Ajankohtaista

Grano 5-vuotiaiden Euroopan mestaruudessa vahva suomalaisedustus

pe 11. lokakuuta 2019 09.30.00

Ennen EM-raveja huipentavaa UET GP:n finaalia nähdään Vermon pimenevässä illassa kilpailun viime vuoden voittaja Villiam, joka lähtee matkaan Ruotsin edustajana 5-vuotiaiden Euroopan mestaruus -lähdössä. Seitsemän kovaa suomalaista haastaa myös Tanskan ja Saksan edustajan taistoon maanosan herruudesta. Viisivuotiaiden EM starttaa n. klo 19.30. Lue esittelyt kaikista osallistujista.

1 STONECAPES QUEILA

HANNU TORVINEN

Omistaja: Susanna Packalén
Kasvattaja: Maini & Saku Mikkola
Valmentaja: Christa Packalén
 

Stonecapes Queila juoksi opetuslähdön 2-vuotiaana marraskuussa ja koelähdön joulukuussa. Kilpailu-ura alkoi kesäkuussa. Ensimmäinen voitto tuli Riihimäellä heinäkuussa. Tamma juoksi tasaisesti palkintosijoja loppukauden. 4-vuotiskausi sujui lupaavasti. Kesäkuussa Stonecapes Queila voitti Vermossa ja Härmässä. Jyväskylän Kasvattaja-kruunun alkuerän voiton jälkeen oli vuorossa Derbykarsinta. Kakkostila Lovely Alexanderin jälkeen toi finaalipaikan. Hachiko de Veluwen voittamassa finaalissa tamma sijoittui kahdeksanneksi. 5-vuotiskausi on ollut todella menestyksekäs. Niki Finnström ajoi ensimmäisen voiton toukokuussa Salamakypärät-lähdössä. Willow Priden voittamassa Isla-ajossa sijoitus oli neljäs. Heinäkuussa tuli kaksi tolppaa, Voimaliigan ykkönen Vermossa ja Kasvattajakruunun karsinnan voitto Seinäjoella. Finaalissa tamma oli kolmas. Uran suurin, kymppitonnin ykkönen, tuli Turun 5-vuotiaiden kisassa, jolloin Willow Pride ja Everest de Ginai jäivät taakse. Christa Packalénin talli takoo ennätyskauden. Hannu Torvisen kauden voittomäärä on ylittänyt jo 200 rajan.


2 COMMIT BOOM BAY

NICOLAJ ANDERSEN

Omistaja: Team Commit Boom Bay
Kasvattaja: Torben Hovsgaard
Valmentaja: Nicolaj Andersen
 

Commit Boom Bay oli jo 2-vuotiaana hyvä kilpahevonen. Arvokas kakkossija tuli Jydsk 2-årings Grand Prix -kisassa, jossa vain tuleva tammakriteriumin voittaja C D jäi edelle. Kasvattajalähdössä Commit Boom Bay tuli ykkösenä maaliin, mutta laukalla. 3-vuotiaana Commit Boom Bay voitti heinäkuussa Jydsk 3-årings Hoppe Grand Prixin ja 115 000 kruunua. Tammakriteriumissa tuli harmittava laukka ja kuudes sija. Vuosi päättyi komeasti tammojen Grand Circle Championatin voittoon. 4-vuotiskausi oli loistava, 7 starttia ja 4 voittoa, joukossa Jydsk 4-årings Hoppe Grand Prix ja Tammaderby, jossa ykkönen oli 357 500 kruunua. Tämän vuoden ainoa voitto tuli Ålborgin tammalähdössä, jossa maili sujui aikaan 11,6a. Commit Boom Bay näytti kuntonsa viime startissa Kalmarissa, jossa se otti kolmossijan 4-5-vuotiaiden tammojen lähdössä. Ruotsin mestaruutta tänään lauantaina tavoitteleva Mellby Free voitti. Nicolaj Andersen on Charlottenlundin valmentaja ja toimii myös lainaohjastajana. Commit Boom Bay on tällä hetkellä tallin tähtihevonen yhdessä Dream Girlin kanssa, joka voitti Tammaderbyn.


