Ajankohtaista

Vermo yhtenäistää ilmokäytäntönsä muiden ratojen kanssa

ke 19. huhtikuuta 2023 14.41.00

Vermo Areenalla on vajaan vuoden ajan ollut muista Suomen raviradoista poiketen käytäntö, että hevosta ei ole ilmoajan päätyttyä voinut lisätä edes vajaisiin sarjoihin. Nyt tästä käytännöstä luovutaan ja samalla yhtenäistetään raviratojen ilmokäytäntöjä.

Päätöstä tehtäessä esimerkiksi keskiviikkoravien ilmoittautuminen päättyi ainoana tapahtumana torstaisin. Vuoden 2023 alusta lähtien keskiviikkoravien ilmoittautuminen siirtyi päättymään edellisenä keskiviikkona samanaikaisesti myös tiistain ravien kanssa.

”Tässä ovat vastakkain periaatteellinen ja käytännöllinen taso. Raviradan näkökulmasta tavoite on mahdollisimman täysipainoisten kilpailujen järjestäminen, joten jälkimmäinen taso ajaa nyt edelle. Lisäksi on selkeää, että käytännöt ovat yhtenäiset. Avoin ilmoittautuminen on muuttanut ilmokäyttäytymistä ja juuri ennen ajan päättymistä listoilla käy kova kuhina. Nyt on voitu joutua esimerkiksi tilanteeseen, että Vermosta karsituksi tuleva on voinut siirtyä juoksemaan tiistaiksi Teivoon vajaaseen sarjaan, mutta ei toisin päin. Lisäksi pitää ymmärtää, että kaikki valmentajat eivät voi päivystää koneella juuri kello 9 ja voi tulla esiin monia tilanteita, joita ei osata ottaa huomioon”, Vermon kilpailupäällikkö Iivari Ingves huomauttaa.

Käytännössä jatkossa Vermonkin ravien lähtölistoille on vajaan sarjan osalta mahdollista päästä listoille, kunnes lähtöradat arvotaan. Joissakin tapauksissa tämä voi tarkoittaa sitä, että peruutusuhan alla oleva lähtö saadaankin järjestettyä.

”Lähtöratojen arvonta voi tapahtua vain joitakin minuutteja ilmon päättymisen jälkeen riippuen, miten kuskiasiat saadaan selville, joten lähtölistoille pääsemiseen ei voi ilmoajan jälkeen luottaa. Kuitenkin tapauksissa, jossa esimerkiksi joku sarja on menossa peruutukseen, niin siihen voidaan hetken odottaa, jos tilanne vielä muuttuukin”, Ingves jatkaa.

Isossa kuvassa ilmokäytännön muutoksen merkitys ei ole Ingvesin mukaan kovin suuri, mutta esimerkiksi ohjastajakisojen osalta voidaan puhua merkittävästä asiasta.

”Niihin ohjastajakisoihin, joissa kuskit eivät ole kovin kokeneita tai valmentajille tuttuja, hevosten saanti on perinteisesti haastavaa, mutta niitä on jonkin verran ilmoitettu lisää ilmoajan jälkeen. Meille on esimerkiksi elokuussa tulossa Amatööriohjastajien EM-kilpailut ja näissä lähdöissä on tärkeä koittaa saada mahdollisimman monelle ajettavia. Näissä tapauksissa periaate kääntyisi pahemman kerran itseään vastaan, jos kaukaa tulevalle ohjastajalle olisi ajokki tarjolla, mutta sitä ei kuitenkaan huolittaisi mukaan”, Ingves päättää.