Ajankohtaista

TherMidas VET Finlandia-Ajo 2020 hevosesittelyt

to 3. syyskuuta 2020 13.22.00

 

 1 LE GROS BILL - Suomi

kuva: Anu Leppänen

Ori, synt. 5.6.2014 Pilgrims Taj - Luck’s La My, Diesel Don

Startit: 55 (24-4-6) Ennätys: 11,3aly Voittosumma: 159 400 €

Kasvattaja: Team Luck’ap

Omistaja: Team Luck’ap

Valmentaja: Ari Viander

Hoitaja: Krista Skutnabb

Ohjastaja: ANTTI TEIVAINEN

Le Gros Bill tulee suomalaisjoukkueen hevosista Thai Profitin tavoin kisaan verrattain pienellä voittosummalla, mutta sitäkin ahnaampana tekemään läpimurtoa huipulle. Koko uransa Krista Skutnabbin ja Ari Vianderin valmennuksessa kilpaillut ori oli jo ikäluokkafinaalien kestonimiä, mutta suurimmat onnistumiset ovat tulleet nyt aikuisvuosina.

Kolmivuotiaana Le Gros Bill eteni Kriteriumin ja Kasvattajakruunun ja nelivuotiaana Kuopio Stakesin sekä Kasvattajakruunun finaaleihin. Jälkimmäisen nelossija oli niissä paras saavutus. Viisivuotiskaudella kehitys jatkui ja kun rahasarjoista tuli komeita voittoja, viime syksynä odotti jo edustustehtävä 5-vuotiaiden Euroopan mestaruudessa Vermossa. Loppukaarteen laukka hyvävoimaisena vei kuitenkin mahdollisuudet.

Tänä vuonna Le Gros Bill on lyönyt läpi kotimaan huipulle Suur-Hollola-Ajon nelossijalla ja etenkin elokuisella Suurmestaruuden voitolla. Vakiokuskiksi muodostunut Antti Teivainen ajoi kaikkien aikojen ensimmäisen Suomessa syntyneen hevosen Finlandia-voittajaksi vuonna 1992, kun Otto-Mani voitti. Ari Vianderin valmentajauran suurimmat ykköset ovat Le Gros Billin Suurmestaruuden lisäksi Sirukassonin Kriterium-voitto 2018. Finlandia-Ajossa hän on mukana ensimmäistä kertaa. Omistaja-kasvattaja Team Luck’ap omisti jo Le Gros Billin emänemän Flour Brolinen.


2 DOUBLE EXPOSURE -Ruotsi

Tamma, synt. 3.5.2013 Donato Hanover - K.D.Girl, Self Possessed

Startit: 46 (23-5-3) Ennätys: 09,2aly Voittosumma: 704 201 €

Kasvattaja: J&T Silva Stables, LLC

Omistaja: Stall Zet

Valmentaja: Daniel Reden

Hoitaja: Jenny Sundin

Ohjastaja: ÖRJAN KIHLSTRÖM

Yhdysvalloissa syntynyt Double Exposure on kisan ainoa tamma, mutta myös eniten tienannut osallistuja yli 700 000 euron voittosummallaan. Sen taustajoukkojen eli valmentaja Daniel Redénin ja ohjastaja Örjan Kihlströmin yhteistyö on tuottanut huiman määrän voittoja Pohjoismaiden suurkilpailuissa viime vuosina.

Double Exposure aloitti USA:n varsalähdöissä ja siirtyi sitten Ruotsiin, missä viisivuotiskausi oli tamman kovaa nousun aikaa. Se voitti Elitloppet-lauantain Tammaeliitin ja oli Makethemarkin voittamassa Jubileumspokalenissa neljäs. Tammalähdöissä se oli lähes lyömätön.