3 VILLIAM

JORMA KONTIO

Omistaja: Stall Timo Nurmos AB, Ruotsi
Kasvattaja: Stall Timo Nurmos AB, Ruotsi
Valmentaja: Timo Nurmos
 

Villiam juoksi koelähdön 3-vuotiaana toukokuussa. Nurmos haki hevoselleen rutiinia ja kilpailutti sitä voitokkaasti Eskilstunassa ja Örebrossa. Elokuun lopulla Villiam juoksi Solvallassa ja voitti ajalla 13,2a/2140m, ori oli valmis Kriteriumiin. Karsinnassa tuli kakkossija ja finaalissa 4 miljoonan kruunun voitto ME-ajalla 12,0a/2640m. 4-vuotiskauden ensimmäinen tähtäin oli Derby, mutta karsinnassa tuli laukka. Sitten suunnattiin Solvallan karsintakolmosen jälkeen Vincennesiin, jossa ori voitti UET Grand Prixin ajalla 11,3a/2100m. Tällä kaudella Villiam on kilpaillut vain kahdesti, kevään se oli siitosoriina. Nurmos on voittanut 5v EM-kisan kahdesti. Yield Boko voitti Björn Goopin ajamana 2010 ja Readly Express Jorma Kontion ohjastamana 2017. Kontio ajoi Heikki Korhosen Boss Is Backillä kultaa 1994. 3v EM-kilpailun Kontio voitti Tuomas Korvenojan Jontte Boylla 2014.


4 CALLELA LISBETH

ESA HOLOPAINEN

Omistaja: Niskanen J. & Huttunen J. & M2 Trotting Oy
Kasvattaja: Hannu Nivola
Valmentaja: Markku Nieminen
 

Callela Lisbeth on ollut ikäluokan tähdistöä uran alusta alkaen. Tamma juoksi 2-vuotiaana koelähdön elokuussa. Syksyn startit huipentuivat voittoon Kasvattajakruunussa. Seuraava kausi alkoi kakkossijalla Vermon Kolmivuotistähdessä. Kriterium-kokeen voitto oli kauden ensimmäinen ykkönen. Elitloppet-viikonvaihteen 3-vuotislähdössä tuli nelossija ja ennätys 11,5a. E3:n karsintakolmonen tuotti finaalipaikan. Bergsåkerin finaalissa tärähti puolen miljoonan kruunun kakkossija. Sitten oli vuorossa lyhyen matkan E3, karsinnassa kakkonen ja finaalissa nelossija. Kriteriumissa tamma selvitti tiensä finaaliin, jossa sijoitus oli yhdeksäs. Kausi päättyi komeasti. Ensin karsintavoitto ja sitten finaalivoitto Kasvattajakruunussa. 4-vuotiskausi alkoi Kasvattajakruunun alkuerävoitolla. Glenn Kosmos Memorialissa tamma oli kolmas kovien Lexus Dreamin ja Rubion jälkeen. Derbykarsinnan nelossija ei tuonut finaalipaikkaa. Villinmiehen Tammakilvassa tuli kakkossija, samoin Kasvattajakruunun finaalissa. Tämän kevään kohokohdat olivat Åvallin Tammaderbyn karsintavoitto ja finaalin kakkossija. Kesän jälkeen Callela Lisbeth on tehnyt hienoja juoksuja. Kivikovassa SM-kisassa tuli kuudessija. EM-vire viimeisteltiin voitolla Tammatähdessä. Kokeneeseen lainaohjastajakaartiin kuuluva Esa Holopainen ajaa ensimmäisen kerran Callela Lisbethiä. Markku Niemisen valmennustalli purjehtii jälleen huipputulokseen, voittoprosentti on 17.


