Ajankohtaista

Kultajousi Finlandia-Ajon kymmenikkö esittelyssä

pe 5. toukokuuta 2023 21.00.00

Komean lähtölistan tarjoava Kultajousi Finlandia-Ajo huipentaa Vermo Areenan kaksipäiväisen ravijuhlan sunnuntaina 7.5. klo 18.30.

Kisan kymmenen kovaa osallistujaa esitellään ohessa. Numero 2 Hede Darling on joutunut jäämään pois, joten sunnuntaina starttiviivalle asettuu yhdeksän Euroopan huippuhevosta.

1  SHACKHILLS TWISTER - Jari Kinnunen

omistaja: Jari & Jarmo Kinnunen
kasvattaja: Jari & Jarmo Kinnunen
valmentaja: Jari Kinnunen

hoitaja: Terhi Heimo

Shackhills Twister on Jari Kinnusen määrätietoisella kilpailuttamisella noussut Suomessa syntyneiden parhaimmistoon.

Shackhills Twister juoksi 2-vuotiaana koelähdössä 17,5/2120m. Kilpailu-ura alkoi 3-vuotiaana kolmella voitolla.

St Michel -viikonlopun 3-vuotislähdössä se teki kovan voittotuloksen 13,8a/2100m. Kriterium- karsinnan voitto tuli hallitusti. Finaalissa Planbee kiri ykköseksi, Shackhills Twister hävisi kymmenyksen. Kausi päättyi Kasvattajakruunun voittoon.

Nelivuotiskausi käynnistyi Finlandia-päivän Glenn Kosmos Memorialista. Norjalainen Asteroid paineli voittoon, ja Shackhills Twister kiri kakkoseksi.

Sen jälkeen seurasi kuuden voiton putki, joista viimeisin oli Derbykarsinnan ykkönen. Derbyfinaalista odotettiin yhtä kaikkien aikojen tasokkainta, ja sellainen saatiin. Dusktodawn Boogie kurkotti ykköseksi ja Velvet Gold Gold kakkoseksi. Shackhills Twister tsemppasi kolmanneksi. Kausi päättyi jälleen Kasvattajakruunun voittoon.

Tämän kauden Shackhills Twister aloitti Viisivuotispokaalissa ja kiri laukasta huolimatta voittoon. Seinäjoki Racessa ruuna oli keulasta urhea neljäs ja paras suomalainen.

Veljekset Jari ja Jarmo Kinnunen ovat omistajat ja kasvattajat. Shackhills Twister on M.T.Hopeandgloryn 14,2 toinen varsa ja isänsä Il Villaggion eniten ansainnutta ikäluokkaa.

Kuva: Maisa Hyttinen.


2  HEDE DARLING - JÄÄ POIS

omistaja: Le Tense AB & Global Glide AB
kasvattaja: Joelle Laroche
valmentaja: Frode Hamre

hoitaja: Tina Storetvedt

Ranskassa syntynyt Hede Darling on Frode Hamren toinen valmennettava Finlandiassa.

Hede Darling kilpaili Ranskassa Kevin Vanderscheldenin ja José Antonio Hernandez-Navarron valmennuksesta. Taustalla oli Ranskan raviurheilun suurnimi Jean-Pierre Dubois, ja hän toimi pääosin orin ohjastajana.

Passwordin poika teki hyvän 3-vuotiskauden ja juoksi lähes 100 000 euroa. Keväällä Hede Darling voitti neljä lähtöä peräkkäin. Syksyllä se nähtiin 3-vuotiaiden EM-kisassa, jonka Helgafell voitti.

Myös 4-vuotiskausi sujui samaan tahtiin, kauden ansiot 100 000 euroa. Hede Darling kilpaili Suomessa heinäkuussa. Eric Raffin ajoi Hede Darlingin ykköseksi Eugen Pylvänäisen Muistoajossa.

Hede Darling siirtyi ruotsalaisomistukseen ja Hamren valmennukseen reilu vuosi sitten. Ensimmäinen voitto tuli Bjerkestä joulukuussa ja toinen helmikuussa Sörlandetista.

Huhtikuun puolivälissä Hede Darling sijoittui neljänneksi Paralympiatravetin karsinnassa, Hades de Vandel voitti. Örebron viime lauantain lähdössä Hede Darling laukkasi heti startissa.

