Ajankohtaista

Pekka Korpi täyttää 70 vuotta – Vermossa ajetaan juhlalähdöt

ke 6. marraskuuta 2019 16.46.00

Raviurheilulegenda Pekka Korpi täyttää 70 vuotta maanantaina 11. marraskuuta. Lempinimellä ”Kultasormi” tunnettu Korpi on merkkipäivänään matkoilla, mutta syntymäpäiviä juhlitaan hänen kotiradallaan Vermossa keskiviikon 20.11. raveissa. Tuolloin ajetaan kaksi juhlalähtöä, johon Pekka Korpi on kutsunut yksitoista ohjastajaa.

Kahdessa Pekka Korpi 70 v -juhlalähdössä ohjastajina toimivat päivänsankarin lisäksi Pekan pojat Hannu-Pekka ja Janne Korpi, pikkuveli Ilkka Korpi sekä Pekan entisiä ja nykyisiä työntekijöitä: Joni-Petteri Irri, Ari Moilanen, Anssi Nurminen, Niko Riekkinen, Jarkko Ristimäki, Riku Salminen, Taneli Säde ja Jeroen van Craen. Juhlalähdössä ohjastaja ajaa ensisijaisesti omaa valmennettavaansa ja toissijaisesti arvottua hevosta.

Juhlalähdöt ovat keskiviikon 20.11. ravien kaksi korkeinta lämminverisarjaa ja molemmissa ykköspalkinto on 3500 euroa.

Pekka Korpi halusi kutsua juhlalähtöihinsä erityisesti entisiä ja nykyisiä työntekijöitään. Listan ulkopuoleltakin löytyy merkittävä joukko menestyneitä raviurheilijoita, jotka ovat saaneet oppinsa Korven tallissa.

”Moni on pärjännyt hyvin urallaan ja myös muilla aloilla, ei pelkästään hevoshommassa”, Pekka Korpi muistuttaa. ”Isäni Allan oli aina sellainen, että ohjeisti nuoria ja koetti kannustaa eteenpäin. Hän muistutti, että pitää innostaa ja samaan olen pyrkinyt. Tietysti kun on paljon töitä, siihen ei aina tahdo ehtiä panostaa, mutta olen yrittänyt huomioida sen. Olen sanonutkin, että jos ei meillä muuta opi, niin ainakin olen varoittavana esimerkkinä.”

”Minulla on ollut hyviä työntekijöitä, ahkeria ja asiallisia. Eikä pelkästään työntekijöinä, vaan ihmisinä muutenkin. Ala on vaativa ja tässä pitää olla henkeen ja vereen innostunut tekemään töitä. Tässä ei oikein toimi seitsemästä neljään -meininki, mutta siihen on pyritty, että olisi hyvä olla töissä ja vapaatkin pyörisivät.”

Ohjastajajoukosta kovimman voittomäärän on saavuttanut Ari Moilanen, jolla on ohjastajaurallaan yli 6900 voittoa. Pikkuveli Ilkka Korven voittomäärä on puolestaan 2493 ykkössijaa. Pekan pojat Hannu-Pekka ja Janne satsaavat myös täysipäiväisesti raviurheiluun ja ovat isossa roolissa Korven valmennustallilla.

Yli 1700 voittoa pelkästään Vermosta

Oulun Heinäpäässä 11.11.1949 syntynyt Pekka Korpi on saavuttanut suomalaisessa raviurheilussa valtavan määrän voittoja niin ohjastajana, valmentajana, kasvattajana kuin omistajanakin. Pelkästään kotiradalla Vermossa hän on ajanut urallaan 1754 voittoa. Korpi voitti Vermon ajajaliigan vuosina 1978-1988 ja 1992.

Ohjastajana hänellä on yhteensä 5227 voittoa 27030 lähdöstä, minkä lisäksi ulkomailla ajettuja voittoja ulkomaisilla hevosilla on 113 kappaletta. Valmentajana hän on saavuttanut Hippoksen Heppa-järjestelmän mukaan yli 1500 voittoa ja yli 13,8 miljoonaa euroa palkintorahoja. Hänet on valittu vuoden valmentajaksi vuosina 2006, 2007, 2008, 2009,2010 ja 2015.

Uran mittavaan ansioluetteloon kuuluu myös mm. ohjastajien Euroopan mestaruus kolme kertaa vuosina 1980-1982. Erityisesti Kultasormi on kuitenkin kunnostautunut valmentajana ja kerännyt menestystä erityisesti nuorten hevosten suurkilpailuista.

”Valmentamisesta olen aina pitänyt, mutta totta kai hevosten suvut myös kiehtovat. Aina kun hevosia näkee, tulee seurattua niiden rakennetta ja juoksutyyliä. Hevosten sukuja seuraan myös paljon, vaikken kaikkia sukulinjoja enää ulkoa muistakaan.”

Rautainen hevososaaja menestyi nuorempana myös esteratsastuksessa saavuttaen mm. vuonna 1967 junioreiden Suomen mestaruuden.  

”Tyttärentyttären ponilla olen tainnut edellisen kerran ratsastaa, mutta muuten se puoli on jäänyt”, Pekka kuittaa. ”Aikoinaan kun tuli hevosia treeniin ja oli puhetta, että pysyykö niillä selässä, kokeilin niitä itse vanhasta muistista. Muutaman kiitolaukkalähdön olen myös ratsastanut.”

Pekka Korvella on edelleen tallit sekä Vihdissä, Vermossa että Ruotsin puolella Sisu-talleilla. Palo raviurheiluun säilyy kovana eikä intoa ainakaan vähennä se, että Raviliiga-hevonen Mascate Match on todellinen superlahjakkuus tallissa.

"Ainahan sitä ikää vähän miettii, kun uusi kymppi lähtee käyntiin, mutta kyllä tässä niin kauan koetetaan touhuta kun ollaan terveenä ja jaksetaan. Tuuria on ollut sikäli, että olen saanut olla terveenä. Totta kai tähän ikään jonkinlaista kolotusta jo tulee, mutta aika hyvin olen voinut", Pekka kiittelee.


Pekka Korven 70-vuotisjuhlia vietetään Vermossa keskiviikkona 20.11. Kuva: Anu Leppänen