Ajankohtaista

Tässä he ovat - Finlandia-Ajon osallistujat esittelyssä

to 2. toukokuuta 2019 21.11.00

Finlandia-Ajon 2019 voitosta lähtee kamppailemaan kova kymmenikkö. Finlandia-huuma huipentuu lauantaina klo 18.15, kun lähtöauto kiihdyttää näiden gladiaattoreiden alta pois!

1 NEXT DIRECTION - SUOMI

IIKKA NURMONEN

6-vuotias ruuna
Suku: Orlando Vici – Be My Luxx – S.J.’s Photo
 

36 starttia: 14–6–4, voittosumma 247 595 €

Omistaja Team Look The Winners
Valmentaja Timo Hulkkonen
Hoitaja Annaleena Peippo
Kasvattaja Jalohepo Oy
 

Next Direction on tottunut menestymään Vermossa. Se sijoittui Derbyssä kakkoseksi. Finlandia-paikkansa se lunasti lopullisesti voittamalla katsastuksen huhtikuun puolivälissä.

Kolmivuotiskauden huippusuoritus osui joulukuun loppuun Oulun yhteiskierroksella, siellä ruuna otti 10 500 euron voiton. 4-vuotiskausi oli todella menestyksekäs, voittosumma karttui lähes 200 000 eurolla.

Ensimmäinen suurmenestys tuli Kuopio Stakesissa. Kesän isoin ykkönen tuli Einari Vidgrenin muistoajosta. Benjamin Evo voitti Derbyn, Next Direction oli upea kakkonen. Uskomaton kausi päättyi Kasvattajakruunun täysosumaan, Atupem sai jäädä kakkoseksi. 5-vuotiskausi oli katkonainen. Oulun Number Onen voitto toi kymppitonnin ykkösen. Tämä kausi alkoi Teivossa kolmossijalla, Chief Orlando ja Edward Ale olivat edellä. Helsinki-ajossa tuli kakkossija Top Of The Worldin voittaessa. Finlandia-katsastuksen voitto tuli näytöstyyliin.

Timo Hulkkosen Jalohepo Oy on kasvattanut myös Surprise Lordin, jolla on kaksi SM-titteliä Vermosta. Iikka Nurmonen on matkalla ohjastajien ykköskaartiin. Finlandia-edustus on miehen kolmas. Viime vuonna hän ajoi Midnight Hourin neljänneksi.


2 CHIEF ORLANDO - SUOMI

ANTTI TEIVAINEN

6-vuotias ori
Suku: Orlando Vici – Muito Bonita – Felix Santana
 

49 starttia: 14–12–8, voittosumma 203 835 €

Omistajat Kari Ala-Röyskö & Esa Himanen
Valmentaja Tapio Mäki-Tulokas
Hoitaja Jenni Mäenpää
Kasvattajat Stein Grödem & Jim B. Kartevoll, Norja
 

Chief Orlando on syntynyt Norjassa ja kilpaili syntymämaassaan vielä viime vuoden toukokuussa. Frode Hamren valmennuksessa se raivasi tiensä suuriin ikäluokkalähtöihin.

Vuoden 2016 Kriteriumissa Chief Orlando oli seitsemäs, Schocking Superman voitti. Vuotta myöhemmin Derbyn finaalissa Chief Orlando oli viides. Olympiatravet-finaalissa juossut Cokstile oli ykkönen. Suomessa ori siirtyi Tapio Mäki-Tulokkaan valmennukseen, ja tahti parani entisestään. Avausstartti uudessa kotimaassa oli Kymi GP -päivän 5-vuotiskisa, jossa tuli kakkossija, Atupem oli ykkönen. Syyskuussa tuli voitto L.Fabritius Memorialissa. Kausi huipentui Ruotsin Hopeadivisioonaan. Ensin tuli Rommen karsinnassa kakkonen. Solvallan finaalissa Jorma Kontio ajoi 30 000 euron voiton. Tämä kausi alkoi voitolla Teivossa. Helsinki-ajossa ja Seinäjoki Racessa tuli hyvät kolmossijat, jotka toivat paikan myös Finlandiaan.

Tapio Mäki-Tulokkaan määrätietoinen työ on nostanut hänet suomalaisvalmentajien kärkikaartiin. Finlandia-edustus on hänen ensimmäinen. Antti Teivainen ja Finlandia-Ajo kuuluvat yhteen. Tämä on 15. kerta, kun Teivainen ajaa Finlandiassa. Hän ajoi Otto-Manin voittoon vuonna 1992.