Frode Hamre hakee ensimmäistä Finlandia-Ajon voittoa. Björn Goop on tuttu Finlandia-ohjastaja. Hän on ollut mukana 9 kertaa. Oman tallin Quarcio de Chene voitti 2010, Sebastian K 2012, Readly Express 2019. Vuosi sitten Goop ajoi Stoletheshow’n kakkoseksi.

Kuva: Maisa Hyttinen.


3  BENGURION JET - Alessandro Gocciadoro

omistaja: Le Siepi Horse Racing S.R.L.S.
kasvattaja: Az. Agr. Toniatti Giacometti S.S.
valmentaja: Alessandro Gocciadoro

hoitaja: Maiju Petriläinen

Alessandro Gocciadoron hevoset ovat olleet viime vuosina vakiovieraita Finlandia-Ajossa. 6-vuotias Bengurion Jet on tämän vuoden osallistuja.

Bengurion Jet aloitti uransa jo 2-vuotiaana ja kilpaili Italiassa ja Ranskassa. 3-vuotiaana Maharajahin poika kehittyi tasaisesti ja lähestyi ikäluokan kärkihevosia.

Nelivuotiskausi on ollut sen uran paras, 12 starttia ja 8 voittoa. Napolin, Charlottenlundin ja Rooman suurvoittojen jälkeen Bengurion Jet hurmasi katsojat Jägersron Åbergs-illan 4-vuotislähdössä. Se paineli voittoon ME-ajalla 08,8a/1640m.

Viisivuotiaana Bengurion Jet jatkoi kovissa kansainvälisissä tehtävissä. Oslo Grand Prixistä tuli kuutossija, Stoletheshow oli ykkönen ja San Moteur kakkonen. Jouluaattona Vincennesissä Bengurion Jet otti nelossijan Prix Tenor de Baunessa. Amerique-suosikki Horsy Dream oli ykkönen.

Ennen Seinäjokea ori kilpaili Färjestadissa. Se haastoi väkevästi San Moteurin, joka sai ensimmäisenä kutsun Elitloppetiin. Bengurion Jet oli vahva kakkonen. Seinäjoki Racessa tuli hyvä kolmossija, ja jossiteltavaakin jäi.

Gocciadoro on nähty aiemmin neljä kertaa Finlandiassa. Peace Of Mind toi kakkossijan vuonna 2018. Vernissage Grif oli kolmas 2021. Viime vuonna Bepi Bi oli kuudes.

Kuva: Maisa Hyttinen.


4  STOLETHESHOW - Magnus A Djuse

omistaja: Global Glide AB
kasvattaja: Per-Rune Pollestad & Ordin Larsen
valmentaja: Frode Hamre

hoitaja: Amalie Bördal Lyssand

Norjan johtava valmentaja Frode Hamre tuo Vermoon viime vuoden kakkosen Stoletheshow’n. Sen omistaa ruotsalaisen Suleyman Yükselin Global Glide AB.

Stoletheshow voitti 3-vuotiaana Hans Petter Tholfsens Minnelöpin ja Norjan Kriteriumin Marcus Lindgrenin valmennuksesta.

Norjan Derbyssä Stoletheshow voitti karsinnan, mutta jäi finaalissa neljänneksi. Björn Goop ohjasti Copenhagen Cup -päivän 5-vuotislähdön voiton toukokuussa. Jubileumspokalenissa ori löi itsensä isoisten joukkoon. Kakkostila tuli ajalla 10,3a/2140m.

Stoletheshow siirtyi syyskuussa 2021 Hamren valmennukseen. Viime kausi oli loistava. Ruotsin kruunuja tuli 4 764 835.

Ori sijoittui Finlandiassa kakkoseksi Cokstilen jälkeen. Se voitti kesällä Oslo Grand Prixin ja Ulf Thoresen Grand Internationalin. Hugo Åbergs Memorialista tuli kakkonen ajalla 10,0a/1609m, Don Fanucci Zet oli kymmenyksen parempi. Syksyllä Stoletheshow piipahti myös USA:ssa. Yonkersin MM-kisasta ei tullut menestystä.

Stoletheshow aloitti tänä vuonna kakkossijalla Momarkenissa. Sen jälkeen tuli voitto Bjerkestä. Solvallan The Onions loppissa laukka pilasi juoksun.

Hamren Ecurie D voitti 3-vuotiaiden EM-kisan 2019 Vermossa. Finlandia on Hamren toinen. Ruotsin lahjakkaimpiin nuoriin ohjastajiin kuuluva Magnus A Djuse ajaa ensimmäisen Finlandiansa.

Kuva: Terhi Piispa-Helisten.


5  GLOBAL WITHDRAWL - Santtu Raitala

omistaja: Kokkolan Auto-Center Oy
kasvattaja: Global Farm AB
valmentaja: Matias Salo

hoitaja: Aada Salo

Global Withdrawl on noussut Suomen suurkilpailujen menestyjäksi. Matias Salon valmennuksessa ruuna on juossut 15 voittoa.

Global Withdrawl oli nuoruusvuodet Ruotsissa Svante Båthin valmennuksessa. Se voitti ylivoimaisesti 2-vuotiaiden Vinterfavoritenin Solvallassa.

Kolmivuotiskausi alkoi kolmella Solvallan arvovoitolla. Uusi kolmen voiton putki oli vuorossa toukokuussa. Elitloppetin Treåringselitenistä tuli 400 000 kruunun ykkönen. Global Withdrawl ravasi voiton heinäkuun E3-karsinnassa. Syksyllä se otti hienot ykköset Breeders’ Crownin välierissä ja E3-Revanschenissa.

Viisivuotiskauden lopulla Kokkolan Auto-Center osti ruunan, ja Salosta tuli sen valmentaja. 6-vuotiskaudella tuli jo 6 voittoa. Killerin Eliitissä ruuna oli tasaisessa maaliintulossa kolmas.

Viime kaudella Global Withdrawl ravasi yli 100 000 euroa. Käyttöauton Maililla se nousi kymppipaikalta ykköseksi. Kauden suurin ykkönen, 26 000 euroa, tuli Suurmestaruusajosta.

Tämä kausi alkoi voitolla Vermossa maaliskuussa. Helsinki-ajosta tuli kolmossija ja Seinäjoki Racesta kuutonen.

Matias Salo on toista kertaa mukana Finlandia-Ajossa. Onirique nappasi vitossijan vuonna 2016. Santtu Raitala tietää, miltä Finlandia-Ajon voittaminen tuntuu. Hän ohjasti Zarenne Fasin ykköseksi 2020. Viime vuonna Raitala ajoi Gareth Bokon kolmanneksi.

Kuva: Maisa Hyttinen.


6  HIERRO BOKO - Jarmo Saarela

omistaja: Fire-Talli
kasvattaja: Boko Stables Holland B.V.
valmentaja: Hannu Korpi

hoitaja: Eetu Salmi

Hannu Korven valmennuksessa Hierro Boko on tehnyt komean harppauksen eliittilähtöihin.

Hierro Boko aloitti Marcus Lindgrenin valmennuksesta 3-vuotiaana. 4-vuotiaana startteja oli jo 18 ja voittoja 4. Färjestadissa Hierro Boko nappasi 100 000 kruunun ykkösen amatöörilähdössä.

Viisivuotiaana voittosumma kasvoi yli 500 000 kruunulla. Ruuna kävi hakemassa pronssidivisioonavoitot Uumajasta ja Lindesbergistä.

Kuusivuotiskauden kesällä Hierro Boko muutti Lindgrenin valmennuksesta Hanna Lähdekorvelle. Stefan Persson ajoi heti elokuussa 100 000 kruunun kakkosen The Owners Trophyssä Solvallassa.

Viime vuoden kesällä Hierro Boko siirtyi Hannu Korven valmennukseen ja omistukseen. Aloitus uudesta tallista oli komea, kolme peräkkäistä montévoittoa, joista viimeisin tuli Montén SM-finaalista. Syksyllä ruuna teki vahvoja juoksuja ja kausi päättyi Neljän Kilometrin voittoon Vermossa.

