Ajankohtaista

Ponikuninkuusraveissa tehtiin historiaa - "En tule ikinä saamaan samanlaista ponia"

su 25. heinäkuuta 2021 22.15.00

Ponikuninkuusravien kokonaiskilpailujen voittajat ja sitä myöten uudet poniravivaltakunnan hallitsijat ratkesivat tänään Vermo Areenalla, kun A- ja B-ponit starttasivat pääkilpailujen toiseen osalähtöön 2120 metrin matkalla. Päivän tähdeksi nousi mikkeliläinen Maria Kiukas, joka teki historiaa voittamalla sekä ponikuningattaren että ponikuninkaan tittelin. 

Ponikuninkuusravisunnuntaina nähtiin huikeita loppusuoran kamppailuja, kun A- ja B-ponit taistelivat kuninkaallisten titteleiden voitosta. Päätösmatkat päätyivät olemaan kaikissa osalähdöissä ratkaisevia, sillä kaikki päätösmatkojen voittajat voittivat myös kuninkaalliset-tittelit.

Poniraviurheilun kärkiohjastajiin kuuluva Maria Kiukas teki Vermon Ponikuninkuusraveissa poniraviurheilun historiaa voittamalla sekä ponikuningattaren että ponikuninkaan tittelin toista kertaa uransa aikana. Historiallisen voitosta tekee se, että ponit ovat molemmat Kiukkaan valmennuksessa ja ne ovat myös sisaruksia. Molemmat ponit on myös kasvattanut Heidi Malin.

Ponikuningatarkilpailun päätösmatka oli kuin toisinto lauantailta, kun Maria Kiukas lasketteli varmoin ottein päätömatkan voittoon ja varmisti Jumille uran ensimmäisen kuningatar-tittelin. 9-vuotias tamma on ollut tällä kaudella täysin pitelemätön, sillä se on voittanut kauden kaikki starttinsa.

”Jumi meni koko ajan matkalla vaan kovempaa ja kovempaa. Se meni tänään hurjia vauhteja ja oli todella hyvä”, kertoi häkeltynyt Maria Kiukas päätösmatkan voittajahaastattelussa.

Kiukkaan voittokulku jatkui myös ponikuningaskilpailun viimeisellä osamatkalla, kun yli 200 metrin takamatkalta lähtenyt Thorvald kiri kärkiporukan kiinni kierros kierrokselta ja nappasi lopulta uransa neljännen ponikuninkaantittelin.

”Ajattelin takasuoran lopussa, että kyllä me lähelle ainakin tullaan ja kokonaiskilpailua johtavasta Jokimäen Citruunasta ohi. Siinä tiesin, että se on kuningas”, summasi Kiukas.

Kiukas kertoi voittajahaastattelussa, että Thorvaldilla ajetaan tänä vuonna vielä yksi startti ja sen jälkeen poni jää hyvin ansaitulle eläkkeelle.

”Se on ihan uskomaton poni. Elämäni paras poni ja en tule ikinä saamaan samanlaista ponia tai hevosta”

Poniruhtinaallisten päätösmatkat olivat tiukkaa taistoa ja eilisen toisintoa

B-ponien kuninkaallisiin päätösmatkoihin lähdettiin sunnuntaina mielenkiintoisista asemista, sillä kärkikolmikon erot olivat erittäin tasaiset. Samoin kun A-ponien kohdalla päätösmatkan voitot ratkaisivat myös kokonaiskilpailun ja sitä myötä kuninkaallisten tittelien voittajat.

B-ponien ruhtinatarkilpailussa jännitystä riitti alusta loppuun ja vielä voittajahaastatteluun asti, kun Pinja Iltasen ohjastama H.G. Loreen ja Nea Ahokkaan ohjastama Kumlaby Mandeblom taistelivat kokonaiskilpailun voitosta viimeiseen metriin asti. Päätösmatkan voittajaksi julistettiin H.G. Loreen, mutta kokonaiskilpailun tuloksia tarkistettiin vielä voittajahaastattelun aikana.

”Takasuoran lopussa alkoi näyttämään siltä, että meillä oli kova vauhti päällä ja saavutettiin reilusti keulaponia. Itseäni saan syyttää, jos tänään ei tule seppelettä, kun ajoin vähän turhan aktiivisesti kurvissa ja tuli laukka ja siihen palaa ne meidän kymmenykset tänään” nauroi voittajahaastattelussa H.G. Loreenin ohjastaja ja valmentaja Pinja Iltanen.

Tarkkojen laskutoimisten jälkeen H.G. Loreen ja Kumlaby Mandelblom olivat saaneet saman kokonaisajan, jolloin tittelin voitto menee sääntöjen mukaan päätösmatkan voittaneelle ponille. Poniruhtinatar-titteli oli H.G. Loreenin uran ensimmäinen.

Ponikuninkuusravisunnuntain viimeisessä lähdössä ratkottiin vuoden 2021 poniruhtinas. Poniruhtinaskilpailun päätösmatka oli kuin uusinta lauantain ensimmäisestä osalähdöstä, kun loppusuoralla Armani ja Laura Sipilä tekivät aivan omaa suoritustaan varmisten itselleen ponin uran ensimmäisen poniruhtinas-tittelin.

”On tosi hieno fiilis. Armani on suorittanut tämän kauden upealla tahdilla ja parantanut kaikki ennätykset. Ei voi olla kun tyytyväinen”, iloitsi Laura Sipilä voittajahaastattelussa.

Ponikuninkuusravisunnuntaia ravittiin myös nuorten ponien kovia lähtöjä. A-ponien Pikkuprinsessa-lähdön vei nimiinsä KWG Kiwi Dude, joka nappasi startista kauden toisen voittonsa. KWG Kiwi Dudea ohjasti Jerry Rauos. Toinen sunnuntain nuorten ponien lähtö oli Vermon lanseeraama B-ponien Pikkuruhtinuus, jonka otti haltuunsa varmoin ottein Emil Havulehdon ohjastama Brioni Wee. Startti oli Brioni Ween uran kolmas ja samalla myös kolmas täysosuma.

Kokonaiskilpailuiden kaikki tulokset löytyvät tästä linkistä.


Ponikuninkaalliset 2021 yhteiskuvassa. Vasemmalta Maria Kiukkaan kuningaspari Thorvald ja Jumi, Pinja Iltasen poniruhtinatar H.G. Loreen ja Laura Sipilän poniruhtinas Armani. Kuva: Pekka Salonen