3 READLY EXPRESS - RUOTSI

BJÖRN GOOP

7-vuotias ori
Suku: Ready Cash – Caddie Dream – Viking Kronos
 

35 starttia: 25–5–3, voittosumma 2 128 703 €

Omistaja Bro Byggnads AB, Ruotsi
Valmentaja Timo Nurmos
Hoitaja Inga Perk
Kasvattajat O. Carlsson Ekonomi AB & AB Lavec, Ruotsi
 

Readly Express on ravimaailman kuumin nimi. Kaiken voittaneen oriin meriittilistalta puuttuvat enää Finlandia-Ajon ja Elitloppetin voitot. Nyt alkaa näiden voittojen metsästys. Uran on sanottu päättyvän Elitloppetiin. Readly on valittu kahdesti, 2017 ja 2018, Vuoden hevoseksi Ruotsissa.

Readly Express tuli neljän startin kokemuksella Kriteriumiin. Ensin voitto karsinnoissa ja sitten finaalissa. 4-vuotiaana Readly juoksi neljä kilpailua ennen Derbyä. Voitot tulivat niin karsinnassa kuin finaalissa. Kausi jatkui vielä, ja uusi suurvoitto tuli UET Grand Prixissä Vincennesissä. 5-vuotiskauden päätähtäin oli Jubilemspokalenissa. Readly voitti hurjalla tuloksella 09,9a/2140m, Twister Bi ja Workout Wonder jäivät taakse. 6-vuotiaana Readly teki jotain todella suurta. Se valloitti tammikuun viimeisenä sunnuntaina Vincennesin ja voitti Prix d’Ameriquen. Åby Stora Prisissa Readly kävi ikimuistoisen kamppailun, joka päättyi niukkaan tappioon, Propulsion voitti. Tämän vuoden Readly on kilpaillut Ranskassa. Ameriquessa tuli kolmossija, Belina Josselyn ja Looking Superb olivat edellä. Prix de Francessa tuli voitto, samoin Grand Criterium de Vitessessä.

Björn Goop on ajanut Finlandia-Ajossa seitsemän kertaa, tuloksena kaksi voittoa 2010 Quarcio du Chene ja 2012 Sebastian K. Timo Nurmos on loistavalla valmentajaurallaan voittanut lähes kaiken. Mutta Finlandia-Ajon voitto häneltä puuttuu, vielä.


4 PEACE OF MIND - ITALIA

ALESSANDRO GOCCIADORO

10-vuotias tamma
Suku: Uronometro – Erica d’Alfa – Sugarcane Hanover
 

102 starttia: 24–19–13, voittosumma 612 934 €

Omistaja Leonardo Cecchi, Italia
Valmentaja Alessandro Gocciadoro
Hoitaja Anu Niskanen
Kasvattaja Leonardo Cecchi, Italia
 

Peace Of Mind on varsinainen terästamma. 10-vuotias italiatar reissaa ympäri Eurooppaa ja kilpailee menestykkäästi. Peace Of Mind juoksi viime vuonna Suomessa neljä kertaa.

Peace Of Mind kilpaili nuorempana paljon Ranskassa. Björn Goop voitti sillä vapunpäivänä 2015 Vincennesissä. Roberto Andreghetti ajoi tammalla ykkösen vuoden 2016 talvimeetingissä. Toissa vuonna Gocciadoro ohjasti ykköset Italiassa Gran Premio Duomossa ja Gran Premio Palio dei Comunissa. Viime vuonna tamma sijoittui kakkoseksi Seinäjoki Racessa, Call Me Keeper voitti. Samoin tuli kakkossija viime vuoden Finlandiassa Pastore Bobin jälkeen. Tamma juoksi myös Härmässä ja Mikkelissä, mutta niissä ei tullut menestystä. Marraskuussa Peace Of Mind voitti toistamiseen Palio dei Comunin.

Alessandro Gocciadoro teki viime vuonna tuloksekkaan iskun Pohjoismaihin. Hienosti valmennetut hevoset napsivat paljon voittoja. Sama tahti jatkuu tänä vuonna, ja keltaiset ajovärit ovat tuttu näky seremonioissa. Finlandia-edustus on Gocciadorolle toinen. Anu Niskanen on hevosen hoitaja.