Tänä vuonna Hierro Boko on menestynyt Suomessa ja Ruotsissa. Bergsåkerin Winter Trotin voitto helmikuussa tuotti 500 000 kruunua. Solvallan kultafinaalista tuli kolmossija. Porin Kultaloimen voitto tuli laukan jälkeen.

Hannu Korpi on kilpaillut Finlandia-Ajossa kerran aikaisemmin. Vuonna 2021 Grainfield Aiden oli viides. Jarmo Saarela ajaa ensimmäisen Finlandiansa.

Kuva: Pekka Salonen.


7  MISTER F DAAG - Robin Bakker

omistaja: Joseph Vanduffel
kasvattaja: Jean L.P. Huls
valmentaja: Paul Hagoort

hoitaja: Kim Hagoort

Kansainvälisissä kisoissa menestynyt Mister F Daag tuo Belgian lipun Finlandia-salkoon. Ori on itsekin todella kansainvälinen. Se on syntynyt Saksassa, kasvattaja ja valmentaja ovat hollantilaisia, ja sen omistaa belgialainen.

Mister F Daag oli loistava kilpahevonen jo 3-vuotiaana. Se voitti Saksan Derbyn ja tienasi 102 816 euroa. Orsi Mangelissa tuli kakkossija Zarenne Fasin jälkeen.

Mister F Daag nähtiin Suomessa 4-vuotiaana. Se juoksi vuoden 2019 UET Grand Prix -finaalissa Vermossa ja sijoittui kolmanneksi edellään Face Time Bourbon ja Frisbee d’Am. Se voitti Vincennesin UET-karsinnan.

Mister F Daag osallistui Elitloppetiin viime vuonna. Se voitti karsinnan ja jätti Hail Maryn kakkoseksi. Finaalissa Mister F Daag otti kolmossijan, Etonnant ja Hail Mary olivat edellä. Ennen Elitloppetia Mister F Daag kävi voittamassa Copenhagen Cupin.

Mister F Daag kilpaili viime vuoden lopulla Ruotsissa. Se voitti Åbyn kultadivisioonan joulukuun alkupuolella. Solvallan STL-kultafinaalissa tapaninpäivänä Mister F Daag oli neljäs.

Tämä kausi avattiin kuutossijalla Prix de Luxembourg -kisassa Vincennesissä. Mister F Daag viimeisteli Finlandia-kuntonsa huhtikuun puolivälissä Wolvegassa, jossa se otti kakkostilan ajalla 10,5a.

Paul Hagoort ja Robin Bakker ovat Finlandian ensikertalaiset.

Kuva: Maisa Hyttinen.


8  CLICK BAIT - Per Lennartsson

omistaja: Stall T.Z.
kasvattaja: Russell C Williams
valmentaja: Stefan Melander

hoitaja: Mikael Pettersson

Varma ja luotettava Click Bait tulee Stefan ”Tarzan” Melanderin valmennustallista. Kasvattaja on USTA:n presidentti ja Hanover Shoe Farmsin omistaja Russell Williams, joka on kasvattanut omiin nimiinsä myös Nuncion.

USA:ssa syntynyt Click Bait aloitti 3-vuotiaana ja teki hyvän kauden, ansiot 524 200 kruunua.

Click Bait kilpaili jo 4-vuotiskaudella ikäluokan parhaita vastaan. Kungapokalenissa tuli kolmossija, Aetos Kronos ja Don Fanucci Zet olivat edellä. Elitloppet-viikonlopun Fyraårinselitenissä Click Bait kiisi mailin 09,5a ja oli kakkonen. Ecurie D oli nopeampi. Sprintermästaren-finaalissa Click Bait nappasi kolmossijan.

Ensimmäinen Elitloppet oli vuorossa jo 5-vuotiaana, karsinnasta tuli vitossija. Jubileumspokalenissa se oli kolmas.

Viime vuonna Click Bait hankki Elitloppet-lipun voittamalla Gävlen Prins Daniels loppin. Karsinnassa ori otti kakkosen ja finaalista tuli viidessija.

Tällä kaudella 7-vuotias Click Bait on kilpaillut neljä kertaa totosijoin 1-0-2. Finlandia-kunnon ori viimeisteli The Onions loppissa ja oli kolmas.

