ke 27. huhtikuuta 2022 09.00.00
Finlandia-Ajo 2022 ravataan vapunpäivänä 1.5. klo 18.30. Voittajaa odottaa 110 000 euron ykköspalkinto sekä kutsu Tukholmassa Solvallan raviradalla toukokuun lopussa ravattavaan Elitloppetiin. Finlandia-Ajoon on kutsuttu kymmenen kovaa ravuria. Tästä pääset tutustumaan niiden taustoihin.
Majestic Manista eli ”Taistosta” tuli orpovarsa, kun sen emä menehtyi varsomisessa. Suomenhevostamma, ravikuningatar Marimin huolehti Taistosta varsakuukaudet. Majestic Man sai Mariminilta oivat valmiudet elämään ja aloitti kilpailemisen jo 3-vuotiskeväällä. Lahden Hambossa tuli kakkossija ikäluokan ykkösen Graceful Swampin jälkeen. Kriteriumin karsinnassa tuli kuutossija. Kasvattajakruunussa meni hienosti, sillä karsinnassa ja finaalissa tuli kakkossijat.
Nelivuotiskauden tähtäys oli Derbyssä, mutta karsinnan kolmossija ei tuonut finaalipaikkaa. Ykkössija tuli kuitenkin Derby Consolationissa. Voittoputki jatkui arvokkaana Bollnäsin V75-kierroksella. Kauden päätteeksi Taisto otti nelossijan Kasvattajakruunussa.
Kausi 2020 alkoi Ranskassa. Sieltä oli tuomisina 8 000 euroa palkintorahaa. Majestic Man valloitti elokuussa Oulussa Number Onen ajalla 12,3a. Viime vuosi oli menestyksekäs, palkintorahaa tuli lähes 80 000 euroa. Heinäkuussa Porissa ruuna nappasi kymppitonnin Angeliquen Mestaruusajossa. SM-kisassa se oli kolmas. Kauden lopulla tuli V75-ykkönen Eskilstunassa.
Tänä vuonna Majestic Man on kilpaillut kaksi kertaa. Kausi alkoi kolmossijalla kovatasoisessa Nuncion lähdössä Solvallassa. Gävlen kiirastorstain lähdössä ruuna oli neljäs.
Ohjastaja Rikard N Skoglund ja omistaja-kasvattaja-valmentaja-hoitaja Jonna Irri ovat ensi kertaa mukana Finlandia-Ajossa.
Majestic Man oli onnekas Finlandia-Ajon rata-arvonnassa. Arkistokuvassa sitä ohjasti Jukka Torvinen, mutta Vermon superlähdössä "Taiston" kyydissä on Ruotsissa sillä paljon ajanut Rikard N. Skoglund. Kuva: Juhani Länsiluoto
Norjassa syntynyt Cokstile voitti syntymämaansa Derbyn vuonna 2017. Sittemmin se on noussut aikuisten huipulle Euroopassa ja on tämän vuoden Finlandia-Ajon hevosista eniten tienannut yli 1,1 miljoonan euron voittosummallaan.
Cokstile kilpaili Elitloppetissa ensimmäisen kerran jo 5-vuotiaana. Kisa päättyi karsinnan seiskasijaan. Vuonna 2019 Cokstile myytiin Italiaan, ja Gennaro Casillosta tuli sen valmentaja. Kauden lopulla tuli komea voitto Gran Premio delle Nazionissa.
Vuosi 2020 oli todella menestyksekäs. Åbyn Algot Scotts Minne -kisan voitto toukokuun alussa toi paikan uudelleen Elitloppetiin, jossa tuli karsinnassa voitto ajalla 09,5a. Finaalissa Propulsion oli maalissa ykkönen ja Cokstile kakkonen. Kun Propulsionin juoksu mitätöitiin, Cokstile nousi Elitloppetin voittajaksi. Solvallan jälkeen Cokstile matkasi Kouvolaan, jossa tuli kakkonen Kymi Grand Prixissä.
Cokstile oli Elitloppetissa myös viime vuonna. Karsinnan nelossija vei finaaliin, jossa se oli seitsemäs. Tämän vuoden tammikuun alussa Cokstile voitti Prix de Bourgognen. Voitto toi paikan Prix d’Ameriqueen, jossa sijoitus oli yhdeksäs.
