Ajankohtaista

Vihjeitä ja tallikommentteja illan raveihin

ma 8. kesäkuuta 2020 10.22.00

Maanantai on tänään poikkeuksellisesti ravipäivä Vermo Areenalla. Illan ensimmäinen lähtö starttaa jo klo 17.36 ja sitä ennen ohjelmassa on jo opetus-, koe- ja ponilähdöt. Pelimuotoina totolähtöihin on näissä "kakkosraveissa" voittaja ja kaksari jokaiseen lähtöön sekä Toto4 lähtöihin 2-5.

3vihjaa-rivit Toto4-kierrokselle ovat laatineet Salamakypärät-kilpailuun tänä vuonna osallistuvat Patri Filatoff ja Niko Huuskola sekä jääkiekkoilija Antti Pihlström, jonka kimppahevonen Peanuts aloittaa kautensa viisivuotislähdössä.

Alempaa löytyy myös tallikommentteja illan lähtöihin. Vermon nettisivujen vihjeet löytyvät tästä linkistä.

3vihjaa Vermoon:

Tallikommentteja:

Lähtö 1

6 Zola Bud (Jere Taulio): Tähän ikään Zola Bud ei ole vielä parhaimmillaan, mutta laiska hevonen parantaa starttien myötä. Sillä on ajettu 1.20:n pintaan hiittiä ja sitä vauhtia se menee ihan hyvin. Tähän asti hevonen on tehnyt sen, mitä tarvitsee eikä yhtään ylimääräistä. Jospa se piristyisi, kun enemmän muita ympärillä. Ennen starttia vielä kotona kokeillaan oman lähtöauton kanssa, koska aiemmin ei ole autolähtöjä ajettu. Jos se meidän rämisevään peräkärry-lähtöautoon tottuu, oikean auton perästä menee varmaan heittämällä. Katsotaan vielä, laitetaanko vedettävät korvapallot. Välillä se ottaa oikein huippuspeediä ja sellainen ryhdikäs jos se olisi koko ajan, Zola Bud olisi oikein hyväntuntuinen hevonen. Sen pitäisi olla kehittynyt viime vuodesta.

9 Astrum (Antti Veteläinen): Tämä voitti ensimmäisen starttinsa tosi raskaissa olosuhteissa hyvällä tyylillä. Sillä oli tarkoitus ajaa enemmänkin kilpaa, mutta tuli kavio-ongelmia ja starttaaminen venyi koronatauolle asti. Keskentekoiselle hevoselle tauko on silti tehnyt hyvää. Seinäjoelle tultiin tosi positiivisin mielin, koska hevonen oli näyttänyt hyviä treeniotteita ja ajoinkin aika aggressiivisesti. Pikkuisen tauko näkyi lopussa, mutta startti varmaan vei eteenpäin. Astrum on mennyt raskaalla treenibalanssilla, mutta Vermoon vaihdetaan varmaan alumiinikengät ja pykäliä voi alkaa löytyä. Tämä on aika kivan oloinen aloittelija.

Lähtö 2 Toto4-1

1 Flashdance Sisu (Sari Orreveteläinen): Olimme tosi tyytyväisiä hevoseen tiistaina Teivossa. Se teki urhean esityksen, eikä hevonen ole oikeastaan koskaan huonoa juoksua tehnytkään. Välillä vain juoksunkulut ovat olleet vastaan. Flashdance Sisu on enemmän jaksavan kuin nopean oloinen, joten päätettiin kokeilla tätä pitkää matkaa. Se lähtee suhteessa liukkaammin voltista. Teivaisen Antti oli myös hyvillä mielin lähdössä kohti Vermon starttia. Tammalla ajettiin Teivossa avovehkeillä, kun aiemmin kokolapuilla on tullut välillä maalikameratappioita. Avovehkeillä jatketaan tässäkin.

2 Salty Fairytale (Satu Nissinen): Ruuna jäi tauolle omien työkiireideni takia. Muutaman kerran on käyty Joutsan radalla hiitillä, mutta siellä rataennätys taitaa olla 1.17 eli ei siellä kovaa ajeta. Hevosen työmoraali tuntuisi olevan ok. Sillähän alkaa olla viimeinen kilpailuvuosi menossa. Vanha ruuna on saanut olla terveenä ja kunto tuntuu olevan sellainen, että se jaksaa kolme kierrosta mennä. Tietysti me tulemme tauolta vähäisimmillä ratahiiteillä kuin moni muu.