Stefan Melanderin hevosista Com Hector, Igor Font, Super Photo Kosmos, Scarlet Knight ja Volstead ovat juosseet Finlandia-Ajossa 2000-luvulla. Click Bait joutui jäämään pois 2021. Per Lennartsson ajaa toisen Finlandiansa. Rakas sijoittui kakkoseksi 2012.

Kuva: Maisa Hyttinen.


9  RUN FOR ROYALTY - Janne Korpi

omistaja: Kinttulan Kartano
kasvattaja: Kinttulan Kartano
valmentaja: Pekka Korpi

hoitaja: Jenina Hamari

Kinttulan Kartanon kasvattama ja omistama Run For Royalty on suurkilpailujen menestyjä.

Run For Royalty aloitti kilpailemisen 3-vuotiaana kotitallista Mathias Furuhjelmin valmennuksesta. Kausi päättyi upeasti, kun Hannu Torvinen ajoi sen Kriteriumin voittoon.

Seuraavaksi Borupin perhe sai juhlia voittoa Suur-Hollolan Nelivuotispokaalissa. Derbykarsinnasta tuli kakkossija. Finaalissa Run For Royalty laukkasi.

Ensimmäinen Suur-Hollola-ajo oli ohjelmassa 5-vuotiaana. Välierän kakkossija vei finaaliin, jossa sijoitus oli seitsemäs.

Run For Royalty aloitti 6-vuotiskauden Pekka Korven valmennuksesta. Number Onessa toukokuussa tuli ensimmäinen suurvoitto. Suur-Hollolassa ori tsemppasi keulasta kolmanneksi.

Viime vuosi oli täysosuma. Suur-Hollolassa ori nappasi voitot välierässä ja finaalissa Janne Korven ajamana. Huikea lento jatkui St Michelissä. Run For Royalty tykitti voittoon ajalla 09,7a.

Run For Royalty aloitti tämän kauden komeasti, keulavoitto Helsinki-Ajossa toi kutsun Finlandiaan.

Janne Korpi ajaa ensimmäisen kerran Finlandiassa. Isä-Pekan tallista on hevosia ollut mukana yli 20 kertaa. Glen Kosmos 1984, Friendly Face 1988 ja 1989 ja Classico Merett 2005 ovat tuoneet kakkossijat.

Kuva: Juho Hämäläinen.

 


10  DON FANUCCI ZET - Örjan Kihlström

omistaja: Stall Zet
kasvattaja: Brixton Medical AB
valmentaja: Daniel Redén

hoitaja: Ellinor Wennebring

Daniel Redénin huipputallissa riittää kansainvälisiä tähtiravureita. Don Fanucci Zet on yksi joukon menestyneimmistä.

Don Fanucci Zet aloitti kilpailemisen 3-vuotiaana heinäkuussa. Saldoksi tuli 6 starttia ja 4 voittoa.

Nelivuotiaana Don Fanucci nousi huipulle. Se voitti Sprintermästernin karsinnan ja finaalin, jossa voittotulos oli 09,6a/1609m. Derbyssä tuli 2 miljoonan kruunun kakkossija, nykyinen tallikaveri Hail Mary voitti.

Don Fanucci Zet ravasi 5-vuotiaana Elitloppetin ykköseksi, 3 miljoonan kruunun voitto tuli ajalla 08,9a/1609m. Jubileumspokalenissa tuli kakkossija.

Viime vuonna Don Fanucci Zet ravasi kolmannen kerran peräkkäin yli 4 miljoonan kruunun vuosiansiot, vaikka Elitloppet-finaalissa tuli laukka. Norrbottens Stora Pris ja Hugo Åbergs Memorial olivat miljoonavoittoja.

Tämän vuoden ori aloitti Vincennesissä. Prix d’Ameriquessa se johti pitkään ja oli kuudes suoraan tauolta. Prix de Francessa tuli vitossija. Finlandia-kunto viimeisteltiin Bollnäsissa voittoajalla 11,0a/1640m.

Redénin hevosia on nähty viime aikoina Finlandiassa lähes joka vuosi. Propulsion voitti 2016 ja oli kakkonen 2017, vaikka ne juoksut mitätöitiin myöhemmin. Double Exposure toi Redenille kakkossijan 2020. Brambling kuului viime vuoden suosikkeihin, mutta laukkasi.