Ajankohtaista

Poniraviurheilun superjuhla luvassa viikonloppuna

ti 20. heinäkuuta 2021 13.22.00

Viikonloppuna ponit valtaavat Vermo Areenan ponikuninkuusravien rantautuessa ensimmäistä kertaa Suomen pääraviradalle. Ravit alkavat molempina päivinä klo 13 ja viikonlopun päätteeksi jaetaan perinteiset kuninkaalliset tittelit, kun ponikuninkaan, ponikuningattaren, poniruhtinaan ja poniruhtinattaren titteleistä kilpaillaan kahdessa osalähdössä.

Tittelit ratkaistaan kahden päivän aikana ja ensimmäinen osamatka ravataan lauantaina 1620 metrin matkalla. Sunnuntaina toinen osamatka juostaan 2120 metrin matkalla. Kokonaiskilpailun lopputulokset ratkeavat kahden osalähdön yhteenlaskettujen aikojen perusteella.

Viime vuonna Tampereen Teivossa kruunatuista kuninkaallisista vain yksi on puolustamassa titteliään. Kouvolalaisen Saana Tuurin ohjastaman ja valmentama hallitseva poniruhtinas Ekstrands Bärgarn ei ole hävinnyt tällä kaudella vielä yhtään lähtöä. Myös toissavuotinen poniruhtinas Circo yrittää uusia tittelinsä. Circoa valmentaa ja ohjastaa iisalmelainen Noora Hartikainen. Kaikkiaan poniruhtinuudesta kamppailee 13 ponivaljakkoa.

Poniruhtinattaren tittelistä kilpailee tänä vuonna kahdeksan kivikovaa ponitammaa. Viime vuoden voittajaa Odd Mollya ei kilpailussa nähdä, mutta kerran aiemmin kilpailun voittaneen oululaisen Julia Saarelan suojatti Farmens Tix on mukana kilpailussa. Kovan kahdeksikon joukossa on myös jatkuvaa nousukuntoa tällä kaudella osoittanut Bibbidy Flit, jota valmentaa ja ohjastaa kouvolalainen Henna Koivisto.

Ponikuningatarkilpailun voittoa tavoittelee tällä kertaa täysi 16 ponin joukko, ja valta vaihtuu varmasti. Kuningatarkilpailussa ei ole mukana yhtään tittelin aiemmin voittanutta ponia. Mukana ovat kuitenkin viime vuoden kakkonen Euforia, sekä viime vuoden kolmonen Jokimäen Mindy. Euforiaa valmentaa ja ohjastaa äänekoskelainen Tuukka Varis ja Jokimäen Mindyä kouvolalainen Lotta Mässeli.

Ponikuninkuutta lähtee tavoittelemaan suurena ennakkosuosikkina melkein kaikki starttinsa tällä kaudella voittanut 14-vuotias ori Thorvald. Mikkeliläisen Maria Kiukkaan silmäterä on napannut tällä kaudella jo useamman suurkilpailuvoiton. Thorvald on myös kolminkertainen ponikuningas ja sijoittui viime vuonna Teivon Ponikuninkuusraveissa toiseksi. Ponikuninkuuskilpailun voittoa lähtee jahtaamaan myös toinen jo aiemmin kisan voittanut Broängens Ghosakrama. Kouvolalaisen Lotta Rahikan valmentama Broängens Ghosakrama hävisi Thorvaldille juuri ravatussa Mikkelin Pikkumestaruudessa vain muutamilla senteillä.

Viikonlopun aikana huippuponien lisäksi radalla nähdään myös huippuponiohjastajia, joista osa tavoittelee useampaa kuin yhtä kuninkaallista titteliä. Näitä ohjastajia ovat imatralainen Elmeri Pussi, hämeenkyröläinen Ilona Rekilä, mikkeliläinen Maria Kiukas ja oululainen Julia Saarela.

www.ponikuninkuusravit.fi >>

Ponikunkkarit Facebookissa >>

Odd Molly & Oona Halme Teivon Ponikuninkuusraveissa 2020 (kuva: Maisa Hyttinen).