Viime vuonna Double Exposure sai kutsun Elitloppetiin, mutta ei edennyt Readly Expressin voittamasta karsinnasta jatkoon. Kesällä se voitti pari tammalähtöä, mutta kausi päättyi jo heinäkuussa ja paluu kilparadoille tapahtui vasta tämän vuoden toukokuussa. Sen jälkeen on kulkenut kovaa: Elitloppet-päivän Tammaeliitin voitto sai jatkoa heinäkuussa hirmutasoisessa Hugo Åbergs Memorialissa, missä tamma teki arvovoiton ohessa uuden ennätyksensä. Kaksikko Kihlström-Redén voitti vuoden 2016 Finlandia-Ajon Propulsionilla. Redén on yksityisvalmentaja Stall Zetille, jonka taustalta löytyy lääketeollisuudessa mittavan omaisuuden hankkinut Bengt Ågerup.


3 HOTSHOT LUCA - Suomi

kuva: Iita-Maria Ahtiainen / Suomen Hippos

Ori, synt. 18.4.2014 Dream Vacation - Emma Rose, Andover Hall

Startit: 73 (21-14-10) Ennätys: 10,5aly Voittosumma: 430 436 €

Kasvattaja: Ravitalli Suuronen Oy

Omistaja: Pentti Pietilä

Valmentaja: Pekka Korpi

Hoitaja: Hanna Rakkolainen

Ohjastaja: PEKKA KORPI

Hotshot Lucan Finlandia-edustus aloittaa myös superviikonlopun valmentaja Pekka Korvelle sekä hoitaja Hanna Rakkolaiselle, jonka vastuulla olevista hevosista Mascate Match on lauantaina Suuressa Suomalaisessa Derbyssä ja Arctic Elsa Arvid Åvallin Tammaderbyssä.

Hotshot Luca on ollut varsavuosista saakka lahjakkuus, jonka kyvyt paljastuivat jo kaksivuotislähdöissä. Kolmivuotiskausi oli Aripekka Pakkasen tallista käsin hurja, sillä voitot tulivat mm. Seppele-Ajosta, Hambosta, Oulu Expressistä, Kymenlaakso-Ajosta ja Kasvattajakruunusta. Kaiken lisäksi ori meni vielä Solvallassa elokuussa silloisen 3-vuotiaiden maailmanennätyksen Big Noon Pokalenissa. Seuraavalla kaudella Uumajan 4-vuotislähdön voitto, Kuopio Stakesin 3. sija ja Kasvattajakruunun 2. sija lihottivat tilipussia. Viisivuotiskauden kesällä Hotshot Luca siirtyi Pekka Korvelle, jolta käsin se ylsi Vermossa 5-vuotiaiden EM:ssa pronssille. Tänä vuonna tahti on vain kiihtynyt, kun Hotshot Luca voitti juhannuksena kovan pikamatkan PowerParkissa ja oli sen jälkeen Suur-Hollola-Ajon kakkonen Elian Webin jälkeen.


4 THAI PROFIT - Suomi

kuva: Pekka Salonen

Ruuna, synt. 17.6.2012 Cantab Hall - Reel Volo, Enjoy Lavec

Startit: 95 (29-14-15) Ennätys: 10,3aly Voittosumma: 150 322 €

Kasvattaja: Siv Teigen Bergslien

Omistaja: Kimmo Ahola

Valmentaja: Kimmo Ahola

Hoitaja: Kimmo Ahola

Ohjastaja:  HANNU TORVINEN

Thai Profit on kisan väriläiskä, sillä nousukkaalla on lähdön hevosista pienin voittosumma ja valmentaja Kimmo Aholan toiminta on ammattivalmentajiin verrattuna pienimuotoista. Thai Profit on tehnyt niin hienon nousun sarjoissaan, että täyttää paikkansa myös näissä ympyröissä.

Norjassa syntynyt Thai Profit oli jo syntymämaassaan hyvä kilpahevonen, mutta Suomeen siirryttyään se on jatkanut kovaa nousua sarjoissaan. Kimmo Ahola osti hevosen kevättalvella 2019, ja sen jälkeen ruuna on ravannut 16 voittoa ja tienannut 72 800 euroa. Tänä kesänä se on ravannut jo kolmesti 1.10-alkuisen tuloksen pikamatkalla. Viimeksi Helsinki-Ajossa se debytoi avoimella tasolla ja kiri väkevästi kolmanneksi Next Directionin ja Hotshot Lucan jälkeen.