3 Tzubodai (Tero Pohjolainen): Hevonen tuntuu kehittyneen tauon aikana, ja sitä on treenattu aika paljon. Sillä ajettiin Borgmesterin kanssa edellisenä sunnuntaina hiittiä, 1.22-vauhtia hiittikärryillä. Varsinkin Tzubodaihin olin tyytyväinen ja tuntui, että kehitystä on tapahtunut. Talvella sillä ajettiin kerran 3100 metrin lähtö, mutta silloin sillä oli vähän nivelvaivoja. Ruuna meni kuitenkin matkan hyvin, eikä ollut Antin (Teivainen) mukaan tyhjä maalissakaan. Matkan pitäisi siis käydä hyvin. Tzubodai juoksee nyt edellisstarteista poiketen kesäkengillä ja mietitään vielä, lisätäänkö puolilaput varustukseen ensimmäistä kertaa.

4 Hidalgo Boko (Emma Väre): Olimme tyytyväisiä viime starttiin. Hevonen oli vähän hömelö suurimman osan matkasta, mutta sitten kun se sai vaihteen silmään, se tuli juosten maaliin. Matka käy, mutta Hidalgo Boko ei ole ihan nopeimpia lähtiessä. Kotona kaikki on ollut normaalisti viime startin jälkeen. Startti alla hevonen on varmasti terävämpi ja odotukset on kärkipäähän. Varustukseen ei tule muutoksia: kengät jalassa ja normikärryt.

7 Sundsvik Godiva (Hannu Lindström): Tamma teki viime vuonna yhden tosi hyvän startin Vermossa ja hävisi kymppilopetuksessa vain yhdelle, mutta meidän hevosemme alisuorittivat sen jälkeen pahasti. Joku niissä oli, kun kaikki olivat saamattomia. Nyt hevoset tuntuvat olevan taas omia itsejään. Sundsvik Godivalla ajettiin puolitoista viikkoa sitten 16-vauhtia 2100 metriä läpi ja hevonen tuntui taas aika hyvältä. Luulen, että kunnosta ei jää kiinni. Kaiken pitää kuitenkin onnistua ja ajomiehenkin välttää virheitä. Tamma menee vetolapuilla ja kengät jalassa kuten ennenkin.

8 Rive Best Yet (Risto Häyrynen): Viimeksi ruuna meni omaksi itsekseen kohtalaisesti, mutta jäi johtavan perästä pakettiin. Se meni kuitenkin 3100 metriä melkein sellaisen tuloksen, ettei ole eläessään mennyt edes 2100:lla. Ajattelin kokeilla näitä pidempiä matkoja. Vähän enemmän siinä saisi olla taistelijan luonnetta. Rive Best Yetin kanssa on kylläkin taisteltu pari vuotta virustaudin kanssa, mutta jospa se alkaisi siitä selvitä. Se kohtaa nyt osin samoja hevosia kuin viimeksi. Q-Rex Oak ja Hidalgo Boko olivat Jokimaalla edellä, mutta tämäkin olisi niiden jälkeen kamppaillut, jos olisi saanut tilaa. Pieni paalu vähän auttaa, vaikka takamatkalta ei ole koskaan helppoa tulla. Voltin vitosrata on pieni kysymysmerkki, mutta toisaalta positiivista oli viimeksi se, että hevonen oli ravipaikalla rauhallisempi kuin koskaan. Varustukseen ei tule muutoksia.

10 Amour Amiko (Isto Kuisma): Ruuna tuli puolitoista viikkoa sitten Ruotsista. Alku otettiin rauhassa kuljetuksen jälkeen, mutta sen jälkeen terävimmissä treeneissä hevonen on ollut hyvänoloinen. Amour Amiko teki pari hyvää juoksua Ruotsissa, mutta viimeksi se oli ylilatautunut starttihetkellä ja tuli lähtölaukka. Se ei ole vissiin koskaan juossut 3100 metriä, mutta en usko sen olevan ongelma. En tunne vastusta sen tarkemmin, mutta kunhan hevonen suorittaa omalla tasollaan ja keskittyy, se pystyy olemaan korkealla. Kengät jalassa mennään.

11 Quartam De Victor (Antti Veteläinen): Kolmen kuukauden koronatauko tuli tälle hevoselle hyvään paikkaan, koska sillä oli pitkä kausi ja Ruotsin-turnee takana. Ennakkoon jo uumoiltiin, ettei se pysty vielä ensimmäisessä startissa tekemään huippusuoritusta, koska kyseessä on laiska treenaaja. Viimeiset 200 metriä olivat nihkeitä, mutta laitetaan se paussin piikkiin. Kuuden päivän starttiväli sopii varmasti hyvin. Pari hyväkuntoista hevosta on vastassa, mutta lähden ihan mielenkiinnolla ajamaan kolmeatuhatta tämän hevosen kanssa. Sille matkan ei pitäisi olla haitta. Hyvän reissun jälkeen siltä löytyy tosi terävä palanen, kun vain kaikki on kohdallaan. En näe lähtöpaikkaa tässä isona miinuksena. Saattaa olla, että nyt kokeillaan vedettäviä korvapalloja tai lappuja. Aiemmin tältä ei ole koskaan vedetty korvia auki. Laiskalle hevoselle siitä voi tulla lisävaihteita, kunhan ei vain tule laukkaa.

