Ajankohtaista

Salamakypärät-sarjan avaus Vermon Keskiviikko-raveissa

ti 9. huhtikuuta 2019 16.28.00

Vermon keskiviikkoraveihin 10.4. tuovat mielenkiintoa mm. hyvät kolmivuotiaat, vahvat stayerit ja nuoret ohjastajalupaukset. Viimeksi mainitut pääsevät vauhtiin Salamakypärät-sarjan avauslähdössä, joka on Vermon illan kahdeksas lähtö. 

Yksi Salamakypäristä on Ypäjällä Aripekka Pakkasella työskentelevä Niko Huuskola, joka osallistuu Salamakypäriin toisen kerran. Viime kaudella hän sijoittui kilpailussa yhdeksänneksi. Tällä kaudella Huuskolan tavoitteet ovat korkealla. 

”Parannettavaa jäi viime vuodesta. Tietysti lähden voittamaan kisaa, voittamisen pitää olla tavoitteena”, Huuskola toteaa.

Huuskola on hakenut oppia ammattiinsa myös Ruotsista. Ennen Ypäjälle muuttoa hän kävi koulua Ruotsissa ja työskenteli myös Ville Karhulahden tallissa. 

”Ruotsissa sain kielitaidon lisäksi paljon uutta oppia raviurheilusta. Oli hienoa nähdä ruotsalaisen raviurheilun taso. Sain sieltä paljon uusia tuttuja ja kontakteja, mikä on tietysti mukavaa”, Niko Huuskola kertoo.

Pakkasen tallissa Huuskola viihtyy erinomaisesti. 

”Tosi kivaa on ollut täällä Ypäjällä ensimmäiset kuukaudet. Puitteet ovat huippuluokkaa ja paljon mielenkiintoisia, mukavia hevosia. Mielessä pyörii tietysti koko ajan myös se, että tulevaisuudessa haluan pyörittää omaa talliani. Täältä saan siihen paljon uutta tietoa ja taitoa”, Huuskola toteaa.

Keskiviikon osalähdössä Huuskolan ajokki on Respect The Image, jota valmentaa hänen isänsä Jukka Huuskola. Respect The Image on aloittanut kautensa hienosti. Ruuna on voittanut kolme edellisestä viidestä kilpailustaan.

”Lähden optimistisena ensimmäiseen osalähtöön. Vanha ruuna on noussut kovaan iskuun, ja se jaksaa kiertää hyvin. Hevonen on alkanut vasta vanhemmalla iällä kilpailla, koska se asui aiemmin meidän kylällä ihan vain seurahevosena. Viime vuonna alkuvuodesta omistaja kysyi meiltä, voisiko sillä kokeilla ainakin koelähdön päästä läpi. Ja nythän Respect The Image on tehnyt tosi hyvää jälkeä kilparadoilla”, Huuskola kehuu.

Vastusta kilpailussa riittää niin hevosella kuin Huuskolallakin. Taneli Säteen ohjastama Nothing Else tavoittelee jo viidettä perättäistä voittoaan. Myös viime vuoden Salamakypärien kärkikaksikko Arna Ruohomäki ja Niki Finnström ajavat viime aikoina hyvin menestyneitä hevosia.

”Kaikki vastustajat ovat pahoja Salamakypärissä, jokainen ohjastaja on osaava ja hyvä. Mutta keskiviikon lähdössä erityisesti eturivin sisimmiltä radoilta lähtevät hevoset ovat kovimpia vastustajia”, Huuskola toteaa.

Salamakypärien ensimmäinen osalähtö ajetaan Vermon ravien 8. lähtönä noin kello 20.30.

Salamakypärät, osalähtö 1, lähtölista

Ryhmäajo 2100 metriä, enintään 5800 euroa tienanneille lämminverisille

1 Nothing Else  /  Taneli Säde
2 Westcoast Deimos  /  Arna Ruohomäki
3 MAS Cory  /  Niki Finnström
4 Callela Kickback  /  Iivari Nurminen
5 Biggurim  /  Toni Ripatti
6 Crossfire Can  /  Niko Riekkinen
7 Belgram Pinus  /  Olli-Pekka Holopainen
8 Wind Ribbon  /  Kimi Pesonen
9 Respect The Image  /  Niko Huuskola
10 Keisari Kiltti  /  Ayse Könec
11 Intrepid  /  Anette Antti-Roiko
12 Summer Season  /  Riku M Lindgren

Salamakypärät-kilpailusarjaan osallistuu 12 vuonna 1990 tai myöhemmin syntynyttä kokelasohjastajaa. Kilpailusarjan voittaa ohjastaja, joka on kauden lopussa kerännyt eniten pisteitä. Voittaja ja toiseksi sijoittunut palkitaan ravimatkalla. Salamakypärät-ohjastajat saavat pisteitä sijoituksensa perusteella seuraavasti: 16 - 12 -10 - 9 - 8 - 7 - 6 - 5 - 4 - 3 - 2 - 1. Hylätyt ja keskeyttäneet 1 piste. Jos hevonen jää pois tai ohjastaja jää ilman hevosta osalähdössä, ohjastaja saa kuusi pistettä.

Salamakypäriä yhteiskuvassa. Kuvat Suomen Hippos/ Hanna Laakso