Ajankohtaista

Vieras Göteborgista kohtaa Derby-karsinnassa Mascate Matchin

ma 24. elokuuta 2020 21.57.00

Suuren Suomalaisen Derbyn finaalipaikoista saapuu keskiviikoksi taistelemaan myös yksi Ruotsissa valmennuksessa oleva nelivuotias. Ready Trophy on göteborgilaisen Mikko Ahon valmennuksessa, ja karsintalähdössä sitä ohjastaa Hannu Torvinen.

Ready Trophyllä ei ollut onnea lähtörata-arvonnassa, sillä se sai lähtöradan kahdeksan. Samaan karsintaerään osui myös koko kilpailun suurin ennakkosuosikki Mascate Match.

”Siinä taidetaan otella vain kakkossijasta ja lähtöpaikkakin on huono, mutta hevoseen olen tyytyväinen”, valmentaja Mikko Aho painottaa. ”2620 metrin matka on sille varmasti etu, sen hevonen on jo muutaman kerran näyttänyt. Se on aloittanut vasta tänä vuonna kilpailemisen, mutta on parantanut joka kilpailuun paljon."

Ready Trophy aloitti kilpauransa viime talvena ja on ehtinyt nelivuotiskaudellaan kilpailla yhdeksän kertaa. Jälki on ollut luotettavaa, sillä ruuna ei ole jäänyt kertaakaan ulos kolmen parhaan joukosta. Silti Suuren Suomalaisen Derbyn karsintoihin matkustamista harkittiin huolella. Ready Trophy voitti viimeisimmän kilpailunsa Björn Goopin ajamana Göteborgin raviradalla Åbyssa 13. elokuuta.

”Ennen sitä lähtöä olin epävarma, kannattaako lähteä ollenkaan”, Aho paljastaa. ”Se oli testilähtö meille. Björn usein kysyy ennen lähtöä, onko jotain mitä olisi hyvä tietää. Sanoin, että vähän on suunnitelmana lähteä Suomen Derby-karsintoihin. Pyysin, että kokeile sen verran, että onko ideaa lähteä.”

”Voitto ei ollut siinä lähdössä yllätys, mutta tyyli oli joka tapauksessa todella hyvä. Björn sanoi, että ehdottomasti pitää lähteä Derby-karsintoihin. Hän kuulemma vain otti kiinni 150 metriä ennen maalia ja säästeli hevosen voimia. Ready Trophy meni takasuoran ja viimeisen kurvin aika lujaa, kun ohitti muut.”

Helppo kimppa

Ready Trophy on seinäjokelaisen Esa Haapojan kasvatti. Uran alkutaipaleella hevonen oli Kurikassa Kari Lehtosen opetuksessa ja valmennuksessa. Siirtyminen Pohjanmaalta Etelä-Ruotsiin oli osin sattuman kauppaa, mutta sitä edesauttoivat ainakin hevosen kova suku ja vanhat kaveruussuhteet.

Ready Trophyn isä on nimittäin maailman johtaviin siitosoreihin kuuluva Ready Cash. Sen jälkeläiset ovat haluttuja tapauksia kaikkialla ravimaailmassa, niin myös Göteborgissa. Mikko Aho etsiskeli sopivaa readycashilaista pari vuotta sitten.

”Yksi hevosenomistaja oli sanonut, että jos sopiva löytyy, hän on mukana. Readycashilaista on kuitenkin vaikea ostaa Ruotsista, koska niitä ei ole yksinkertaisesti myytävänä. Tiesin, että Suomessa niitä on muutamia ja Ready Trophyn emälinja näytti hyvältä.”

”Lehtosen Karin kanssa oltiin samaan aikaan sekä armeijassa että ravikoulussa. Soitin hänelle ja kysyin varsasta, ja Karin mukaan siinä ei ollut virheitä ja varsa oli fiksu. Kasvattaja ei ollut sitä varsinaisesti myymässä ja hintakaan ei ollut halpa.”

Kun hinnasta päästiin sopuun, Aho alkoi kerätä omistajakimppaa varsan ympärille.

”Osuudet menivät oikeastaan kuin kuumille kiville”, Aho naurahtaa. ”Aina kun soitin jollekin, että olen ostanut kaksivuotiaan varsan, vastaus oli neutraali hymähdys. Sitten kun sanoin, että olen ostanut kaksivuotiaan readycashilaisen, ääni muuttui toisenlaiseksi ja yleensä homma oli sitä myöten selvä.”

Hevosen omistajaksi on merkitty Easy Kb, joka on Ruotsissa toimiva kimppahevosten käytännön asioita hoitava yritys. Omistajat ja valmentajat voivat ostaa Easy Kb:ltä palveluna ne asiat, jotka monissa yhteisomistuksissa ovat kimpanvetäjän vastuulla.

”Se on tosi yksinkertainen ja hyvä systeemi sekä valmentajille että omistajille. Yksi kimpassa oleva henkilö on ammatiltaan kirjanpitäjä ja hänkin on kehunut systeemiä. Sitä kautta on hoidettu myös tiedotusta niin, että yksi henkilö soittaa treenareilta kuukausiraportit. Siinäkin säästää aikaa.”

Pitkästä aikaa Suomeen

Kilpailureissu Vermoon on iso juttu koko Mikko Ahon taustatiimille. Hänen tyttärensä Iina Aho matkustaa hevosen mukana Suomeen, jossa Ahon treenattavat eivät ole hetkeen kilpailleet. Edellinen visiitti Suomen kisoihin oli vuonna 2001, jolloin Tim Carlos kilpaili kolmivuotiaiden suurimmassa kilpailussa Kriteriumissa ja oli silloin finaalin viides.

”Aika menee nopeasti”, Mikko Aho miettii. ”Mekin lähdimme aikanaan vain vuodeksi Ruotsiin, mutta tänne sitä on jääty. Pidin aikanaan Kaustisella ratatallia, mutta myin sen lopulta Puusaaren Jyrille. Ehkä jos olisin vain vuokrannut, olisi tultu joskus takaisin.”

Usein raviurheilijoille sattuu kohdalle niin sanottu elämän hevonen, joka kääntää suuntaa ja vaikuttaa pitkään. Ahon tapauksessa tällainen on ollut Art On Line, joka on menestynyt Ruotsissa 75-tasoa myöten ja on tienannut urallaan lähes neljä miljoonaa kruunua. Ensimmäisen 75-voittonsa jo vuonna 2011 saavuttanut Art On Line kilpaili viimeksi tämän vuoden alussa.

”Art On Line oli sellainen ponnahduslauta, että sillä sai positiivista vaikutusta omaan valmennustoimintaan. Ajoin sitä ennen Pakarisen Arin firmalle hevosautoa ja valmennustoiminta oli hyvin pientä. Olisin ehkä lopettanut valmentamisen jopa kokonaan, mutta tyttäret halusivat, että jatketaan. Sitten kun Art On Line osui kohdalle, sanoin Arille, että pidän pienen paussin ajohommista. Eikä Ari ole huonosti asiaa ottanut, sillä hänen hevosiaan on minulla nytkin kolme treenissä.”

Mikko Aholla on kolme tytärtä, joista Iina Aho työskentelee täysipäiväisesti isänsä ravitallilla. Iina on myös menestynyt hyvin monté- eli raviratsastuslähdöissä.

”Iina on kilpaillut montéssa viidessä eri maassa ja voittanut jokaisessa. Hän on mennyt montéa Ruotsissa, Norjassa, Saksassa, Ranskassa ja Maltalla. Luulen, että ei ole montaa montératsastajaa, jolla olisi voittoja niin monesta maasta. Suomi vielä puuttuu listalta, mutta Iina on kyllä innostunut ajamaan joskus Suomessakin. Ehkä sitten Vermossa, jos Ready Trophy sattuu menemään Derby-finaaliin.”


Ready Trophy alkuviikosta kotimaisemissaan Åbyssa. Kuva: Iina Aho

Heiskasen hevossilmä ei pettänyt

Mikko Ahon valmennustoiminta on Åbyn raviradan läheisyydessä samoissa tiloissa, joissa pitää tallia myös toinen suomalaislähtöinen Veijo Heiskanen. Myös Heiskasella on ollut näkemystä Ready Trophyn kyvyistä jo pidemmän aikaa.

”Veijolla on hyvä hevossilmä ja hän pystyy seuraamaan myös muiden hevosia, mutta ei kommentoi, ellei kysy erikseen. Kerran kun ajoin Ready Trophyllä reippaampaa, kysyin vieressä ajaneelta Veijolta, mitä hän tykkäsi. Hän sanoi, että tässä sinulla on uusi Art On Line. En ottanut sitä heti niin tosissaan, mutta Veijo totesi, että hänellä on hyvä hevossilmä. Se piti taas paikkaansa.”

Mikko Ahon puheista paistaa kova arvostus Ready Trophyä kohtaan, kävipä keskiviikon karsintalähdössä miten tahansa.

”Olen tästä hevosesta todella iloinen ja uskon, että sillä on paljon kehitystä vielä jäljellä. Ready Trophy on miellyttävä hevonen ja readycashilaiseksi tosi laiska. Se on tosi rauhallinen eikä tee yhtään ylimääräistä, on helppo ajaa ja ravivarma. Sillä on myös tosi hyvä hapenottokyky, eikä se ole juuri koskaan puhaltanut kilpailuiden jälkeen”, Aho luettelee.

Aho lähettää siis valmennettavansa hyvillä mielin pitkälle kilpailumatkalle ja kamppailemaan Derbyn finaalipaikoista.

”Vermon starttiin ei tehdä kummempia muutoksia. Viimeksi Ready Trophyllä oli ensimmäistä kertaa vetopallot, mutta niitä ei tarvinnut aukaista. Tuntuu, että hevosesta on löytynyt viime aikoina enemmän vauhtiakin kuin itsestään. Aiemmin se kilpaili raskaahkolla balanssilla, mutta kahteen viimeiseen lähtöön on vähän kevennetty. Ready Trophy on tuntunut kyllä tosi hyvältä.”


Valmiina reissuun! Kuva: Iina Aho