Ajankohtaista

Olli Koivunen hakee parempia muistoja

ke 2. syyskuuta 2020 13.45.00

Turkulaisohjastaja Olli Koivunen on suuressa roolissa viikonlopun superraveissa. Koivusella on mielenkiintoiset ajokit kaikissa suurimmissa kilpailuissa. Finlandia-Ajossa on peräti kaksi Ollin isän Harrin valmentamaa osallistujaa.

 

 

 

Finlandia-Ajossa Koivusten tallista ovat tulessa Ollin ajama Sobel Conway sekä Harrin ajama Cameron Evo. Rata-arvonta ei ollut tallille suosiollinen, sillä Cameron Evo sai radan kahdeksan ja Sobel Conway arvottiin takariviin kymppipaikalle.


”Ennen kaikkea on kunnia-asia päästä mukaan Finlandia-Ajoon, mutta rata-arvontaa seuratessa meinasi iskeä epätoivo”, Olli Koivunen summaa. ”Hienoa joka tapauksessa, että päästään mukaan, ja vielä kahdella hevosella. Meidän tallista ei ole koskaan aiemmin ollut hevosta Finlandia-Ajossa.”


Olli Koivunen pitää kaksikkoa suorituskyvyltään tasavertaisina.


”Noista asemista Sobel Conwaylta varmaan odotetaan enemmän, mutta jos ajettaisiin yksi hevonen kerrallaan, ne olisivat aika tasaisia. Sobel Conwaylla on vähän pitkä starttiväli, vaikka hevonen on huippukunnossa. Se oli Suurmestaruudessa sekä karsinnassa että finaalissa jäätävän hyvä. Cameron Evo on myös huippukunnossa.”


Olli Koivunen on mukana Finlandia-Ajossa toista kertaa. Hänen ensiesiintymisensä oli vuosi sitten Johan Untersteinerin valmentaman Pastore Bobin rattailla. Valjakko oli kisan seitsemäs.


”Siitä lähdöstä jäi parhaiten mieleen, että oli suuri kunnia päästä ajamaan samassa lähdössä Readly Expressin kanssa.”


Olli Koivunen lähtee uransa toiseen Finlandia-Ajoon. Kuva: Anu Leppänen


Callela Ikaros hakee hyvitystä

Derbyn finaalissa Olli Koivunen ohjastaa Jere Taulion valmentamaa Callela Ikarosta. Finaalipaikka on Olli Koivusen uran kolmas. Derbystä hänellä ei ole kovin lämpimiä muistoja, sillä sekä kahden vuoden takainen kisa Oiva Käsnäsen valmentamalla Lovely Alexanderilla että viime vuoden Derby oman tallin Joyride Luxilla päättyivät pettymykseen.
 

”Lovely Alexanderilta meni viimeisellä kierroksella hankoside ja Joyride Luxi taklattiin hyvästä noususta laukalle. Niistä suorituksista ei ole vaikea parantaa”, Koivunen toteaa.


Callela Ikaros on finaalin mahdollisia jokerikortteja. Keulasta karsintansa voittanut ruuna sai finaaliin kakkosradan.


”Karsinnassa hevonen oli oikein tosi hyvä, ja finaalissakin se voi olla yllättävän korkealla. Vastustajista kaksi voi olla liian kovia, mutta ei Callela Ikaroksen tarvitse kaukana niistäkään olla.”


Viime vuonna Callela Ikaros osoitti kuuluvansa ikäluokan kärkikaartiin sijoittumalla Kriteriumin neljänneksi.


”Siitäkin kisasta jäi vähän hampaankoloon”, Olli Koivunen huomauttaa.  ”Callela Ikaros laukkasi alkumatkasta. Vaikka laukka oli lyhyt ja jäimme vain yhden parin kauemmas parijonoon, se saattoi ratkaista paljon, sillä kiri vaikeutui eteen päässeen hevosen takia selvästi. Nyt Callela Ikaroksella tuntuisi olevan samanlainen kuntopiikki kuin Kriteriumin aikaan, ja jonkinlaista hyvitystä sillä haetaan.”

 

BWT Divinen nopeus ihastutti

Olli Koivusella on kovat hevoset myös Arvid Åvallin Tammaderbyssä sekä Käpylä Grand Prix’ssä. Tammaderbyn finaalissa hän ajaa Kaisa Toivosen valmentamaa BWT Divinea, joka oli karsintansa kakkonen finaalinkin suursuosikki Peanutsin jälkeen. Finaaliin kaksikko starttaa radalta kolme.


”Hyvillä mielin lähdetään, kun BWT Divinellakin näyttäisi kunto olevan kohdallaan. Karsinnassa sen lähtönopeus ihastutti, ja se pystyy olemaan finaalissakin tosi korkealla. Karsinnassa jäi sellainen fiilis, että jos matka olisi jatkunut parisataa metriä, olisimme voineet tulla Peanutsista ohikin.”

 

Käpylä GP:ssä Olli ajaa oman tallin Jugadoria. Koivusten tallista tulessa on myös Seppo Markkulan ajama Ricocone.

 

”Molemmat ovat hyvässä kunnossa ja tekevät varmasti hyvät suoritukset. Käpylä GP on kuitenkin vaikea lähtö voitettavaksi, vaikka Jugador on siihen kerran pystynytkin”, Olli summaa.


Kuvassa Olli Koivunen tuuletti Jugadorin rattailla Käpylä Grand Prix'n voittoa vuonna 2018. Kuva: Anu Leppänen

 

Kuskikin joutuu koville


Olli Koivusella on viikonloppuna monta muutakin hyvää ajokkia, joista hän mainitsee Quite Specialin, Bismarck Comeryn ja Markku Niemisen tallin Q-Rex Oakin. Monen suurkilpailun setti vaatii kuskiltakin paljon.


”Hieno viikonloppu edessä ja mahtavaa, kun on hyviä hevosia viivalla, mutta kyllä tässä kuskikin joutuu koville. Valmistautuminen tällaisiin kisoihin on tuplasti tavallista kovempaa, ja se pitää muistaa, että tällaisissa kisoissa ei puhuta mistään pikkubisneksestä. Kuten Harri viime vuonna sanoi, Joyride Luxin taklaukseen paloi uuden Avantin hinta.”


Callela Ikaros toi derbykarsinnassaan Olli Koivusen kauden sadannen voittonsa. 24-vuotias turkulainen ajaa noin puolet starteistaan isänsä valmennettavilla ja toisen puolet vierailla laina-ajokeilla.


”Tavoitteena on olla huipulla sekä valmentajana että lainaohjastajana. Björn Goop on hyvä esikuva siinä, miten hommat on saatu yhdistettyä.”