Anu Intonen on jo pitkään vastannut hevosen hyvinvoinnista. Christoffer Eriksson ajoi Twister Bin kakkossijalle vuoden 2017 Finlandia-Ajossa. Cokstilen valmentaja Erik Bondo on Italiassa vaikuttava tanskalaisvalmentaja, jonka työkenttänä on koko Eurooppa.
Kuvassa Cokstile vuoden 2020 Kymi Grand Prix'ssä, jossa se oli Vitruvion jälkeen toinen. Kuva: Ida Laine
Deangelo on jo nyt kauden 2022 menestyjä kuudella voitolla ja yli 70 000 euron ansioilla. Paikan Finlandia-Ajoon se hankki voittamalla maaliskuun lopussa Helsinki-Ajon.
Deangelo aloitti kilpailemisen jo 2-vuotiaana Juhani Tapanin valmennuksesta. Kriteriumkarsinnassa tuli hylkäys ja Derbykarsinnassa vitossija. Deangelo keräsi tasaisesti toto- ja palkintosijoja.
Viisivuotiskauden syksyllä Deangelo aloitti Aripekka Pakkasen valmennuksesta. Kausi 2020 toi jo yli 30 000 euron ansiot. Suur-Hollolan alkukilpailussa tuli voitto, ja Elian Webin voittamassa välierässä kahdeksas sija. Käpylä GP:sä tuli kakkossija Better Bossin takana. Viime vuonna Deangelo voitti jälleen Suur-Hollolan alkukilpailun, mutta välierässä tuli laukka. St Michel -viikonloppuna ruuna juoksi ennätyksensä 10,9a.
Tämä vuosi on ollut yhtä ilotulitusta. Kausi alkoi kolmella isolla voitolla tammikuussa. Maaliskuussa Turusta tuli kymppitonnin arvoinen ykkössija näytöstyyliin. Joensuun voiton jälkeen oli vuorossa Helsinki-Ajo, ja taas oli kolmen voiton putki alla. Seinäjoki Racessa Deangelo kiri hienosti kolmanneksi. Kansainväliset tehtävät alkoivat mitalisijalla.
Aripekka Pakkanen on ollut valmentajana kahdesti mukana Finlandia-Ajossa: 2004 Cold Hard Wind ja Air Gunner 2014. Olli Koivunen valmistautuu ohjastajauransa kolmanteen Finlandia-Ajoon.
Deangelo on tehnyt kovan nousun kotimaan huipulle. Kuva: Juho Hämäläinen
Next Direction on yksi kotimaisen ravurieliitin kirkkaimmista lipunkantajista. 9-vuotias ruuna osallistuu jo neljännen kerran Finlandia-Ajoon. Timo Hulkkosen kasvatti menestyi erinomaisesti 4-vuotiskaudella ja ravasi lähes 200 000 euroa. Ensimmäinen suurvoitto tuli Kuopio Stakes -kisassa toukokuussa. Glenn Kosmos Memorialissa napsahti kakkonen ulkomaalaisten puristuksessa. Benjamin Evon voittaman Suuren Suomalaisen Derbyn kakkossija oli 71 000 euron arvoinen. Kausi huipentui Kasvattajakruunun täysosumaan.
Vuoden 2018 ilonaihe oli Oulun Number Onen voitto. Vuosi 2019 oli taas huikea. Finlandia-Ajon kakkossija siivitti ruunan Elitloppetiin, jossa tuli viides sija finaalissa. Kymi GP:n ja St Michelin kakkossijat ja Suomen Mestaruus olivat myös loistavia. St Michelin Next Direction valloitti vuonna 2020 hirmutuloksella 08,9a, eikä Vernissage Grif pystynyt ohitukseen. Toinen SM-kulta oli tosiasia lokakuussa. Viime vuonna Next Direction venyi jälleen kakkoseksi Finlandia-Ajossa, jossa Hickothepooh viiletti voittoon. St Michelissä tuli kakkostila mahdottoman Face Time Bourbonin viedessä voiton. Tällä kaudella ruuna on startannut kolme kertaa, ja kunto on menossa koko ajan eteenpäin.
