Ajankohtaista

Jere Taulio haluaa derbyvoiton taas Pohjois-Karjalaan

to 3. syyskuuta 2020 16.51.00

Pohjois-Karjalasta tulee tänä vuonna parikin derbyfinalistia. Suurimmat odotukset on karsintavoittaja Callela Ikaroksesta, joka juoksee samalla myös nimeä valmentajalleen Jere Tauliolle.

 

Suuren Suomalaisen Derbyn valmentajissa on tänäkin vuonna monta tuttua nimeä. Pekka Korven, Markku Niemisen ja kumppaneiden seassa on myös liperiläinen Jere Taulio, jonka tallista tulee karsintavoittaja Callela Ikaros. Omaa talliaan Liperin raviradan vierellä isännöivä Taulio on ykkösketjussa tuoreempi nimi.


”Hevosista innostuin kymmenkunta vuotta sitten”, 30-vuotias Taulio kertoo.

 

Kaiken takana on nainen eli Taulion avopuoliso Katja Puhakka. Hänen hevosinnostuksensa kautta hevoskärpänen puraisi tosissaan myös Tauliota.

 

”Katjalle hommattiin sellainen harrastushevonen, ja kun hän alkoi odottaa meidän poikaa, sen hoitaminen jäi minun vastuulleni. En ollut ratsastamisesta niin innostunut, joten laitettiin kaverin kanssa reki hevosen perään ja ajeltiin sillä pitkin kyläteitä. Siitä se tavallaan lähti.”


Innostuksen iskettyä Taulio olikin mennyttä miestä. Nyt Liperissä on uusi talli ja 11 valmennettavaa.


”Meillä on uudet tallit, hyvät tarhat ja huiput ajopaikat. On kaikki mitä voi toivoa – no sen ehkä toivoisin, että Vermo olisi lähempänä”, Taulio nauraa.

 


Jere Taulion valmentama Callela Ikaros lähtee Suureen Suomalaiseen Derbyyn lähtöradalta 2. Kuva: Ville Toivonen

 

Vielä ehtii psyykkaamaan


Callela Ikaros on vahvasti Pohjois-Karjalasta, sillä sen omistaja on joensuulainen Joona Laakkonen. Taulio ja Laakkonen ovat kavereita jo mopoikäisestä, ja Tauliolla on yhteistyötä myös muun Laakkosen suvun kanssa. Joona Laakkosen isän serkku Mikko Laakkonen on ML Stablen Oy:nsä kautta Taulion asiakas, ja Jerellä, Joonalla ja Mikolla on myös yhteinen hevonen. ML Stable on isossa roolissa myös Derbyssä, jossa sen omistama Always Ready on yksi suosikeista.


”Tähän mennessä on lähinnä onniteltu toisiamme finaalipaikoista, mutta eiköhän jotain pikku psyykkausta vielä keksitä ennen lauantaita”, Taulio lupailee. ”Toivotaan, että saadaan Pohjois-Karjalaan toinen derbyvoittaja. Ensimmäisestä (Goljat vuonna 1979) on kulunut jo tarpeeksi pitkään.”


Callela Ikaroksen lisäksi Pohjois-Karjalasta tulee joensuulaisen Kauko Sokkasen omistama Comway Cotter.


”Ja lasken Always Readynkin aika vahvasti täältä tulevaksi, vaikka Mikko nykyään muualla asuukin”, Taulio huomauttaa.


Omia odotuksiaan Taulio ei ole vielä ehtinyt tarkemmin asetella.


”Voittoa toivotaan, mutta järjellä ajatellen täytyy olla tyytyväinen vähän vähempäänkin. Pari kovaa suosikkiahan siellä on, mutta kisa on mielenkiintoinen.”


Oman karsintansa Callela Ikaros voitti helposti keulasta. Finaalissakin Callela Ikaroksen ohjissa on sen vakio-ohjastaja Olli Koivunen.


”Tiesin, että se pystyy voittamaan sen lähdön, mutta voiton helppous vähän yllätti”, Taulio kuvailee.

 

”Tuli jo vähän ressiä…”


Callela Ikaros myytiin yksivuotiaana Ypäjän huutokaupassa. Se ei kuitenkaan tullut suoraan sieltä Tauliolle, vaan huutokaupasta hevosen hankki lahtelaisvalmentaja Leo Mönttinen. Häneltä Callela Ikaros siirtyi Pohjois-Karjalaan kaksivuotiaana.


Meillä oli sellainen murheenkryyni, tamma joka aina laukkaili. Olisin vaihtanut sen oikeastaan mihin vaan, ja onneksi kaupassa tuli näin hyvä hevonen”, Taulio naurahtaa. ”Alkuun Ikaros oli sellainen normaali varsa, mutta kaksivuotissyksynä se alkoi jo vaikuttaa ihan hyvältä.
Kolmevuotiskausi sitten näytti, miten hyvä hevonen se oikeastaan onkaan.”


Ensin Callela Ikaros oli Katja Puhakan nimissä, mutta pian Joona Laakkonen hankki sen itselleen. Callela Ikaroksen kolmevuotiskauden kohokohta oli Kriteriumin neljäs sija. Nelivuotiskautensa ruuna aloitti vasta heinäkuussa.

”Siltä poistettiin irtopala viikko ennen kuin ravien koronatauko alkoi. Se oli irtopalakuvattu kaksivuotiaana, ja silloin irtopalaa ei ollut. Se oli hankalassa paikassa etujalan vuohisen etupinnalla, ja häiritsi nivelen mennessä ääriasentoon. Se oli varmaan aiheuttanut laukkojakin.”


”Tuli jo vähän ressiä, että ehditäänkö Derbyyn. Nyt ollaan finaalissa, ja ehkä ressi voisi jo pikkuhiljaa helpottaa.”Callela Ikaros voitti oman karsintalähtönsä komeasti kärkipaikalta Olli Koivusen ajamana. Kuva: Pekka Salonen