Ajankohtaista

Suomenhevoset hurjastelivat keulavoittoihin - Riku M Lindgren nuorten ykkönen

ke 15. kesäkuuta 2022 21.08.00

Ykkösluokan suomenhevostammat kilpailivat kahdessa A.M. Marttilan Tammasarjassa. Varjonova ja Disain olivat voittajat ja keräsivät tehokkaasti pisteitä kohti Forssan Kuningatarkilpailua.

Varjonova tykitti keulaan, kuten Olli Koivunen oli suunnitellut. Bella Varjosen 13-vuotias Erikassonin tytär paineli varmasti ykköseksi ajalla 23,0a/1620m. Lakan Leija taivalsi johtavan rinnalla ja oli hyvä kakkonen. Vennelmon Varma seurasi Varjonovan takaa kolmanneksi. Varjonova juoksi ensimmäisen kerran keulassa, startteja tammalla on yli 160.

”Varjonovalla on ollut huumorin kanssa ongelmia. Sillä on ollut taipumus jarrutella joskus lopussa. Nyt se on esittänyt nousukuntoa, ja uskalsin ajaa keulasta. Mitään hätää ei ollut. Varaa jäi ainakin sekunnin. Nyt toivotaan, että päästäisiin kuningatarkilpailuun”, Olli Koivunen sanoi.

Toisesta Marttilan Tammasarjasta tuli Disainin näytös. Jouko Tarvaisen tamma ampui keulaan ja veti kymmeniä metrejä muiden edellä. Disain voitti ylivoimaisesti ajalla 22,4a/1609m, tulos on tammojen kotimainen kärkiaika. Taksvenla seurasi kakkoseksi.

”Omaan pumppuun ja henkeen tämä kilvanajo otti enemmän kuin Disainiin. Tamma meni autonperään sopivaa vauhtia ja lähti ravia. Pelkäsin, että Disain voi topata, mutta hyvin siinä oli painetta. Kuningatarkilpailuun tuskin lähdemme. Tämä on liian yksitotinen hevonen sellaiseen kilpailuun”, Tarvainen kertoi.

Toto65-kierros käynnistyi suursuosikin voitolla. Hannu Torvinen ajoi Skyfall Shinen keulaan. Markku Niemisen valmentama Muscle Hillin poika pinnisti voittoon ajalla 11,7a/1620m. Com Milton haastoi hyvin maalisuoralla ja olisi saattanut mennä ykköseksi, mutta laukka pilasi yrityksen.

Bean Fighterin tahdissa mentiin kolmoskohde. Jyrki Tammimetsä piti sisäradalta johtopaikan. Satu Munnen tamma porskutti keulassa vahvasti ja meni helposti ykköseksi ajalla 12,8a/1620m. Celeritas Savage pinnisti kakkoseksi.

Vermosta tutun Ulla Knuutin kasvattama ja omistama Over My Shoulder oli vakuuttava Tammasarjassa, joka oli neloskohde. Santtu Raitalan ajama tamma jyräsi johtavan rinnalta ykköseksi ajalla 12,9a/1620m. Juho Ihamuotila on valmentaja. Condesa oli johtopaikalta kakkonen.

Toto65-kierros päättyi Que Talin keulasooloon. Hannu Torvinen joutui ajamaan avauspuolikkaan 07,3-kyytiä, jotta johtopaikka irtosi. Risto Väreen Que Tal kesti kaiken ja meni ykköseksi upealla tuloksella 11,9a/1620m.

Vauhti-ilta alkoi odotetun räväkästi, kun Jordan veti montélähdössä avauspuolikkaan 11,0. Janita Antti-Roikon Campari Jet eteni vahvimmin ja paineli voittoon ajalla 14,2a/1620m. Mozartkugel nousi kakkoseksi ja Jordan kesti hyvin kolmanneksi.

Kovaa mentiin myös kylmäveristen 22 000 euron ryhmässä. Jukka Torvisen ajama Bramee paineli keulasta ykköseksi ajalla 22,7a/1620m. Helmen Humu rummutti rinnalla ja oli hieno kakkonen. Kaisa Tupamäki-Kukkamo on voittajan valmentaja.

Young Drivers' Trophyssa kuskeina toimivat kahden viime vuoden Salamakypärien ja Juniorikypärien kärkiohjastajat. Kokelas EM-kisan suomalaisedustaja Riku M Lindgren oli haastajana. Lindgren karautti Matias Salon valmentaman Barista Oakin keulaan. Valjakko veti kovaa ja piti voittoon hienolla tuloksella 12,2a/1620m. Niko Riekkisen ajama Royce Rolls kiri rinnalle, mutta ohi ei ollut asiaa.

”Kun oli mailin matka, heti alussa piti olla aktiivinen ja ajaa keulaan. Kuljettaja vähän hölmöili, kun päästi Nikon johtavan takaa kiriin. Mutta hyvin Barista Oak vastasi”, Lindgren sanoi.

Riku M Lindgren hallitsi Barista Oakin kärryillä Young Drivers' Trophya (kuva: Pekka Salonen).