Timo Hulkkonen saa jännittää Finlandia-Ajoa kasvattajana, osaomistajana ja valmentajana yhdessä hoitaja Annaleena Peipon kanssa. Hannu Torvinen ohjastaa neljännen kerran Finlandiassa.
Next Direction pamautti vuoden 2020 St Michelissä SE-lukemat 08,9. Se sai neljäntenä vuonna peräkkäin kutsun Finlandia-Ajoon. Kuva: Ida Laine
Willow Pride on loistava kilpatamma. joka vain parantaa menoaan vuosien myötä. Se lunasti Finlandia-lipun Seinäjoki Racen voitolla. Willow Pride voitti 3-vuotiaana Tammahambon ja Uudenmaan Upeimman. 4-vuotiaana se valloitti Suur-Hollolan Best Princess -lähdön. Viisivuotiskauden keväällä se ravasi kolmanneksi Arvid Åvallin Tammaderbyssä. Kaustisen Isla-ajossa tuli 15 000 euron ykkössija ja Suur-Hollolan Best Ladyssä kymppitonni. Pilvenmäen Tammavaltikan täysosuma kasvatti palkintosummaa 20 000 eurolla.
Vuosi 2020 alkoi komeasti Kavioliiga Grand Prix’n voitolla. Espoon Palkinto oli seuraava suurkilpailu. Tammavaltikka ja Suur-Hollolan Best Ladyn loimet menivät jälleen Willow Pridelle. Viime vuoden Seinäjoki Racessa tamma nappasi kolmossijan. Kausi huipentui Tammavaltikan ja St Legerin voittoihin ja yhteensä yli 150 000 euron ansioihin. Tänä keväänä Willow Pride ehti ennen Seinäjokea voittaa Best Ladyn Lahdessa.
Willow Priden juuret ulottuvat 1970-luvun Poriin. Sen kolmas emä on Lita Bunter, raudankova kilpahevonen, josta tuli Ojasen perheen kantatamma. Markku Nieminen sai juhlia valmentajana Finlandia-Ajon voittoa vuonna 2015. Silloin Bret Boko paineli Ari Moilasen ajamana keulasta ykköseksi. Nieminen on ollut ohjastajana mukana Finlandiassa kahdeksan kertaa. Moilanen on nähty Finlandia-Ajossa 12 kertaa. Noora Tuula on ollut Willow Priden hoitaja koko sen uran ajan.
Kotiyleisön riemu repesi, kun Santtu Raitala kannusti Willow Priden Seinäjoki Racen ykköseksi viime lauantaina. Kuva: Juho Hämäläinen
Bepi Bi on Bramblingin ohella kisan toinen kova viisivuotias. Kaksikko antoi Finlandia-näyttönsä pitkäperjantaina Färjestadissa ja Bepi Bille jäi jossiteltavaa, sillä kovasta tuloksesta huolimatta se jäi hyvävoimaisen oloisena vaille kiritilaa.
Alessandro Gocciadoron tallin Bepi Bi nähtiin Vermossa jo viime vuoden Finlandia-päivän Glenn Kosmos Memorialissa, mutta laukka vesitti silloin mahdollisuudet. Muutamaa viikkoa myöhemmin ori kävi Elitloppet-sunnuntain nelivuotiseliitissä hurjan voittomatsin Sister Sledgen kanssa häviten niukasti, mutta painellen kovan ennätystuloksensa 09,1. Kolmivuotiskauden suurin meriitti oli Italian kenties tunnetuimman kolmivuotiskisan Orsi Mangellin voitto.
Biasuzzin perhe on Italian kautta aikain merkittävimpiä hevosenomistajia ja -kasvattajia. Bi-päätteisistä kasvateista viime vuosien raviseuraajille on tuttu mm. Oasis Bi, joka kiersi ympäri maailman huippulähtöjä ja kilpaili kolmesti Finlandia-Ajossa. Mauro Biasuzzi ajaa myös itse kilpaa ja viime vuonna hän narutteli Bepi Billä yhdessä lähdössä kakkossijan.
Alessandro Gocciadoro on Finlandia-Ajossa mukana neljättä kertaa. Peace Of Mindilla tuli kakkossija 2018 ja viime vuonna Vernissage Grif oli kolmas.
