Ajankohtaista

Mascate Matchin sulhanen valittu

ti 23. maaliskuuta 2021 14.59.00

Huipputamma Mascate Matchin varsan isäksi on valittu Maharajah, Ruotsin isäoritilaston viime vuoden kärkinimi.

”Massin” omistajakimppa Massi Stable käytti valinnassa asiantuntijoina hevosensa kilpauran aikaista valmentajaa Pekka Korpea ja kasvattajiin lukeutuvia Markku Punkaria ja Saku Mikkolaa.

Asiantuntijat antoivat kimpan pohdittavaksi kaksi ruotsalaista vaihtoehtoa, amerikkalais-ranskalaisen Maharajahin ja amerikkalaisen Nuncion, jotka molemmat astuvat Menhammarin siittolassa Ekerössä.

– Oli hienoa, että asiantuntijamme antoivat meille pohdittavaa valmiin vastauksen sijasta, kimpanvetäjä Pauliina Raento sanoo. Heillä on hyviä kokemuksia Maharajahin varsoista, siitä ovat mm. Time Match ja Magical Princess. Pekka kuitenkin heitti keskusteluun vaihtoehdoksi Nuncion, jotta joutuisimme miettimään perusteet perinpohjaisesti. Nuncion varsat odottavat vielä ensimmäistä starttiaan, mutta ruotsalaiset kehuvat niitä ja hinnat ovat nousseet korkeiksi.

Kimppa vertasi oriiden kilpailusaavutusten lisäksi niiden sukuja, jälkeläisnäyttöjä, geneettistä vaihtelua ja jalostusarvosteluja.

Vertailussa todettiin myös, että oriit ovat varhaiskypsiä, samankorkuisia eikä kummaltakaan ole löytynyt merkkejä osteokondroosista eli ”irtopaloista”. Molempien luonne, rakenne ja sperman laatu ovat moitteettomat, ja molempien spermaa on saatavilla tuoreena. Tämä asetettiin valinnassa kriteeriksi ensikertalaisen tamman tiinehtymistodennäköisyyden parantamiseksi. Äänestykseen osallistui noin 40 % kimppalaisista. Äänet jakautuivat – uskomatonta kyllä – tasan.

Suurkimpan viisijäseninen edustajisto keskusteli asiasta hartaasti ja innostuneesti, ja päätyi lopulta yksimielisesti Maharajahiin.

– Ratkaisussa painoivat jo annetut jälkeläisnäytöt, geneettinen vaihtelu ja nopeutta täydentävä kestävyys, Raento selittää. Massin ja Maharajahin varsan sukusiitosaste on selvästi alempi ja sukukatokerroin korkeampi kuin Massin ja Nuncion varsalla olisi. Myös huippupisteet jalostusarvostelusta, ”eliittioriin” status ja ripaus ranskalaista verta laskettiin plussaksi. Ja onhan se voittanut Prix d’Ámeriquen!

Kahdella mantereella menestyneen, nuoremman ja lyhyellä matkalla nopeamman Nuncion puolesta puhuivat myös kokeilunhalu ja jännitys: ”kääntämätön kortti” kiinnosti monia sitä äänestäneitä kimppalaisia. Samaan hengenvetoon kuitenkin todettiin, että Nuncion kanssa ehditään tarvittaessa myöhemminkin, kun sen varsat nähdään radalla.

Raviliiga-Travliga HIFK:n lahjoitukset julkistetaan 7.4. klo 15

Mascate Matchin ja sen edellisen kimppaomistajan Raviliiga-Travliga HIFK:n lahjoitukset hyväntekeväisyyteen julkistetaan 7.4. klo 15. Järjestelyt ovat kesken.

Raviliiga-Travliga HIFK:n päälahjoituksen saa syöpään sairastuneiden lasten, nuorten ja heidän läheistensä arkea tukeva Sylva ry. Lahjoitus perustuu vuoden vaihtuessa päättyneen Raviliigan sääntöihin, joiden mukaan puolet kimpan jäljelle jäävistä varoista lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Kimppalaiset ovat halunneet tukea myös Suomen luonnonsuojeluliittoa, Suomen Punaista Ristiä ja kimpan kotiradalla Vermossa järjestettäviä Ponikuninkuusraveja.