5 ELIAN WEB - SUOMI

JORMA KONTIO

7-vuotias ori
Suku: Like A Prayer – E L Dolly – Conway Hall
 

45 starttia: 20–6–6, voittosumma 495 499 €

Omistaja Talli Webbie
Valmentaja Katja Melkko
Hoitaja Katja Melkko
Kasvattaja West Breeding Oy
 

Elian Web on aina kuulunut Suomessa syntyneiden parhaimmistoon. Vermossa Elianilla on aivan erityinen paikka Derbyvoittajana. Sen voittosumma lähestyy jo puolta miljoonaa euroa.

Elian Web aloitti kilpailemisen 2-vuotiaana, ensin Ruotsin puolella ja mainiolla menestyksellä. 3-vuotiskausi alkoi heinäkuussa ja voittoja sateli. Alkusyksy huipentui ensin Oulu Express -voittoon ja sitten Kriterium-kakkoseen. Kymenlaakso-ajosta tuli kakkostila ja Kasvattajakruunusta voitto. 3-vuotiskauden ansiot olivat 100000 euroa. Melkko-Soronen -kaksikko tähtäsi Derbyyn, ja 4-vuotiskausi oli tarkasti suunniteltu. Kuopio Stakesissa tuli kakkostila. Mikkelissä Elian Web hurautti mailin 11,2-kyytiä. Derbyvoitto tuli vakuuttavasti ennen Sahara Onea. Kausi jatkui vielä St. Leger ja Kasvattajakruunu-voitoilla, vuosiansiot olivat 230362 euroa. 5-vuotiaana Elian Web oli ensimmäisen kerran mukana Finlandiassa. Hurja kiihdytys toi johtopaikan ja lopulta nelossijan sekä paikan Elitloppetiin. Suur-Hollolasta tuli kolmossija ja vuotta myöhemmin kakkonen. Tämän kauden Elian Web on kilpaillut pääosin Ruotsissa. Se voitti Kultadivisioonan Bergsåkerissa helmikuussa.

Katja Melkko on toisen kerran valmentajana mukana Finlandiassa. Jorma Kontio on ajanut 25 kertaa Finlandiassa. Voittoja on kolme, 1985 Keystone Patton, 1986 Davidia Hanover ja 2007 Opal Viking. Billie de Montfortin Kontio ajoi viime vuonna kolmanneksi.


6 PASTORE BOB - RUOTSI

JOHAN UNTERSTEINER

6-vuotias ruuna
Suku: From Above – Estrada O.R. – Supergill
 

47 starttia: 8–7–6, voittosumma 350 038 €

Omistajat KM Hästfarm i Holm AB & Rolkur Inv. AB, Ruotsi
Valmentaja Johan Untersteiner
Hoitaja Andreas Johansson
Kasvattaja Robert Stejdahl, Ruotsi
 

Pastore Bob valloitti viime vuonna Finlandia-Ajon. Johan Untersteiner karautti salama-avaajalla keulaan, ja valjakko piti hurjavauhtisella päätöspuolikkaalla uhkaajat takanaan. Kari Lähdekorpi osaomistajana sai nauttia upean sprintterin voitosta.

Johan Untersteiner aloitti Pastore Bobin valmentajana vuoden 2018 alussa, ja heti tapahtui. Ruuna menestyi hienosti V75-lähdöissä, niin Ruotsissa kuin Norjassa. Seinäjoki Racessa tuli kolmossija takarivistä, vain Call Me Keeper ja Peace Of Mind olivat edellä. Ikimuistoinen Finlandia-Ajo oli seuraavana vuorossa. Finlandian ykkönen toi paikan Elitloppetiin, ja ruuna eteni aina finaaliin saakka. St Michelissä tuli kakkossija ennätysajalla 09,6a, Heavy Sound oli kymmenyksen parempi. Hugo Åbergs Memorialissa Pastore Bob otti kolmossijan, edellä Propulsion ja Up And Quick. Sundsvall Open Trotissa tuli myös kolmostila, Milligan’s School ja Sorbet ehtivät ensin maaliin, mutta taakse jäi Readly Express. Kauden päätteeksi Pastore Bob kävi Yonkersin MM-lähdössä, mutta kaarteet tuottivat ongelmia. Tänä vuonna ruuna on startannut kolmasti. Seinäjoki Racessa tuli kakkossija. Atupem oli niukasti parempi.