5 CAMERON EVO

OLLI KOIVUNEN

Omistaja: Team KM Hästfarm&Iivo Niskanen&Jethro Rostedt&Arvo Ylitalo
Kasvattaja: Suvelan Talli
Valmentaja: Harri Koivunen
 

Cameron Evo sai alkeisopit Olli-Pekka Hämäläisen ja Tommi Kylliäisen talleilla. Heikki Korhosen valmennuksesta ori juoksi 2-vuotiaana opetus- ja koelähdön. Kilpaileminen alkoi kakkosella Joensuussa 3-vuotiskesäkuussa. Sen jälkeen tuli 4 voittoa, joista viimeisin Oulu Express -karsintaykkönen. OEX-finaalissa ori otti kakkossijan Hotshot Lucan jälkeen. Kriteriumkarsinnan kakkonen tiesi finaalipaikkaa, jossa sijoitus oli kuudes. Kymenlaakso-ajon karsinnan ori voitti ja oli finaalissa toinen Hotshot Lucan jälkeen. 4-vuotiskeväällä Cameron Evo ravasi Kuopio Stakesin kakkoseksi, edelle jäi vain Twist Of Fate. Einari Vidgrenin Muistoajon voitto oli keskikesän kohokohta. Derbykarsinnan kakkonen vei finaaliin, jossa ori oli viides. St Legerissä ori kipusi takamatkalta neljänneksi. 5-vuotiskausi alkoi 7 000 euron voitolla Kuopiossa. Keväällä se siirtyi Harri Koivusen valmennukseen omistajanvaihdoksen myötä. Finlandia-päivänä Cameron Evo sijoittui mailin ryhmässä kakkoseksi Italian ihmeen Volnik du Krasin voittaessa. Kuopiossa käytiin voittamassa kymppitonnin Kultadivisioonafinaali. Kymi GP -päivänä ori voitti 5-vuotislähdön. St Michelissä tuli nelossija. Riihimäki GP:n ykkönen kuului vielä kesän huippusuorituksiin. Olli Koivunen tahkoaa voittoja kiihtyvällä tahdilla, viime vuoden ennätys 166 ykköstä rikkoutunee. Harri Koivusen valmennustalli on nyt lyönyt voittoennätyksensä, ykkösiä on tänä vuonna jo 140.


6 PORTLAND

BJÖRN GOOP

Omistaja: Marion A Jauss, Saksa
Kasvattaja: Peter Heitmann & Christian Tausent, Saksa
Valmentaja: Björn Goop
 

Portland edustaa nykyaikaista kansainvälistä ravuria, se on syntynyt Saksassa, sitä valmentaa ruotsalainen Björn Goop Ranskan talliyksikössään. Portland juoksi syntymämaassaan koelähdön 2-vuotiaana heinäkuussa ja kilpaili kahdesti. 3-vuotiskauden ainoa voitto tuli heinäkuussa Mariendorfin Derbykarsinnasta. Finaalissa tuli hylkäys, Bakker-Hagoortin Tsunami Diamant vei voiton. Portland siirtyi Goopin ajettavaksi ja ravasi 2018 alkuvuonna 2 voittoa Vincennesissä. Copenhagen Cup -päivän 4-vuotiseliitissä ori otti voiton ja jätti Tsunami Diamantin kakkoseksi. Goop on toiminut myös valmentajana tänä vuonna. Portland on menestynyt hienosti ja jäänyt vain kerran totokolmikon ulkopuolelle. Kauden 2 voittoa ovat tulleet Enghienistä. Björn Goop on voittanut 5v EM-kisan 2010 Yield Bokolla. 3v EM-kilpailun Goop on voitanut kolmesti: 2010 Muscles Wiking B.R., 2017 Vamp Kronos ja 2018 Face Time Bourbon.


