Ajankohtaista

Henna Halme pitkästä aikaa Suomessa kilpailemassa

ke 12. helmikuuta 2020 09.11.00

Keskiviikon 12.2. ravien kiinnostavimpia lähtöjä on Salamakypärät All Stars, jossa ohjastavat vuosien varrella Salamakypärät-sarjassa menestyneet kuskit. Yksi heistä on 25-vuotias Henna Halme, joka sijoittui kilpailusarjassa toiseksi vuosina 2012 ja 2016.

Halme on vaikuttanut sittemmin kesästä 2017 saakka Ruotsin puolella Göteborgissa, missä hän työskentelee elämänkumppaninsa Veijo Heiskasen tallilla. Heiskasen valmennustila on lähellä Åbyn ravirataa, mutta hevosten valmentaminen nykyisessä paikassa on päättymässä.

”Meillä on vajaat kolmekymmentä hevosta valmennuksessa ja niistä kahdeksan on minun passihevosiani”, Henna Halme kertoo.

”Tässä paikassa on aina saatu jatkoaikaa lisää ja lisää, mutta nyt on tullut virallinen vahvistus, että vuoden 2021 loppuun saakka saadaan jatkaa. Tulevaisuus on sen jälkeen vielä auki, mutta kaikkia vaihtoehtoja on mietitty. Suomikaan ei ole poissuljettu, sillä täällä on kaikki sukulaiset ja paljon kavereita.”

Henna lähti Ruotsiin muuttokuorman kanssa suoraan Vermon kuninkuusraveista kesällä 2017 ja on viihtynyt hyvin. Ruotsin kielen taitokin on karttunut, vaikka haastattelut hän antaa vielä englanniksi. Viime viikonloppuna Halme oli Ruotsin ravigaalassa ehdokkaana vuoden komeetta -kategoriassa.

”Vaikkei palkintoa tullut, oli jo iso saavutus päästä ehdolle kaikkien huippuihmisten joukkoon. Ehdokkuus tuli ihan yllätyksenä. Gaala oli hienosti järjestetty ja paljon sai uusia tuttuja”, Halme iloitsee.

Viime vuonna Halme saavutti Ruotsissa 28 voittoa ohjastajana. Kotimaassa hän on ajanut kilpaa kahtena viime vuonna harvakseltaan ja edellinen startti Suomessa on viime syyskuulta Lappeenrannasta. Tänä iltana hän hyppää Salamakypärät All Stars -lähdössä Wonder Womanin rattaille.

”Olen sen lähtöjä nähnyt, sillä aina kun kotona olen, tulee katsottua myös Suomen raveja. Wonder Womanin kunnossa ei ainakaan ole mitään vikaa ja toivottavasti sen juoksu vain onnistuu.”

”Tosi kiva tulla käymään ja nähdä kaikkia kollegoita, vaikka aikataulut eivät antaneet myöten olla useampaa päivää. Joululahjatkin olivat vielä toimittamatta perille, mutta nekin tulee tässä samalla hoidettua. Pitää laittaa extralaukku ruumaan, että saa paketit perille”, Halme nauraa.

Tämän vuoden Salamakypärät-kilpailusarjaan valitut ohjastajat julkistettiin tiistaina. Uutena sarjana alkaa myös Juniorikypärät vuosina 1995-2002 syntyneille kuskeille. Halme kokee saaneensa omista Salamakypärät-vuosistaan hyvää vauhtia uralleen.

”Se on ollut onnistunut konsepti ja mukava, kun sarjan yhteydessä on järjestetty yhteisiä tapahtumia ja koulutuksia. Monelle se on ollut avainjuttu ja siitä on saanut hyvän ponnahduslaudan uralleen ohjastajana”, Henna Halme päättää.

Salamakypärät All Stars, keskiviikon 12.2. ravien 6. lähtö:

1 Santo Grial – Hannu Torvinen
2 BWT Danger – Jukka Torvinen
3 O.P. Roc – Jonny Länsimäki
4 Wonder Woman – Henna Halme
5 Krampus – Emma Väre
6 Le Blixten – Arna Ruohomäki
7 Bluebird Nash – Jere Kiveinen
8 Inaccessible – Olli Koivunen
9 Burnhill’s Luck – Niki Finnström
10 Radiance Broline – Terri Lehtonen
11 The Rector – Olli-Pekka Holopainen
12 Lady Nightingale – Iikka Nurmonen


Kuvassa Henna Halme oli voittanut oppilasohjastajien EM-kisassa osalähdön Norjan Drammenissa syyskuussa 2017. Kuva: Suomen Hippoksen kuvapankki