Johan Untersteiner kuuluu Ruotsin johtaviin valmentajiin. Kymi GP:n hän voitti vuonna 2017 Carabinierillä. Kari Lähdekorvan valmentama Hot Shot Knick voitti Finlandian vuonna 2006.


7 TOP OF THE WORLD - SUOMI

HANNU TORVINEN

8-vuotias ruuna
Suku: Conway Hall – Pilgrims Redhead – Self Possessed
 

85 starttia: 26–6–8, voittosumma 261 892 €

Omistajat Stable Fiftyseven & Tow Stable
Valmentaja Juuso Holttinen
Hoitaja Juuso Holttinen
Kasvattajat K. K. & K. Salojensaari & Tarja Perälä
 

Top Of The World on yksi kisan kolmesta Suomessa syntyneestä. Jenkkisukuinen ruuna raivasi tiensä Finlandiaan voittamalla Helsinki-ajon varmaan tyyliin.

Top Of The Worldin ensimmäinen virallinen esiintyminen tapahtui Teivossa marraskuussa 2-vuotiaana, se juoksi opetuslähdön kasvattajansa Martti Salojensaaren valmennuksesta. 3-vuotiaana ruuna juoksi Pohjois-Ruotsissa ja otti voittoja Jan Norbergin ajamana. 4-vuotiaana Top Of The World voitti kaksi V75-lähtöä Reijo Liljendahlin valmennuksessa. Derbykarsinnoissa tuli kuutossija, tuleva Derbyvoittaja Fabrice Duo oli ykkönen. 5-vuotiaana hevonen jatkoi määrätietoisesti nousua kohti eliittiä, Bergsåkerin V86-ykkönen oli rahallisesti suurin. Vuoden 2017 keväällä Top Of The World myytiin takaisin Suomeen. Killerin Elitissä tuli heti voitto, ja Suur-Hollolassa finaalipaikka. Kuninkuusraveissa ajetussa SM:ssa tuli kolmostila. Viime vuoden Eliitissä ruuna otti kakkostilan Attack Diablon jälkeen. Kuluva vuosi on alkanut vahvasti. Helsinki-ajon voiton jälkeen ruuna oli kakkonen Finlandia-katsastuksessa ja kolmas Kultaloimessa.

Hannu Torvinen on nuori ohjastajakomeetta, joka on ollut monessa mukana. Finlandia-edustus on hänelle nyt ensimmäinen, samoin valmentaja Juuso Holttisella.


8 SORBET - RUOTSI

ÖRJAN KIHLSTRÖM

8-vuotias ori
Suku: Super Photo Kosmos – Altar Bound – Supergill
 

46 starttia: 13–12–5, voittosumma 482 471 €

Omistaja Stall Zet, Ruotsi
Valmentaja Daniel Reden
Hoitaja Ellinor Wennebring
Kasvattaja Veterinär D Söderberg Ab, Ruotsi
 

Sorbet tulee Daniel Redénin huipputallista. Sorbet on kehittynyt vuosi vuodelta, ja ori kuluu Ruotsin ehdottomaan eliittiin.

Sorbet aloitti uransa 3-vuotiskeväällä mukavasti kahdella voitolla ja kakkosella. Kriteriumin Vårfavoriten-kisassa tuli vielä nelossija, mutta sitten oli edessä pitkä tauko. 4-vuotiskausi sujui lupaavasti, vaikka tie Derbyyn katkesi karsintoihin. Wolvegan UET Grand Prix -finaaliin ori selvitti tiensä. Siellä tuli komea kolmostila, edellä Bold Eagle ja Billie de Montfort. 2016 oli välivuosi, vain yksi startti. Vuonna 2017 Sorbet nousi taas otsikoihin. Harper Hanoversin kakkossija tuli ajalla 12,7/3160, edellä Sauveur. Vuodenvaihteen Sorbet vietti Ranskassa, tuliaisina voitto ja kakkonen. Viime vuonna Sorbet nousi eliittiin ja tienasi yli 2 miljoonaa kruunua. Sundsvall Open Trotin kakkossija oli merkittävä, Milligan’s School voitti, Pastore Bob ja Readly Express jäivät taakse. Tämä kausi alkoi neljällä voitolla. Viimeisessä startissa tuli kakkonen hienon esityksen jälkeen, Makethemark voitti.