7 HOTSHOT LUCA

PEKKA KORPI

Omistaja: Pentti Pietilä
Kasvattaja: Ravitalli Suuronen Oy
Valmentaja: Pekka Korpi
 

Hotshot Luca aloitti Seppo Suurosen ja Dimitri Hedmanin talleilla. Aripekka Pakkasen valmennuksessa ori kilpaili jo 2-vuotiaana, Kasvattajakruunussa tuli kakkossija ja Killerin Nuorten Sarjassa voitto. 3-vuotiskauden tammikuussa, Solvallasta tuli ensin voitto ja siten kakkossija. Vermon Kolmivuotistähti ja Seppeleajo olivat seuraavat voittostartit. Hambossa Hotshot Luca pesi kotimaisen kerman. Elokuussa suunnaksi otettiin jälleen Solvalla, Hotshot Luca valloitti Big Noon Pokalenin ME-ajalla 12,8/1640m. Oulu Expressin karsinnan ja finaalin ori voitti. Kriteriumissa tuli vitossijaa. Kymenlaakso-ajo oli jälleen Hotshot Lucan näytöstä, samoin Kasvattajakruunun välierä ja finaali. Vielä joulukuussa Hotshot Luca kävi voittamassa Solvallassa. 3-vuotiskauden tienestit olivat 199 474 euroa. 4-vuotiskausi alkoi Vermon kakkossijalla, Lahden voitolla ja Uumajan ykkösellä. Kuopio Stakesissa ori sijoittui kolmanneksi. Derbykarsinnan nelossija ei tuonut finaalipaikkaa. Marraskuussa ori voitti Kasvattajakruunun välierän ja oli finaalissa kakkonen Lexus Dreamin jälkeen. 5-vuotiskausi alkoi voitolla Lahdessa. Uumajan kakkonen samoin Porin Kultaloimen kakkonen olivat vahvoja esityksiä. Heinäkuussa ori siirtyi Pekka Korven valmennukseen. EM-katsastuksessa tuli kakkossija Le Gros Billin jälkeen. Pekka Korpi ajoi Express Merettin 5v EM:ssä neljänneksi Åbyssä 2008. Arctic Express oli kuudes 2008 Halmstadissa. Veijo Kiviojan Pik Königin Korpi ajoi kakkoseksi Jägersrossa 1997.


8 WILLOW PRIDE

MIKA FORSS

Omistaja: I.M.T. -Talli Oy
Kasvattaja: I.M.T. -Talli Oy
Valmentaja: Markku Nieminen
 

Willow Pride on Ojasen perheen jalostusta jo kolmannessa polvessa, kantaemä on Lita Bunter. Willow Pride juoksi 2-vuotiaana opetus- ja koelähdön. Kilpaura alkoi 3-vuotiaana kahdella voitolla. Färjestadin kolmossijan jälkeen oli vuorossa voitto Lahden Tammahambossa. Örebron E3-karsinnassa tuli kolmossija ja finaalipaikka, jossa sijoitus oli yhdeksäs. Teräkunto löytyi vielä joulukuussa, jolloin tuli voitto Uudenmaan Upeimmassa. 4-vuotiskauden ensimmäinen suurvoitto tuli Lahdessa Suur-Hollolan Best Princess -kisasta. Villinmiehen Tammakilvassa tuli karsinnassa voitto ja finaalissa kolmossija. Kasvattajakruunufinaalissa tamma nappasi nelossijan. Joulukuussa tuli Derbyrevanssin voitto ja Solvallan kakkonen. Tänä vuonna Willow Pride on noussut tammaeliittiin. Arvid Åvallin Tammaderbyssä tuli kolmossija, Isla-ajossa voitto, Suur-Hollolan Best Ladyssä ykkönen ja 20 000 euron täysosuma Tammavaltikassa. Markku Nieminen ja Mika Forss ovat voittaneet paljon suurkilpailuja, 5v EM-titteli miehiltä vielä puuttuu.