Bepi Bi paineli viime startissaan 09,8-tuloksen, mutta jäi silti hyvävoimaisen oloisena vaille kiritilaa. Kuva: Maisa Hyttinen
Brambling on kyvykäs viisivuotias, jolle Finlandia-Ajo on debyytti aikuisten ravureiden eliittitasolla. Brambling on ikäluokkansa parhaimmistoa Ruotsissa, sillä se voitti suurimman kolmivuotiskisan Kriteriumin. Tällä kaudella se on ehtinyt juosta kaksi viisivuotislähtöä, joista jälkimmäisessä se teki myös kiertämällä uuden ennätyksensä 09,7.
Kriterium-voittajan nelivuotiskausi ei sujunut viime vuonna ongelmitta, sillä voitettuaan huhtikuussa Kungapokalenin karsinnan se joutui jäämään pois finaalista ja piti kesän kilpailutaukoa. Syksyksi ori ehti taas iskuun ja ylsi Calgary Gamesin voittamassa Derbyssä neljänneksi.
Omistaja- ja kasvattajayhtiöiden taustalla on ruotsalainen suurhevosenomistaja Lennart Ågren. SRF Stablen omistuksessa on tällä hetkellä peräti 159 hevosta, joista Hambo-voittaja Perfect Spirit on eniten tienannut.
Daniel Redén hakee revanssia Finlandia-Ajossa, sillä vuonna 2016 ensimmäisenä maaliin tulleen Propulsionin kilpailutulokset mitätöitiin myöhemmin. Daniel Redénin valmennettavat ovat Örjan Kihlströmin ajamana tehneet viime vuosina huimaa jälkeä Pohjoismaiden suurkilpailuissa.
Kriterium-voittaja Brambling teki pitkäperjantaina Färjestadissa ennätyksensä 09,7. Kuva: Maisa Hyttinen
Nuoruus ja kokemus kohtaavat Finlandia-Ajossa, kun mukana on kaksi kovaa 5-vuotiasta ja yksi 12-vuotias. Ikinuori Tycoon Conway Hall on joukon nestori ja Finlandia-Ajon voittaja vuodelta 2016. Tanskalainen Tycoon Conway Hall on varsinainen teräsmies. Se aloitti uransa jo vuonna 2012, jolloin kaksivuotiskausi sisälsi neljä starttia ja kaksi voittoa. Elokuussa 2013 Tycoon Conway Hall voitti 3-vuotislähdön vakuuttavasti ja lähti suosikkina Kriteriumkarsintoihin. Laukka pilasi kuitenkin mahdollisuudet. Ålborgin Grand Circle Championatin voitto toi lohtua.
Jydsk Grand Prixin ykkönen oli 4-vuotiskauden ensimmäinen suurvoitto. Derbyssä tuli karsinnan voitto, mutta finaalissa ori jäi kauas kärjestä. Hyvä 5-vuotiskausi nosti Tycoon Conway Hallin avoimiin lähtöihin. 6-vuotiaana Tycoon Conway Hall nähtiin silloisen valmentajansa Steen Juulin kanssa Vermossa. Finlandian kakkossija kirkastui vuosien päästä ykköseksi, kun Propulsionin juoksu mitätöitiin. Loukkaantumiset ovat haitanneet oriin kilpailemista viime vuosina. Tällä kaudella Flemming Jensen on saanut hulppeasti ravaavan ikiliikkujan iskuun. Åbyn maililla syntyi Pohjoismaiden sen hetken kärkitulos 10,0a.
Tanskan ykkösvalmentaja Flemming Jensen on ensi kertaa mukana Finlandiassa. Kokemusta Finlandia-Ajosta tuo ohjastaja Jorma Kontio, joka on ajanut Finlandiassa 26 kertaa ja voittanut kolmesti: Keystone Pattonilla 1985, Davidia Hanoverilla 1986 ja Opal Vikingillä 2007.