Daniel Redén on ollut Finlandiassa kolme kertaa. Propulsionilla on tullut voitto ja kakkossija. Viime vuonna Heavy Sound laukkasi Pastore Bobin rinnalta. Örjan Kihlström ajoi Propulsionia Finlandiassa. Ensimmäisen kerran Kihlström oli mukana vuonna 2008, Jaded sijoittui kolmanneksi.


9 ERIDAN - RANSKA

JOSEPH VERBEECK

5-vuotias ori
Suku: Ready Cash – Topaze d’Atout – Coktail Jet
 

30 starttia: 8–6–2, voittosumma 593 750 €

Omistaja Philippe Dewulf, Ranska
Valmentaja Sebastien Guarato
Hoitaja Christophe Lefaix
Kasvattaja Ecurie A.B.A., Ranska
 

Viisivuotias Ready Cashin poika Eridan on kilpaillut 2-vuotiaasta ikäluokan huippulähdöissä, silloin 7 starttia tuotti 3 voittoa ja 3 kakkosta.

Kolmivuotiskauden 8 startista Eridan voitti puolet. Viime vuonna voittoja tuli vain kaksi, mutta toinen niistä Groupe I –tason Criterium Continentalista jouluaaton aattona. Voittoaika on Eridanin ennätys 10,3a/2100m. Kymmenessä kilpailussa ori oli jälleen 5 kertaa kahden parhaan joukossa. Tammikuussa se kilpaili ensin Prix de Belgiquessa, sitten Ameriquessa. Belgiquesta tuli nelossija ennen Readly Expressiä, mutta Amerique päättyi hylkäämiseen loppusuoralla kärkihevosten tuntumassa. Silloin Eridan juoksi kurakelissä ensi kertaa ilman kaikkia kenkiä. Kevään 5-vuotislähdöistä Eridanilla on nelos- ja kolmossija. Se ei ole startannut mailin matkalla.

“Vanha kettu” Jos Verbeeck hyppää kärryille. Verbeeck on ajanut Finlandiassa 12 kertaa ja voittanut kisan kahdesti, 1998 Dryade des Bois ja 2003 Kiwi. Sébastien Guarato on mies Bold Eaglen ja monen muun huipun takaa. Eridan kuuluu nousevaan kaartiin. Guaratolta puuttuu vielä Finlandia-voitto.


10 DROLE DE JET - SVEITSI

PIERRE VERCRUYSSE

6-vuotias ori
Suku: Coktail Jet – Likely Jet – Defi d’Aunou
 

20 starttia: 7–3–2, voittosumma 337 025 €

Omistaja Ecurie Des As, Sveitsi
Valmentaja Pierre Vercruysse
Hoitaja Mathilde Dutot
Kasvattaja Jean-Etienne Dubois, Ranska
 

Ranskalainen Drole de Jet muistetaan ainakin Ruotsissa hyvin. Coktail Jetin poika kävi vuonna 2017 4-vuotiaana Solvallassa voittamassa UET Grand Prixin.

Drole de Jet tuli tosimielellä 3-vuotiaana mukaan vasta syksyllä. Loppuvuoden neljästä startista tuli kolme voittoa, niistä suurin Vincennesissä joulukuussa. 4-vuotiskauden ensimmäinen voitto tuli helmikuussa Vincennesissä, 2100m taittui aikaan 13,2. Drole de Jet kilpaili harvakseen läpi kesän, mutta kuntohuippu oli tähdätty syksyyn. UET-karsinnassa Vercruyssen ori voitti ja jätti taakseen kovat ikäluokkamenijät Dawanan, Dahlia du Ribin ja Django Riffin. Solvallan finaalissa Drole de Jet vei 200 000 euron voiton. UET-voiton jälkeen tuli vuoden tauko, kun hevonen loukkaantui. Tällä kaudella Drole de Jet on kilpaillut viidesti, ja kunto näyttää vahvasti ylöspäin.

Pierre Vercruysse on kilpaillut Finlandiassa kolme kertaa. Giesolo du Loulla Vercruysse sai nauttia voitosta vuonna 1999. Anna Mixin Vercruysse ajoi kolmanneksi vuoden 2016 Finlandiassa ja Elitloppan kakkoseksi vuonna 2000.


Hevosesittelyt: Timo Mahlamäki
Kuvat: nrot 1-8 Anu Leppänen, nro 9 Jean-Philippe Martini – Scoop Dyga, nro 10 Gérard Forni