Ajankohtaista

Ilmiömäinen Mascate Match ravasi Kultajousi Suuren Suomalaisen Derbyn ykköseksi

la 5. syyskuuta 2020 22.45.00

Vermo Areenalla kilpailtu Kultajousi Suuri Suomalainen Derby päättyi kotiradan hevosen voittoon, kun Raviliiga HIFK:n omistama ja Pekka Korven valmentama ja ohjastama Mascate Match oli täysin ylivoimainen. Voittotulos 13,4/2620m on uusi nelivuotiaiden tammojen Suomen ennätys.

Suuressa Suomalaisessa Derbyssä kirjattiin uusi luku suomalaisen raviurheilun historiassa, kun kilpailun voitti peräti 1000 omistusosuuteen jaettu kimppahevonen Mascate Match. Entistä laajemmalle joukolle 150 000 euron palkintopotti jakautuu vuoden lopussa, kun puolet nelivuotiaan ”Massin” Raviliigan aikaisista tuotoista luovutetaan hyväntekeväisyyteen projektin päättymisen jälkeen.

”Ei tätä voi sanoin kuvailla, tosi mahtavaa”, Mascate Matchin valmentaja ja ohjastaja, legendaarinen Pekka Korpi tunnelmoi Derbyn voittajahaastattelussa.

”Raha menee varmasti ihan oikeaan osoitteeseen.”

Raviliiga HIFK:n omistama Mascate Match on yksi tänä vuonna päättyvän, Hippoksen yhdessä jääkiekon Liiga-joukkueiden kanssa toteuttaman projektin Raviliigan hevosista. Raviliigassa mukana olevat hevoset on ostettu vuoden 2017 varsahuutokaupasta ja kolmivuotisen projektin päätteeksi hevoset myydään. 1000 omistusosuuteen jaettujen hevosten varoista puolet lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen projektin jälkeen. Raviliigan voiton jo varmistaneen Mascate Matchin tuotoista puolet kohdistetaan Sylva ry:n kautta syöpäsairaiden lasten ja nuorten aikuisten sekä heidän läheistensä tukemiseen. 

Mascate Match on kohonnut jo nelivuotiaana yhdeksi kaikkien aikojen parhaista Suomessa syntyneistä hevosista. Tamma on ansainnut jo yli 618 000 euroa uransa aikana. Suuri omistajajoukko ja hyvä menestys eivät ole kuitenkaan tuoneet lähes kaiken kokeneelle Korvelle ylimääräisiä paineita.

”Olen tehnyt sitä työtä, mikä meille kuuluu. Kyllähän se aina on mukavampi voittaa kuin hävitä”, vihtiläinen Korpi nauratti Vermossa paikalla ollutta suurta ”Massin” omistajajoukkoa.

Mikä sitten tekee Mascate Matchista niin hyvän?

”Se on tosi viisas, hyvärakenteinen ja hyväsukuinen, helppo hevonen. Sen kanssa ei ole ollut suurempia ongelmia. On tärkeää, että ne pysyvät terveinä ja kestävät sitä treeniä, mitä tänä päivänä hevonen tarvitsee”, Korpi luetteli.

”Vaikka se ei jäisi meille treeniin, niin toivoisin, että se jäisi tänne Suomeen. Tuollainen hevonen, ei niitä usein synny. Minulla on ollut paljon hyviä hevosia, mutta tämä on poikkeus”, Korpi viittasi Raviliiga-projektin päättymiseen.

Raviliigan menestyksen Derby-finaalissa täydensi Raviliiga Pelicansin omistama Piece Of Glory, joka sijoittui neljänneksi.


Hanna Rakkolaisen hoitama ja Pekka Korven ajama ja valmentama Mascate Match oli Derbyn sankaritar. Kuva: Suomen Hippos/Juho Hämäläinen

Uran neljäs Suomen ennätys

Suuren Suomalaisen Derbyn finaalissa Korpi sai hallita Mascate Matchin kanssa kilpailun tapahtumia kuten tahtoi. Korpi haki suojatillaan keulapaikan kovan kiihdytyksen jälkeen, ja vaikka Kari Rosimon ohjastama Always Ready ehti loppusuoralla valjakon rinnalle, ei ohituksesta ollut vaaraa. Mascate Match kirjasi 2620 metrin matkalla nelivuotiaiden tammojen uudeksi Suomen ennätykseksi 13,4.

”Koko ajan oli hyvä ja luottavainen olo. Loppusuoran alussa vähän käskin ja sitten annoin sen tulla mitä tulee viimeiset metrit. Se tuli ihan kohtuullisesti”, Korpi kertasi hymyillen.

Suuren Suomalaisen Derbyn voitto on ainutlaatuinen hetki paitsi hevosen kanssa päivittäistä työtä tekeville, myös sen kasvattajille. Kyseessä on vuoden suuripalkintoisin kilpailu Suomessa, ja siihen kiteytyy liki jokaisen suomalaisen lämminveriravihevosen kasvattajan unelma. Mascate Matchin ovat kasvattaneet Punkarin Hevostalli Ky ja Maini ja Saku Mikkola.

”On se hienoa nähdä tuo hevonen. Emä on varsonut muitakin varsoja ja uusia on tulossa, mutta tämä näyttää mestariteokselta”, Markku Punkari Punkarin Hevostallilta ihasteli.

Mascate Match, kuten muutkin Raviliigan hevoset, on ostettu vuosittaisesta varsahuutokaupasta Ypäjältä. Kuluvan vuoden huutokauppa järjestetään tulevana perjantaina, ja siellä myynnissä on vuoden 2019 ikäluokka.

Aikanaan Mascate Match maksoi huutokaupassa omistajilleen 9000 euroa, ja Punkari myöntää pohtineensa, lähtikö tähtitamma tuolloin kasvattajiensa käsistä liian halvalla.

”Se oli siinä rajoilla. Sakun (Mikkola) kanssa mietittiin, että huudetaanko itse, mutta se oli meidän hevosista ensimmäinen ja oli monta tulossa vielä myyntiin. Todettiin sitten, että tämä menköön näin ja katsellaan sitten seuraavien kanssa.”

Enää Punkarin ei tarvitse asiaa miettiä, sillä Mascate Match on kohonnut yhdeksi suurista ja jättänyt nimensä lähtemättömästi suomalaisen raviurheilun historiaan.

Uransa aikana se on voittanut 28 juoksemastaan kilpailusta 24, tehnyt neljä uutta Suomen ennätystä ja tarjonnut unohtumattomia elämyksiä ennennäkemättömän suurelle joukolle uusia hevosenomistajia.