Viimeistään tuon myötä Thai Profit osoitti olevansa valmis siirtymään kakkossarjoista avoimiin lähtöihin.

Saarijärveläinen Kimmo Ahola innostui raviurheilusta vasta noin seitsemän vuotta sitten, mutta viime vuosina hänestä on tullut menestyksekäs amatöörivalmentaja. Tällä kaudella tallin hevosten voittoprosentti on yli 30. Thai Profitin kasvattaja Siv Teigen Bergslien kasvattaa Norjassa Thai-etuliitteestä tunnistettavia hevosia, joista meritoitunein on mm. Olympiaravit 2006 voittanut ja Elitloppetissa kakkoseksi sijoittunut Thai Tanic. Ohjastaja Hannu Torvisella on edessään toinen Finlandia-Ajo, viime vuonna hän oli mukana Top Of The Worldin kanssa.


5 NEXT DIRECTION - Suomi

kuva: Juhani Länsiluoto

Ruuna, synt. 9.6.2013 Orlando Vici - Be My Luxx, S.J.’s Photo

Startit: 50 (18-10-4) Ennätys: 08,9aly Voittosumma: 542 592 €

Kasvattaja: Jalohepo Oy

Omistaja: Team Look The Winners

Valmentaja: Timo Hulkkonen

Hoitaja: Annaleena Peippo

Ohjastaja: IIKKA NURMONEN

Next Direction oli viime vuoden Finlandia-Ajossa 2. Readly Expressin jälkeen. Sijoituksen kirkastamiseen on hyvät lähtökohdat, sillä viime suoritukset ovat olleet vakuuttavia. St Michelissä Iikka Nurmosen vakioajokki paineli kuin hurmoksessa ja siirsi SE:n uusille sekuntiluvuille 08,9/1609a. Viimeksi Next Direction hallitsi Helsinki-Ajoa kärkipaikalta. Next Directionin nuoruusvuosien läpimurto alkoi Kuopio Stakesin voitosta. Samana kesänä se voitti Einari Vidgrenin Muistoajon, mutta joutui tyytymään Suuressa Suomalaisessa Derbyssä 2. sijaan Benjamin Evon jälkeen. Viisivuotiskaudesta tuli jonkinlainen välivuosi, joskin hevonen oli keväällä Seinäjoki Racessa neljäs. Viime vuonna alkoi tapahtua. Next Direction eteni Finlandia-Ajosta Elitloppetiin, jossa kiri finaaliin ja oli siellä kuudes. Kotimaan kansainvälisistä kisoista Finlandiasta, Kymi GP:stä ja St Michelistä tuli kakkos sijat. Kausi huipentui elokuussa Vermossa Suomen mestaruuteen.

Tänä keväänä Next Direction teki kilpailuturneen Ruotsiin Iikka Nurmosen valmennuksesta käsin, ja tuloksena oli voitto Uumajasta ja nelossija kovasta Paralympiatravet-lähdöstä. Palattuaan kotiin Savoon omistaja Timo Hulkkosen talliin Next Direction oli ensin neljäs sekä Killerin Eliitissä että Festivaali-Ajossa, kunnes St Michelissä tärähti kunnolla. Ori on toistaiseksi ainoa suomalaishevonen, joka on kyennyt alittamaan 1.09-rajan.

Next Directionin kasvattaneen Jalohepo Oy:n taustalta löytyy leppävirtalainen valmentaja Timo Hulkkonen, joka on tehnyt pitkän uran lämmitys- ja jäähdytysratkaisuihin erikoistuneessa yrityksessään.


