Ajankohtaista

Maalipaalu siirrettiin Vermossa – ”Parhaat voittavat herkemmin”

ti 10. syyskuuta 2019 08.42.00

Vermo Areenalla nähdään jatkossa entistä jännittävämpiä hevoskilpailuita, sillä raviradan maalitolppa on siirretty ja kilpailumatkat pitenevät keskiviikon 11.9. raveista alkaen. Maalipaalua on siirretty entisestä paikasta 20 metriä tallialueelle päin, joten loppusuora on jatkossa tasan 200 metrin pituinen.

Maalipaalu on ollut entisellä paikallaan Vermon ensimmäisistä raveista vuodesta 1977 saakka.


”Loppusuoraa pidennetään urheilullisista syistä”, Vermon kilpailupäällikkö Miika Lähdeniemi perustelee. ”Muutosta on toivottu jo pitkään erityisesti sen takia, että vielä loppusuoralla takaakin kirivät hevoset saisivat mahdollisuuden. Ravilähdössä viimeisen kahdenkymmenen metrin aikana ehtii usein tapahtua paljon.”

Maalitolpan siirto vaikuttaa erityisesti hevosiin ja ohjastajien taktiikoihin.


”Kirinajoitukset voivat olla myöhäisempiä eikä ole niin elintärkeää, että on lähellä kärkihevosia viimeisessä kaarteessa”, Vermon ajajaliigaa johtava Hannu Torvinen kommentoi. ”Vaikka 20 metriä saattaa näyttää ja kuulostaa pieneltä, se voi vaikuttaa yllättävän paljon.”


Hallitseva totopelien Suomen mestari Jarkko Viitala tervehtii muutosta ilolla. Hän on seurannut tarkkaan Oulun Äimäraution raviradan lähtöjä sen jälkeen, kun Äimärautiolla maalipaalua siirrettiin ja kilpailumatkoja pidennettiin.


”Raviradan loppusuora saa olla pitkä, silloin parhaat voittavat herkemmin”, Viitala sanoo. ”Oulussakin kuskien ajaminen on muuttunut jonkin verran aiempaan verrattuna, eikä esimerkiksi viimeisellä takasuoralla ajeta heti niin kovaa. On mielenkiintoista seurata, millainen vaikutus asialla on Vermossa.”


Keskiviikon 11.9. raveissa hevosten juoksemat kilpailumatkat ovat 20 metriä aiempaa pidempiä. Toto64-kierros alkaa 1620 metrin pikapyrähdyksellä ja illan päättää lämminveristen 2620 metrin koitos. Ravit alkavat keskiviikkona klo 18 ja ohjelmassa on kaikkiaan yhdeksän ravilähtöä. Ponilähtö ravataan jo klo 17.40.


Vermon syksyn huipennus on EM-ravit 11.-12. lokakuuta. Viikonlopun päälähdöissä UET Grand Prix’n finaalissa sekä 3- ja 5-vuotiaiden Euroopan mestaruus -lähdöissä kilpailumatka on 2120 metriä.


Maalitolppa oli siirretty kuvassa maanantai-illan ylimääräisissä harjoitusraveissa, joissa testattiin samalla tekniikkaa. Kaikki on valmiina keskiviikon raveja varten. Kuva: Kaisa Stengård


Hannu Torvisen mietteitä videohaastattelussa: