Ajankohtaista

Uudenmaan Upeimman finalistit esittelyssä

ti 28. joulukuuta 2021 15.54.00

Uudenmaan Upeimman finaali huipentaa ravivuoden Vermo Areenalla keskiviikon 29.12. seitsemäntenä lähtönä. Voittajaa odottaa 15 000 euron ykköspalkinto ja paikka vuodesta 1993 ajetun kisan kunniataulukossa. Tutustu tästä osallistujiin!

1 Magic Madonna

Kasvattaja: Jokikunnan Tila Oy & Star-Racing Oy

Omistaja: Jokikunnan Tila Oy & Star-Racing Oy

Valmentaja: Pekka Korpi

Hoitaja: Jenina Hamari

Magic Madonna aloitti kilpailu-uransa toukokuussa Ruotsissa heti voitolla. Tamma ravasi uransa toisessa startissa hienon 15,3 tulokset voltista. Magic Madonna ilmestyi Suomen radoille syyskuussa. Kriteriumin karsinnoissa tamma oli kolmas ja jäi niukasti ulos loppukilpailusta. Suurkilpailumenestystä tuli marraskuun lopussa, jolloin Magic Madonna oli MAS For Youn jälkeen toinen 3-vuotiaiden tammojen Kasvattajakruunun finaalissa. Magic Madonna lähtee liukkaasti liikkeelle ja kuuluu UU-finaalien suosikkien joukkoon.

Hevosen kasvattajat ja omistajat Jokikunnan Tila ja Star-Racing omistivat yhdessä myös Magic Madonnan emän Magical Queenin, joka ansaitsi urallaan yli 350 000 euroa. Magical Queen hurjasteli ennätyksekseen Vermon Isokenkä-lähdössä ajan 10,9a. Magic Madonna täyssisko, lähes 400 000 euroa ansainnut tämän vuoden Derby-voittaja Magical Princess oli viime vuoden Uudenmaan Upeimman finaalissa kolmas. Pekka Korven Star-Racing on tähän mennessä kasvattanut viisi UU-voittajaa. Jokikunnan Tilan taustalla ovat Tapio Lehtoranta ja Tiina Kinnunen.

Isä, Prix d’Amerique-voittaja, Maharajah sai tämän vuoden UU-finaaliin kaksi edustajaa. Vuosi sitten kilpailun voitti Maharajahin jälkeläinen An-Dorra.

Pekka Korpi on voittanut Uudenmaan Upein-kilpailun seitsemän kertaa ohjastajana ja kahdeksan kertaa valmentajana. Viimeisin Pekka Korven tallin UU-voittaja oli vuonna 2019 voittanut Mascate Match.

2 Easy To Love

Kasvattaja: Pentti Laitio

Omistaja: Kristian Lella

Valmentaja: Antti Veteläinen

Hoitaja: Jari Keväänranta

Easy To Love kokeili jo kaksivuotiaana siipiään kovissa lähdöissä ja aloitti sitten kolmivuotiskauden helmikuussa voitolla. Syksyllä se eteni Kasvattajakruunu-finaaliin, jossa oli kuudes MAS For Youn voittamassa kisassa. Easy To Love on tehnyt myös Suomen ennätyksen, kun se meni syyskuussa 2620 metrin tasoitusajossa SE-lukemat 17,1.

Emätamma Twing’s Tingeling kilpaili Suomessa riihimäkeläisen ja paikallisen raviseuran aktiivinakin vaikuttaneen Pentti Laition käsistä. Tamma on sittemmin jättänyt kolme varsaa, joista Easy To Love on vanhin. Easy To Loven isä Quite Easyn menestynein jälkeläinen Suomessa on supertamma Venice ja jälkeläislistalta löytyy myös Elitloppet-voittaja Cokstile.

Omistaja Kristian Lella on päässyt tänä vuonna juhlimaan etenkin oman valmennettavansa Way To Gon kanssa. Yrityksensä kautta raviurheilua sponsoroinut Lella ja Easy To Loven valmentaja Antti Veteläinen vaikuttavat Tampereen raviradalla Teivossa, ja Veteläinen kuuluu nuoren polven nouseviin ammattivalmentajiin.

3 Bassi Combo

Kasvattaja: Star-Racing Oy & Wipunen Varainhallinta Oy

Omistaja: Ari Kivelä & Katja Palento

Valmentaja: Ari Kivelä

Hoitaja: Katja Palento

Bassi Combo aloitti uransa kolmivuotiskeväänä ja kolmannessa startissa tuli Vermon-valloitus. Syksymmällä se kokeili Tammakriteriumin ja Kymenlaakso-Ajon karsinnoissa, mutta suurempaa menestystä ei tullut. Marraskuussa Bassi Combo siirtyi Ari Kivelän ja Katja Palennon hoiviin Ylöjärvelle, mistä käsin tamma on juossut kolme viimeisintä kilpailuaan.

Emä Dolce Merett on näyttänyt periyttäjän lahjansa erityisesti Express Duon kautta. Pekka Korvelta kilpaillut ja nykyään siitosoriina vaikuttava Express Duo voitti urallaan mm. Kriteriumin ja Suur-Hollola-Ajon. Bassi Combon isä Muscle Massin jälkeläisiin kuuluu mm. Raviliiga HIFK:n supertähti Mascate Match, joka voitti Uudenmaan Upeimman toissavuonna.

Bassi Combo on tämän vuoden Uudenmaan Upeimmassa yksi kolmesta Combo-hevosesta, joiden taustalla on Pekka Korven ja Ilkka Herlinin yhteissatsaukset suvukkaisiin ravureihiin. Bassi Combon nykyinen valmentaja Ari Kivelä on harvinaisempi nimi suurkilpailuympyröissä. Kivelä piti vuosien 2013 ja 2019 välillä kokonaan hiljaiseloa valmentajarintamalla, mutta nyt Bassi Combo on uusi hankinta kilpahevosena.

4 Birgit Combo

Kasvattaja: Star-Racing Oy & Wipunen varainhallinta Oy

Omistaja: Wipunen varainhallinta Oy

Valmentaja: Pekka Korpi

Hoitaja: Esa Nurmela

Birgit Combo on ansainnut urallaan jo yli 40 000 euroa, vaikka voittoja on tullut vain kaksi kappaletta, ja nekin 2-vuotiskauden alkuvaiheessa. Birgit Combo on suorittanut varmasti ja sen meriitteihin kuuluvat mm.  tammojen Kasvattajakruunun kolmossijat sekä 2- että 3-vuotiskausilta. Uran suurimman palkinnon Birgit Combo sai viime vuonna SHKL Hevosenomistajapokaalin finaalista, jossa se oli Zolamanin jälkeen toinen. Viime startissaan Seinäjoella Birgit Combo kiri viime metrit lujaa ja hävisi vain niukasti tallikaverilleen Magic Madonnalle kakkossijan Kasvattajakruunun finaalissa.

Pekka Korven Star-Racing kasvattaa Combo-hevosia yhdessä Ilkka Herlinin Wipunen varainhankinnan kanssa. Star-Racingin kasvatit ovat menestyneet vuosien kuluessa erinomaisesti myös Uudenmaan Upein-kilpailussa. Birgit Combon omistava Wipunen varainhankinta on panostanut paljon ravihevostoimintaan.

Birgit Combon isällä, ranskalaisori, Saxo de Vandelilla on Suomessa 13 startannutta jälkeläistä, joista kohtuullisen hyvää menestystä on saavuttanut Francky des Molles. Emä Eden Duo tienasi urallaan 66 000 euroa ja ravasi 12-alkuisen ennätyksen. Eden Duon uran parhaita saavutuksia Suomessa olivat Kriteriumin ja Tammaderbyn neljännet sijat. UU-finaalissa Eden Duo oli kahdeksas. Birgit Combo on tamman ensimmäinen jälkeläinen.

5 MAS For You

Kasvattaja: MAS Breeding Oy

Omistaja: Five Comrades Team

Valmentaja: Tanja Goman-Nieminen

Hoitaja: Juha-Pekka Nieminen

MAS For You näytti kykynsä jo kaksivuotiaana sijoittumalla kovissa ikäluokkalähdöissä hyvin, vaikkei voittoja tullutkaan. Tänä vuonna se on osoittanut olevansa yksi ikäluokkansa parhaista tammoista. Meriitteinä ovat marraskuun lopun Kasvattajakruunu-voitto, Kriteriumin karsinnan voitto ja finaalin kutossija sekä Tammahambon ykkössija.

MAS For You on emänsä esikoinen, mutta emänemä Muscles Darling on periyttänyt mm. yli satatuhatta euroa tienanneet MAS Capacityn ja Anaheim Kempin. Isäori Il Villagiosta on myös oriiden ja ruunien Uudenmaan Upeimman karsintavoittaja Unique Sunrise. MAS For Youn kasvattajayhtiö MAS Breeding Oy on Suomen merkittävimpiä hevoskasvattajia, joka pääsi kesän Suur-Hollola-Ajossa juhlimaan kaksoisvoittoa.

Pienen, mutta vauhdikkaan MAS For Youn taustalta löytyy loimaalainen Tanja Goman-Nieminen. Hän on siviilityönään lihamestari, mutta on menestynyt harrastuksessaan viime vuosina hienosti. ME-tamma Edwina Orden oli Goman-Niemisen läpimurtohevonen. MAS For Youn hän hankki Ypäjän varsahuutokaupasta 6500 euron vasarahintaan.

MAS For Youn ohjastaja Jukka Torvinen kannusti viime vuoden Uudenmaan Upeimmassa An-Dorran ykköseksi.

6 Benelli XO

Kasvattaja: Holster Stable

Omistaja: Silent Dream Team

Valmentaja: Jarmo Ihamäki

Hoitaja: Nina Ihamäki

Benelli XO aloitti uransa kolmivuotiaana talvikuukausina heti kolmella peräkkäisellä voitolla. Huhtikuussa se voitti myös kansainvälisen Breeders Coursen karsintalähdön Vermossa. Loppukaudesta on ollut ongelmia, sillä kesäkuun jälkeen tuli neljän kuukauden tauko ja lokakuun Kymenlaakso-Ajon karsinnan jälkeen tamma ei ole kilpaillut.

Omistaja- ja kasvattajanimien taustalla oleva Ihamäen perhe on päässyt nauttimaan myös ratsastusmenestyksestä, sillä he olivat vuoden 2011 Finnderby-voittaja Polyfinon taustajoukkoja. Suurena unelmana onkin saada tallin seinälle joskus lisäksi Suuren Suomalaisen Derbyn voittoloimi. Ihamäen tallista löytyy mm. vesimatto ja solarium, jotka hankittiin juuri tämän ikäluokan kasvattivarsoja varten.

Benelli XO:n emä Nagant XO oli lahjakas varsa, joka voitti kolmivuotiaana viisi kertaa ja ylsi mm. Solvallan 3-vuotiaiden Tammaeliitissä viidenneksi. Ongelmien takia kilpaura jäi verrattain lyhyeksi. Siitoksessa se on jättänyt Benellin lisäksi Jatimatic XO:n ja tänä kesänä syntyneen Howitzer XO:n. Benelli XO:n isäori on sama kuin tallikaverilla eli Federal Flex.

Ensimmäistä kertaa ohjastajaksi hyppäävä Tommi Kylliäinen juhli syksyllä ohjastajana Kriterium-voittoa Planbeen kanssa, mutta Uudenmaan Upeimman voitto puuttuu vielä meriittilistalta.

7 Aura River

Kasvattaja: Kesy Stable

Omistaja: Kesy Stable

Valmentaja: Tapio Mäki-Tulokas

Hoitaja: Mandi Tuominen

Aura River on suorittanut tasaisen varmasti ilman suurta menestystä. Tamma otti tähän mennessä uransa ainoat kaksi voittoaan elokuussa peräkkäisissä kilpailuissa. Myös marraskuu sujui hyvin, koska silloin tamma oli toinen Nubian jälkeen sekä Nuorten sarjassa että Tammasarjassa.

Tapio Mäki-Tulokas kuuluu Suomen valmentajien kärkikaartiin. Valmennustalli on kerännyt tänä vuonna noin 80 voittoa, joka on kolmanneksi eniten Suomessa. Tallin hevosista on tänä vuonna kerännyt suurimmat palkinnot Sahara Flames.

Kesy Stable on kasvattanut neljä varsaa, joista Aura River on toiseksi vanhin. Kaikki kasvatit ovat saman tamman, Keystone Scarlettin jälkeläisiä. Jenkkitamma Keystone Scarlett ei itse kilpaillut. Sen jälkeläisistä on toistaiseksi menestynyt parhaiten noin 30 000 euroa ansainnut Blue Flash. Kesy Stablessa on mukana puolen tusinaa osakasta.

Zola Boko sai tämän vuoden Uudenmaan Upeimman finaaliin Aura Riverin lisäksi myös Zolamanin. Zola Bokolla on monta huippujälkeläistä, joista Suomessa syntyneistä ovat menestyneet hienosti mm. Piece of Glory ja Marschall Match. Viime vuoden UU-finaalissa oriin jälkeläinen Arcie’s Arsenal oli viides.

8 Nubia

Kasvattaja: Ecurie la Croix Verte

Omistaja: Grafihorsey Oy & Markun Talli

Valmentaja: Jouni Miettinen

Nubia vaihtoi kesän jälkeen valmentajaa ja aloitti Jouni Miettisen valmennustallista elokuussa. Tähän mennessä parhaan saavutuksensa Nubia teki marraskuussa, jolloin se voitti sekä Nuorten sarjan että Tammasarjan. Uudenmaan Upein on tamman ensimmäinen suurkilpailufinaali.

Valmentaja ja osaomistaja Jouni Miettinen tunnetaan erityisesti useista huippuluokan suomenhevosistaan, mutta Porin mies osaa valmentaa tarvittaessa myös lämminverisiä. Nubian kasvattaja Ecurie la Croix Verten kasvateista on tähän mennessä menestynyt parhaiten The Breeze.

Vuonna 2018 syntyneet ovat Knows Nothing toinen varsinainen ikäluokka Suomessa. Oriin tähän mennessä paras Suomessa syntynyt jälkeläinen on Derby-kakkonen Knows Best.

Nubian emä Chantal De Veluwe pystyi kilpailemaan kunnolla vain 3-vuotiaana ja lopetti kilpailemisen vain muutaman startin jälkeen 4-vuotiskaudella. Tamman ensimmäinen jälkeläinen Zolace on menestynyt kohtuullisen hyvin raviradoilla. Nubian kaksivuotias pikkuveli Trailblazer on aloittanut myös kilpailemisen hienosti.

9 Whodoyouthinkuare

Kasvattaja: Nina Savolainen

Omistaja: Nina Savolainen

Valmentaja: Kari Savolainen

Hoitaja: Nina Savolainen

Whodoyouthinkuaren kolmivuotiskausi alkoi hieman kangerrellen, kunnes kesällä ketsuppipullo aukesi ja ori ravasi kolme peräkkäistä voittoa. Syyskuussa se voitti Vermon lähiraveissa, mutta joutui jäämään pois Kriterium-karsinnasta ja myöhemmin Kymenlaakso-Ajon karsinnasta tuli kahdeksas sija. Whodoyouthinkuare tuli tauolta Uudenmaan Upeimman karsintaan ja vire lienee noususuunnassa.

Nurmijärveläiset Nina ja Kari Savolainen ovat pitkän linjan raviurheilijoita. Karin lähisukulaiset Antti ja Pentti Savolainen ovat suomalaisen raviurheilun legendoita, ja molempien valmennettavia löytyy myös Uudenmaan Upeimman kunniataulukosta. Karin uran kohokohtiin kuuluu Viking Quizasin kakkossija Derbyssä 2003 ja tuoreimpana Morriksen Derby-finaalipaikka 2020.

Whodoyouthinkuare on Savolaisten omaa kasvatustoimintaa molemmilta puolilta, sillä myös isäori Bulldozer oli heidän omistuksessaan. Emä Sonearandyetsofar oli asiallinen kilpatamma ja jälkeläiset on nimetty samaan amerikkalaistyyliin yhteen kirjoitettuna: Whodoyouthinkuaren sisaruksiin kuuluu mm. Maytheforcebwithu.

Juha Utala on voittanut ohjastaja Uudenmaan Upeimman kerran, vuonna 2002 Tapio Perttusen valmentamalla BWT Watchtowerilla.