6 LEXUS DREAM -Suomi

kuva: Hanna Viskari / Suomen Hippos 

Ruuna, synt. 11.6.2014 Lexus Font - Lovely Dream, Coktail Jet

Startit: 55 (17-7-10) Ennätys: 10,0aly Voittosumma: 367 348 €

Kasvattaja: Toni Lasila

Omistaja: Lasila Toni & Rytkölä Toni

Valmentaja: Markku Nieminen

Hoitaja: Johanna Kyläkoski

Ohjastaja: ARI MOILANEN

Vauhdikas Lexus Dream jäi niukasti rannalle viime vuoden Finlandia-Ajosta, mutta pääsee nyt näyttämään kyntensä Vermon kansainvälisessä sprintterikisassa. Sen uran rahakkain onnistuminen on Vermosta, sillä Lexus Dream oli vuoden 2018 Suuressa Suomalaisessa Derbyssä kakkonen Hachiko de Veluwen jälkeen.

Lexus Dream aloitti uransa Seppo Suurosen valmennuksesta, mutta siirtyi kolmivuotiskauden lopulla Markku Niemiselle.

Samana syksynä tuli kakkossija Kasvattajakruunusta, jonka voitti tässäkin lähdössä mukana oleva Hotshot

Luca. Nelivuotiaana Lexus Dream voitti Finlandia-päivän perinteisen Glenn Kosmos Memorialin. Elitloppet-päivän nelivuotiskisasta tuli kolmossija edelleen voimassa olevalla ennätystuloksella 10,0. Loppukaudesta Lexus Dream saavutti Derbyn kakkossijan lisäksi Kasvattajakruunun voiton. Viime vuonna ruuna voitti mm. Vermossa Käpylä GP:n ja Kavioliiga Grand Prix’n sekä Porissa ajetun Suurmestaruuden. Tänä kesänä on tullut kaksi ykkössijaa kotimaisista merkkilähdöistä: kesäkuussa Killerin Eliitistä ja heinäkuussa Porin Kultaloimesta.

Ohjastaja Ari Moilanen ja valmentaja Markku Nieminen pääsivät juhlimaan Finlandia-Ajon voittoa vuonna 2015, kun Bret Boko yllätti kaikki ja hallitsi suurlähtöä kärkipaikalta loppuun asti. Lexus Dreamin omistajista Toni Lasila on myös hevosen kasvattaja. Lasila oli myös osaomistajana vuonna 2011 ravikuninkaaksi kruunatussa Villihotissa.


7 ZARENNE FAS - Italia

Kuva: Hesteguiden / TR Media

Ori, synt. 28.4.2015  Varenne - Miss Muscle Fas, Muscles Yankee

Startit: 40 (9-7-5) Ennätys: 09,8aly Voittosumma: 459 689 €

Kasvattaja: Sa. FRA FAS SRL

Omistaja: Francesco Gragnaniello

Valmentaja: Jerry Riordan

Hoitaja: Heli Tarrimaa

Ohjastaja: SANTTU RAITALA

Italiassa syntynyt Zarenne Fas on ehtinyt voittaa isoja lähtöjä Italiassa, Norjassa ja Saksassa. Sen Yhdysvalloista lähtöisin oleva valmentaja Jerry Riordan vaikuttaa Etelä-Ruotsin Halmstadissa, mutta Zarenne Fasin kanssa isoimmat onnistumiset ovat tulleet nimenomaan ulkomailta. Finlandia-Ajo tuo viisivuotiaan oriin ensimmäistä kertaa Suomeen.

Zarenne Fas voitti syntymämaassaan jo kaksivuotiaana Gran Criteriumin ja jatkoi kolmivuotiaana valloittamalla kenties Italian kansainvälisesti tunnetuimman ikäluokkalähdön Gran Premio Orsi Mangellin. Vaatimattomamman nelivuotiskauden alun jälkeen se siirtyi Jerry Riordanin valmennukseen, mistä käsin se kävi lokakuussa voittamassa Hampurissa arvostetun nelivuotislähdön Grosser Preis von Deutchlandin.

Tältä kesältä Zarenne Fasilla on yksi voitto, joka tuli Oslo GP -päivän kakkoslähdöstä Europamatchista ylivoimaisesti ja ennätystuloksella 09,8. Ulf Thoresenin muistoajossa se oli vahva kakkonen Ble Du Gersin jälkeen, mutta viimeksi Jubileumspokalenissa raju matkavauhti vei ymmärrettävästi voimat.