9 LE GROS BILL

IIKKA NURMONEN

Omistaja: Team Luck’ap
Kasvattaja: Team Luck’ap
Valmentaja: Ari Viander
 

Le Gros Bill oli valmis koelähtöön jo 2-vuotiaana syyskuussa. Lahden 2-vuotislähdössä joulukuussa tuli hylkäys. 3-vuotiskausi sujui hyvin. Lappeessa tuli voitto huhtikuussa ja Jyväskylässä toukokuussa. Le Gros Bill ravasi Vermossa kesäkuun lopulla Nuorten sarjassa 3 500 euron ykkösen. Lahden ja Turun Kasvattajakruunu-sarjan voittojen siivittämänä ori voitti Kriteriumkarsinnan, finaalissa sijoitus oli 11. Kauden suurin ykkönen 6 750 euroa tuli Kasvattajakruunu-finaalista. 4-vuotiskausi alkoi voitolla Teivossa. GP-finaalin kakkossija kartutti palkintosummaa 6 000 eurolla. Kasvattajakruunun alkuerän ykkönen ja Kuopio Stakesin finaalipaikka olivat kevään kohokohtia. Derbyfinaaliin Le Gros Bill ei yltänyt. Vuoden 4. voitto tuli Vermossa syyskuussa, ja kausi päättyi Kasvattajakruunun finaalin nelossijaan. 5-vuotiskausi on ollut hieno. Keväällä ori juoksi 4 voiton putken. EM-kisaan Le Gros Bill on valmistautunut huippusuorituksin, voitoilla Turun 75-sarjassa, Vermon EM-katsastuksessa ja Teivon 75-finaalissa. Ari Vianderin valmennuslistalla on 9 hevosta, joista puolet on 1- ja 2-vuotiaita. Iikka Nurmonen ohjastaa kuudennen 100 voiton vuoden peräkkäin, myös oma valmennustalli on iskussa.


10 CLUB NORD ELIT

JUKKA TORVINEN

Omistaja: Suomalainen R & H Ay
Kasvattaja: Hilkka Suomalainen
Valmentaja: Reijo Suomalainen
 

Club Nord Elit oli Tuomas Korvenojan valmennuksessa 2- ja 3-vuotiaana. Se juoksi opetuslähdön marraskuussa, ja koelähdön 3-vuotiaana maaliskuussa. Uran ensimmäinen voitto oli 3 000 euron ykkönen Lappeen Nuorten Sarjassa. Club Nord Elit selvitti tiensä Tammakriteriumin finaaliin, jossa tuli kolmossija, edellä Gloria Web ja Ewa Gates. Kriteriumkarsinnassa se oli neljäs ja voitti Seinäjoen Kasvattajakruunun alkuerän. 4-vuotiskauden keväällä tamma nähtiin Kuopio Stakes -finaalissa. Kymi GP -päivän 4-vuotislähdössä napsahti kakkossija. Pylvänäisen muistoajossa tamma paineli mailin 11,4a ja oli kolmas. Derbykarsinnan kolmossija toi paikan finaaliin, jossa tamma sijoittui seitsemänneksi. Villinmiehen Tammakilvassa tuli karsintavoitto, finaalissa kasisija. Derbyn Tammachampionissa Club Nord Elit sijoittui toiseksi. Sen jälkeen tärähti. Tamma viiletti St Legerin 45 000 euron voittoon. Tällä kaudella Club Nord Elit on kilpaillut kovissa tammalähdöissä. Åvallin Tammaderbyssä tuli karsintavoitto, ja finaalissa vitossija. Isla-ajossa vain Willow Pride oli ennen maalissa. Kasvattajakruunu-finaalissa Club Nord Elit voitti ja jätti Willow Priden kakkoseksi. Hilkka ja Reijo Suomalainen tunnetaan hyvin menestyvistä Club Nord -kasvateista. Jukka Torvinen on vakiinnuttanut paikkansa ohjastajien kärkijoukossa.


Hevosesittelyt: Timo Mahlamäki