10 Unique Sunrise

Kasvattaja: Kuuria Oy

Omistaja: Kuuria Oy

Valmentaja: Taisto Bordi

Unique Sunrise aloitti uransa jo kaksivuotiaana napaten ensin Junnustartti-finaalin kakkossijan ja edeten myöhemmin Kasvattajakruunuun ja Hevosenomistajapokaalin finaaliin. Tämän kauden parhaita meriittejä ovat paitsi Uudenmaan Upeimman karsinnan, myös Oulu Express -karsinnan ja Kasvattajakruunu-alkuerän voitot loppukesästä.

Lohjalainen Taisto Bordi on tullut tutuksi erityisesti ikäluokkalähtöjen menestyjistään. Suurimpia saavutuksia ovat Säihkeen Säpinän Kriterium-, Pikkupelimanni- ja Satakunta-Ajon voitot sekä Wild Sunrisen ykkössija kaksivuotiaiden Kasvattajakruunussa 2019.

Bordin yhtiöllä Kuuria Oy:lla on tilastoissa viisi kasvattia, joista Unique Sunrise on samasta emästä kuin mainittu Kasvattajakruunu-voittaja Wild Sunrise. Unique Sunrisen isäori Il Villagion jälkeläisistä tänä vuonna on ollut parrasvaloissa Suur-Hollola-ajon voittanut MAS Champ sekä Kasvattajakruunu-ykkönen ja Kriterium-kakkonen Shackhills Twister.

Unique Sunrisen vakio-ohjastaja Antti Teivainen on lähihistorian menestynein kuski Uudenmaan Upeimmassa, sillä hän ajoi kolmena peräkkäisenä vuonna voitot: Willow Pridella 2017, Double Revengellä 2018 ja Mascate Matchilla 2019.

11 American Zakke

Kasvattaja: Team AA

Omistaja: Team American Zakke

Valmentaja: Hannu-Pekka Korpi

Hoitaja: Karin Vahesalu

American Zakke veti UU-karsintalähtöä kovalla vauhdilla kuraisissa olosuhteissa ja kesti siihen nähden asiallisesti kolmanneksi. Oriin suurin menestys tähän mennessä on ollut Kriteriumin 18 000 euron arvoinen neljässija. Jos Zakke malttaa ravata rauhassa, niin sillä on hyvät mahdollisuudet taistella UU-kisan kärkisijoista.

Team AA on Janne Korven kokoama kimppatalli, jossa oli alun perin mukana julkisuudesta tuttuja henkilöitä. Porukan Arctic America on nyt tehnyt viisi jälkeläistä, joista menestyksekkäin on tänä vuonna sekä Suurmestaruuden että Suomen Mestaruuden voittanut American Hero, jonka omistaja Team AA on edelleen.

Arctic America ansaisi omalla kilpailu-urallaan noin 75 000 euron ansiot. Tamman jälkeläisistä American Heron ja Zakken lisäksi radoilla on nähty myös 14-aikaisen ennätyksen juossut Miss America.

Maharajahin jälkeläisten viime vuoden UU-menestystä ovat tänä vuonna puolustamassa American Zakke ja Magic Madonna. Maharajahin vuoden 2018 ikäluokan raharuhtinas Time Match joutui jäämään loukkaantumisen vuoksi pois UU-karsintalähdöstä.

Hannu-Pekka Korpi aloitti oman valmennustallin pidon vuonna 2019. Kolmen vuoden aikana tallin hevoset ovat voittaneet lähes 20 prosenttia starteistaan. Tänä vuonna menestystä talliin ovat tuoneet mm. Ava Di Emelin, Arctic Lover, Book Seven ja My Sweden.

12 Remington XO

Kasvattaja: Holster Stable

Omistaja: Ol Stable

Valmentaja: Jarmo Ihamäki

Hoitaja: Nina Ihamäki

Remington XO on forssalaispariskunta Jarmo ja Nina Ihamäen toinen edustaja tämän vuoden Uudenmaan Upeimmassa. Sen voittokisat ovat syyskuun Vermon lähiraveista sekä viimeisimmästä kisasta Porista. Remington XO:lla on ajettu pääosin rahasarjoja lukuun ottamatta Kymenlaakso-Ajon karsintaa, jossa se oli kuudes.

Kasvattaja- ja omistajanimien takana on Ihamäen perhe, joka harrasti ratsastusta ennen raveista innostumista. Kasvatit tunnetaan XO -loppuliitteestä. Käytäntö on syntynyt aikanaan samannimistä konjakkia järvenrantamökillä nauttiessa. Kasvattajanimien etuosa puolestaan tulee käsiasemerkeistä.