Hevosen omistaja-kasvattaja Francesco Gragnaniello on asianajaja Napolista, ja vapaa-ajallaan pitkän linjan raviaktiivi. Zarenne Fasin hoitaja Heli Tarrimaa oli myös Riordanin tallin edellisen Finlandia-hevosen Twister Bi:n hoitaja. Twister Bi oli 2017 Finlandia-Ajossa kolmas. Tarrimaa hoiti myös vuoden 2018 Elitloppet-voittajaa Ringostarr Trebiä.


8 CAMERON EVO - Suomi

​​​​​​​

kuva: Suvi Hakkarainen / Suomen Hippos

Ori, synt. 10.6.2014 Look De Star - China Tea Party, Muscles Yankee

Startit: 45 (14-14-1) Ennätys: 10,4aly Voittosumma: 215 799 €

Kasvattaja: Suvelan Talli

Omistaja: Team KM Hästfarm & Iivo Niskanen & Arvo Ylitalo

Valmentaja: Harri Koivunen

Hoitaja: Elli Haulivuori

Ohjastaja: HARRI KOIVUNEN

Cameron Evo lukeutuu kisan koviin kotimaisiin kuusivuotiaisiin Le Gros Billin, Hotshot Lucan ja Lexus Dreamin ohella. Tämä porukka tottui kohtaamaan jo nuorempana Suomen ikäluokkalähdöissä, ja nyt kuusivuotiaat ovat edenneet kansainväliseen kutsukilpailuun.

Cameron Evo kilpaili kolmi- ja nelivuotiaana Heikki Korhoselta, joka oli silloin myös hevosen osaomistaja. Ori eteni useampaan ikäluokkakisan finaaliin ollen Oulu Expressin, Kymenlaakso-Ajon ja Kuopio Stakesin kakkonen. Vieremällä se voitti arvostetun nelivuotiskisan Einari Vidgrenin Muistoajon.Viisivuotiskauden keväällä Cameron Evo siirtyi Harri Koivuselle. Heti Finlandia-päivän oheislähdöstä tuli rahakas kakkossija. Heinäkuun Suur-Hollola-Ajon finaalissa nähtiin dramaattinen laukka juuri ennen maalia, kun Cameron Evo oli kirimässä suurkisan ykköseksi. Heinäkuussa se oli Makethemarkin voittamassa St Michelissä neljäs. Tänä kesänä hevonen voitti puolestaan perinteiset Joensuu-Ajon ja Ylivieskan Malja-Ajon, joiden ykkössijat siivittivät myös Finlandia-kutsuun.

Valmentaja Harri Koivusella on tämän vuoden Finlandia-Ajossa kaksi hevosta, samoin omistajaportaasta Kari Lähdekorvella ja Arvo Ylitalolla. Cameron Evon omistajiin kuuluu lisäksi hiihdon olympiavoittaja Iivo Niskanen, kun taas Jethro Rostedt myi vastikään osuutensa muille omistajille. Cameron Evon kasvattaja Suvelan Talli on kasvattanut lisäksi mm. vuoden 2017 Derby-voittajan Benjamin Evon.


9 HEART OF STEEL - Hollanti

kuva: Burt Seeger / US Photo Denmark / TR Media

Ruuna, synt. 30.5.2014 Cantab Hall - Angel Heikant, Open The Sky

Startit: 50 (15-12-7) Ennätys: 09,3aly Voittosumma: 276 489 €

Kasvattaja: Merwestaal Moerdijk BV

Omistaja: Merwestaal Moerdijk BV

Valmentaja: Peter Untersteiner

Hoitaja: Erik Cederlund

Ohjastaja: PETER UNTERSTEINER

Heart Of Steel tuo kisaan keskieurooppalaista väriä ruotsalaisella twistillä. Omistaja-kasvattaja Merwestaal Moerdijk BV on Hollannista, jossa Heart Of Steel on syntynyt ja on myös edelleen rekisteröity. Ohjastaja-valmentaja Peter Untersteiner on syntyjään Itävallasta, mutta muutti jo lapsena Ruotsiin.