Tycoon Conway Hall saapuu Tanskasta puolustamaan kuuden vuoden takaista Finlandia-Ajon voittoa. Silloin ohjastaja ja valmentaja oli Steen Juul, nykyään Flemming Jensen. Kuva: Terhi Piispa-Helisten
Ruotsalainen Gareth Boko oli suuri tähti jo nuorena ja jatkanut siitä kansainväliselle huipputasolle. Gareth Boko valloitti 2-vuotiaana Ruotsissa himoituimman voittopystin kirimällä Svensk Uppfödningslöpningin voittoon silloisen valmentajan Per Lennartssonin ajamana. Ykköspalkinto oli 1,4 miljoonaa kruunua. Odotukset olivat kovat ikäluokkien suurkilpailuissa, mutta finaaleissa vastusti. Kriteriumin karsinnassa tuli voitto, mutta finaalissa nollasija. Samoin kävi 4-vuotiaana Derbyssä. Karsinnassa ori ravasi voiton, mutta finaalissa oli tyytyminen häntäpään sijoitukseen. Sen jälkeen tuli pari välivuotta.
Jerry Riordan otti valmennusvastuun viime vuoden helmikuussa. Samalla tallin huippuhevosista vastaava Heli Tarrimaa tuli sen hoitajaksi. Gareth Boko voitti Gävlessä Prins Daniels -lähdön ja sai paikan Elitloppetiin. Karsinnassa ja finaalissa tuli kolmossija. Gareth Boko oli palannut huipulle. Tämä vuosi alkoi kahdella Ranskan startilla. Prix du Luxembourgissa tuli nelossija. Gareth Boko palasi voittajaksi Axevallassa huhtikuussa.
Santtu Raitala nähdään Gareth Bokon kärryillä. Vuonna 2020 kaksikko Riordan–Raitala sai juhlia Finlandia-Ajon voittoa Zarenne Fasin kanssa. Raitala ajaa neljännen kerran Finlandia-Ajossa. Riordanin valmentama Twister Bi otti Finlandia-kakkosen 2017.
Gareth Bokon omistavat Boko-hevosten ”isä” John Bootsman ja Darko Stankovic. Boko-hevosia on kasvatettu Ruotsissa ja Hollannissa satoja. Bret Boko voitti Finlandia-Ajon 2015.
Gareth Boko on viime kevään Elitloppetin kolmonen, joka avasi tämän kauden tyylikkäällä voitolla Axevallassa. Kuva: Mia Nilsson
Norjalainen Stoletheshow on ikäluokkalähtöjen menestyksien jälkeen kasvanut eliittilähtöjen menijäksi. Stoletheshow voitti 3-vuotiaana Hans Petter Tholfsens Minnelöpin ja Norjan Kriteriumin ruotsalaisen Marcus Lindgrenin valmennuksesta käsin. Norjan Derbyssä Stoletheshow voitti karsinnan, mutta jäi finaalissa neljänneksi. Björn Goop ohjasti Copenhagen Cup -päivän 5-vuotislähdön voiton toukokuussa. Jubileumspokalenissa ori löi itsensä isoisten joukkoon. Komea kakkostila tuli ajalla 10,3a/2140m. Missle Hill oli kymmenyksen parempi.
Stoletheshow siirtyi viime vuonna syyskuussa Frode Hamren valmennukseen. Parin kakkossijan jälkeen Stoletheshow ravasi neljä voittoa, joista kaksi jo tämän vuoden puolella. Helmikuussa Stoletheshow antoi näytön, mitä tällä kaudella on odotettavissa. Kakkossija Bergsåkerin Winter Trotissa Milligan’s Schoolin jälkeen oli kova suoritus. Vire jatkui vahvana, ja ykkössija Solvallan Ericssons Memorialissa maaliskuussa toi 300 000 kruunua. Who’s Who ja kumppanit jäivät taakse.
Frode Hamrella on erinomaiset muistot Vermosta. Hänen valmentamansa Ecurie D voitti 3-vuotiaiden Euroopan Mestaruuden Vermon EM-raveissa 2019. Finlandia-Ajo on Hamren ensimmäinen. Björn Goop on ajanut kahdeksan kertaa Finlandia-Ajossa ja voittanut kolmesti: Quarcio du Chene 2010, Sebastian K 2012 ja Readly Express 2019.
Kuvassa Stoletheshow 4-vuotiaana UET Grand Prix'n karsintapäivänä Solvallassa. Kuva: Hanna Viskari