Remington XO:n isäori Federal Flexin parhaat jälkeläiset Suomessa ovat toistaiseksi reilut 75 000 euroa ansainnut Mainio sekä 11,9-ennätyksen juossut Langen’s Airborne. Remington XO:n emä Derringer XO ehti aikanaan suorittaa vain opetuslähdön ennen siitosuralle siirtymistä.

Yli 2500 voiton ravikuski Ilkka Korpi voitti ohjastajana historian toisen Uudenmaan Upeimman vuonna 1994. Voittoisa ajokki oli veljen Pekan valmentama BWT Teacher.

13 Bee Combo

Kasvattaja: Star-Racing Oy & Wipunen varainhallinta Oy

Omistaja: Star-Racing Oy & Wipunen varainhallinta Oy

Valmentaja: Pekka Korpi

Hoitaja: Esa Nurmela

Kaksivuotiaana kolme kertaa kilpaillut Bee Combo vaikutti viime talvena Pekka Korven Ruotsin-tallilla ja kokeili sieltä käsin myös kesällä mm. E3-karsinnassa. Syyskuussa se tuli jälleen kotimaahan ja nappasi komeasti Kriteriumin finaalipaikan, mutta laukka vei mahdollisuudet loppukilpailussa. Uran avausvoitto tuli makeaan paikkaan Kasvattajakruunu-välierässä, ja finaalissa Bee Combo oli kunniakas kakkonen Shackhills Twisterin jälkeen.

Bee Combolla on sukutaustaa Uudenmaan Upeimmasta, sillä emä Arctic Helen voitti karsintalähtönsä vuonna 2015 ja oli finaalissa laukan rasittamana viides. Arctic Helen voitti kaksivuotiaana tammojen Kasvattajakruunun. Siitostammana sillä on kaksi Suomeen ja kaksi Ruotsiin rekisteröityä varsaa. Isä S.J.’s Caviar on periyttänyt useita huippuhevosia tähtitammojen Conrads Rödluvan ja Staro Miamin johdolla.

Uudenmaan Upeimman historian kiistatta menestyksekkäin valmentaja Pekka Korpi on satsannut yhdessä Ilkka Herlinin kanssa ravureihin viime vuosina. Siitostammat ja varsat vaikuttavat Herlinin omistamalla Qvidjan tilalla Paraisella.

14 Zolamani

Kasvattaja: Likander Mika & Satu

Omistaja: Zulo Team Ay

Valmentaja: Timo Korvenheimo

Hoitaja: Kirsi Simi

Zolamani oli vuonna 2018 syntyneen ikäluokan kärkinimi 2-vuotiskaudella, jolloin se sijoittui Kasvattajakruunun finaalissa toiseksi ja otti suurkilpailuvoiton SHKL Hevosenomistajapokaalissa. Toinen suurkilpailun voitto tuli huhtikuussa Vermon Kolmivuotispokaalista, mutta sen jälkeen ruuna on sortunut liian usein laukkoihin. UU-karsinnassa Zolamani nousi joukon hänniltä johtavan rinnalle reilu kierros ennen maalia ja kesti siitä hienosti kakkoseksi.

Zolamanin toinen kasvattaja Satu Likander on kasvattanut parikymmentä hevosta, joista menestystä raviradoilta ovat saavuttaneet mm. Jonsker, Minimani ja Photomani.

Timo Korvenheimon valmennustallin hevoset keräävät tänä vuonna noin puolen miljoonan euron palkintorahat, minkä riittää Suomen valmentajatilastossa kuudenteen sijaan.

Zolamanin isä Zola Boko sai tämän vuoden UU-finaaliin kaksi jälkeläistään.

Zolamani on emänsä Stone Capes Moonin ainoa Suomessa syntynyt jälkeläinen. Emä ei saavuttanut raviradoilta suurta menestystä, mutta sen sisarukset Enchanting Lady ja Stonecapes Sparrow ovat suoriutuneet paljon paremmin.

 

Esittelytekstit Miika Lähdeniemi & Jari Vähänen

Kuvat Maisa Hyttinen & Pekka Salonen