Kolmi- ja nelivuotiaana Heart Of Steel kilpaili hollantilaisen Rob de Vliegerin valmennuksessa, kunnes siirtyi nelivuotiskauden loppupuolella Untersteinerille. Lokakuussa se ehti painella jo 10,4-tuloksen 75-voiton yhteydessä. Viime vuonna Heart Of Steel teki komean viiden peräkkäisen voiton putken isoissa raveissa: ykkössijoja tuli mm. Elitloppet-lauantailta sekä Oslo GP – ja Copenhagen Cup -päivien lähdöistä. Tämän vuoden toukokuussa Heart Of Steel voitti Copenhagen Cupin, mutta ei päässyt taustajoukkojen toiveista huolimatta Elitloppetiin. Yhden vaisumman kilpailun jälkeen hevoselle tehtiin kurkkuoperaatio ja kun ruuna palasi sen jälkeen elokuussa kehiin, tulosta tuli komeasti: Heart Of Steel meni viimeksi Tingsrydin mailin pituisella radalla 09,3-tuloksen, vaikka joutui juoksemaan toista rataa ilman vetoapua kovan Racing Mangen ulkopuolella.

Halmstadissa yli 160 hevosta valmentava Peter Untersteiner oli vuoden 2016 Finlandia-Ajossa neljäs  Nothing But Classillä, mutta seuraavana vuonna Poet Brolinen kanssa laukka vei mahdollisuudet.


10 SOBEL CONWAY - Suomi

kuva: Ida Laine / Suomen Hippos

Ruuna, synt. 12.6.2013 Conway Hall - Jasmine Broline, Lindy Lane

Startit: 61 (17-14-7) Ennätys: 09,7aly Voittosumma: 208 810 €

Kasvattaja: Ove Ekelund

Omistaja: KM Hästfarm i Holm AB & Ylitalo Garden’s Stable Oy

Valmentaja: Harri Koivunen

Hoitaja: Saana Koivunen

Ohjastaja: OLLI KOIVUNEN

Sobel Conway on viime vuonna Vermon valmentajaliigan voittaneen Harri Koivusen tallin toinen edustaja. Cameron Evon omistajiin kuuluvat Kari Lähdekorpi ja Arvo Ylitalo omistavat myös Sobel Conwayn yhtiöidensä kautta. Lähdekorpi on omalla valmennusurallaan saavuttanut Finlandia-Ajon voiton Hot Shot Knickillä 2006, minkä lisäksi hänen osaomistamansa Pastore Bob voitti vuonna 2018. Takarivistä starttaa pelkästään Peter Untersteinerin nykyisiä ja entisiä valmennettavia. Sobel Conway oli nimittäin Untersteinerin valmennuksessa aina yksivuotiaasta viime vuoden kesään, jolloin hevonen ostettiin Suomeen.

Ruotsissa ollessaan Sobel Conway selvitti tiensä myös Derbyn finaaliin. Ruuna oli vuonna 2017 Cyber Lanen voittamassa Derbyssä seitsemäs. Kari Lähdekorpi osti Sobel Conwayn kesällä 2019 ja uudessa kotimaassa alku oli varsin räväkkä. Kahdesta ensimmäisestä Suomen-kilpailusta tuli komeat voitot, ja elokuussa Porissa ruuna sivusi jo silloista SE-tulosta 09,7. Hevonen sai kutsun myös ravureiden epäviralliseen MM-lähtöön Yonkers Trotiin, mutta taustajoukot päätyivät lopulta jättämään Amerikan-reissun väliin. Sen sijaan Sobel Conway voitti lokakuussa EM-ravipäivänä Vermossa huippusuorituksella. Kevään koronaviruksen aiheuttaman ravitauon jälkeen Sobel Conway on voittanut kahdesti ja oli mm. Suurmestaruuden kakkonen Le Gros Billin takaa. Mikkelin vauhtilähdössä St Michelissä ruuna ylsi ennätystään sivuten viidenneksi.