0a/16520m.

Jan-Olov Perssonin voittotehtailu alkoi 5-7-vuotiaiden volttilähdössä. Mats E Djusen ajama Kavaleren laukkasi alkumatkalla. Se eteni ponnekkaasti Rekilammen Saulin rinnalle ja painui voittoon ajalla 24,0/2140m. Rekilammen Sauli oli hyvä kakkonen.

Kolmivuotiaiden Seppeleajossa saatiin yllätysvoittaja. Pasi Pörstin valmentama Karelin Avenger jyräsi johtavan rinnalta voittoon Olli Koivusen ajamana. Voittotulos oli 15,4a/2120m. Icella tsemppasi johtopaikalta kakkoseksi.

Perssonin ja Mats Djusen juhlat jatkuivat avoimessa tammalähdössä. Suven Sametti ravasi johtopaikalle. Djusen ajama Stjärnblomster juoksi toisessa parissa ulkona. Stjärnblomster lähti kiriin, juoksi hetken Suven Sametin takana ja painui lopussa vastustamattomasti voittoon ajalla 23,9a/1620m. Suven Sametti tarjosi hyvän vastuksen.

Erkon Pokaalissa saatiin voitto Suomeen. Antti Ojanperän valmentama Evartti vei 15 000 euron ykkösen. H.V. Tuuri pinkaisi kärkipaikalle. Evartti meni sen taakse. H.V. Tuuri sai vastata muutamaan otteeseen rinnalle tulleille. Santtu Raitala nosti Evartin ensin Tuurin rinnalle. Maalisuoralla Evartti painui voittoon ajalla 22,8a/2120m. Parvelan Retu kiri alun laukan jälkeen kakkoseksi. Morison laukkasi myös ja ehti kolmanneksi. B.W. Rune laukkasi alussa ja nousi neljänneksi.

- Lähtö meni aika lailla niin, kuin ajattelin. Tehtävää helpotti, kun Parvelan Retu ja Rune laukkasivat. Kumpikin teki sen jälkeen hyvät juoksut. Iikka (H.V.Tuuri/Nurmonen) on tarkka ohjastaja, mutta tiesin, että jossain vaiheessa saamme kiritilaa, Raitala kertoi.

Alessandro Gocciadoro ajoi ensimmäisen voittonsa STL-divisioonan Klass I -sarjassa. Dragons Bar paineli kärkeen jo alkumatkalla. Se veti perille asti ja voitti ajalla 12,6a/2120m. Jörgen S Erikssonin Precious Thing nousi kakkoseksi.

Kivikylä Voimaliigassa saatiin iloita suomalaisvoitosta. Tapio Perttunen karautti Global Bewaren etenemiskaistalle juuri oikeaan aikaan, valjakko eteni keulaan 1300 jäljellä. Global Beware hallitsi ja voitti ajalla 15,3/3140m. Mr Reddingtron kierteli väkevästi pariin otteeseen johtohevosen rinnalle ja oli tosi hyvä kakkonen.

- Kun vauhti hiljeni ajoin heti eteenpäin, ja pääsin yllättäen keulaan asti. Elitloppet-viikonlopun Harper Hanoverin lähtöä mietitään vielä, Perttunen totesi.

Gocciadoron voittoon päättyi 4-vuotiaiden Glenn Kosmos Memorial, kun Denver Gio kiri ykköseksi. Corazon Combo ravasi johtopaikalla. Se taisteli hyvin, mutta Denver Gio meni voittoon ajalla 12,2a/2120m.

- Juoksunkulku suosi meitä. Omalla tavallaan tämä oli pieni yllätys. Elitloppet-viikonloppuna jatketaan jossakin lähdössä, Gocciadoro sanoi.

Ville Mäkelän Mr Stahl hankki lipun Elitloppet-viikonvaihteen STL-finaaleihin voittamalla Bronsdivisionen-lähdön. Santtu Raitala käänsi hurjakuntoisen Mr Stahlin kiriin kolmannesta ulkoa. Hevonen tuli vahvasti ja porhalsi ykköseksi ajalla 12,6a/2120m. Hannu-Pekka Korven valmentama ja Magnus A Djusen ajama BWT Gazeau kiri kakkoseksi.

Mandela Zon nappasi paikan STL-finaaleihin Silverdivisionen-lähdön voitolla. Effronte Photo piti sisäradalta keulat. Jorma Kontion ajama Mandela Zon tuli rinnalle. Reima Kuislan Mandela Zon on väkevässä kunnossa, ja paineli raskaasta juoksusta huolimatta ykköseksi ajalla 12,4a/2120m. Effronte Photo oli kakkonen.