12 Herzog Greenwood (Jere Taulio): Hevonen alkoi tulla juuri kuntoon, kun koronatauko alkoi. Se on ollut kotona ihan hyväntuntuinen ja treenaamaan on päästy koko ajan. Tuntuu siltä, että Herzog Greenwood menee pitkän matkan hyvin. Sille keksittiin viime startteihin uusi balanssi ja se alkoi suorittaa paremmin, kun jätettiin sekki pois ja laitettiin kevyttä kenkää alle. Silloin tosin piti olla vielä hokkikengät. Nyt mennään alumiinipäärynäkengillä, välipohjilla ja ilman sekkiä. Oriilla on hyvä moottori ja sen pitäisi vielä voittosummansa tuplata. Se ei ole niin nolo hevonen, mitä tulosrivi näyttää.

Lähtö 3 Toto4-2

5 Delightful Moment (Isto Kuisma): Tämä on ruunalle jonkun verrankin ylisarja, mutta se on lyhyellä matkalla hyvä ja lähtee lujaa. Kuski saa sitten päättää, mitä tekee. Seuraava suunniteltu lähtö on enemmän oma sarja ja kenkiä riisutaan vasta sinne. Katsotaan vielä, ajetaanko tämä startti jenkkikärryillä. Hyvänä päivänään tämä pystyy tosi korkealle, mutta välillä se jää painamaan liikaa ja se on lopusta pois. Tärkeää olisi, että se rauhoittuisi matkalla. Pitkä paussi voi kuitenkin olla ensimmäiseen starttiin miinusta, sillä hevonen saattaa olla yli-innokas. Katsotaan sitten, miten juoksu lähtee menemään. Hannu (Torvinen) onneksi tietää hevosen metkut.

8 Yank Match (Aripekka Pakkanen): Hevosella on ollut monenlaisia murheita ja sillä on päästy vain vähän starttailemaan, mutta nyt sillä vaikuttaisi olevan kaikki kunnossa. Tauon aikana fiksailtiin kurkkua ja ainakin harjoituksissa ei ole kuulunut samoja ääniä mitä aiemmin. Tietenkään harjoituksissa ei ole menty maksimivauhteja. Yank Matchilla on kapasiteettia paljon enempään, mitä tulokset näyttävät. Uskon, että sillä vielä pärjätään, mutta tässä voi olla kasiradalta vaikeaa.

9 Highscore Luca (Esa Holopainen): Ruuna on ollut starteissa pettymys ja olen odottanut siltä enemmän. Treeneissä se menee paljon paremmin. Tauon aikana sitä on treenattu tosi paljon ja kokeiltu treenata vähän kovemmin. Se on itsellekin arvoitus, millaisen juoksun hevonen tekee. Olisin mieluummin ajanut täyden matkan, mutta se ei oikein päässyt muualle mukaan. Toiveissa on pärjätä ja Highscore Luca pystyy paljon parempaan mitä tulosrivi näyttää, mutta ehkä hevonen vaatii vielä startteja alle. Maili ei ole sen paras matka. Joskus ajettiin yksi startti ilman kenkiä, mutta hevonen oli oikeastaan huonompi siinä. Kengät jalassa jatketaan.

Lähtö 4 Toto4-3

7 My Ways Not Yours (Harri Åkerlund): Hevosta on treenattu suunnitelmien mukaan ja se tuntuu aika hyvältä. Näissä lähdöissä on joskus kovaakin alkuvauhtia, mutta toivotaan, että seiskaradalta pääsisi puikkaamaan johonkin väliin. Katsotaan sitten lopussa, mihin riittää. Hyvin se on yleensä tullut loppuun asti. Samalla balanssilla jatketaan eli rautakengät edessä ja alumiinit takana, koska tämä on vähän peitsille taipuvainen.

8 Knows Everything (Niko Huuskola): Lähden hyvillä mielin ensimmäiseen Salamakypärät-osakilpailuun. Ajokkina on tuttu hevonen, joka oli talven minulla Ypäjällä, mutta nyt se on ollut vajaa pari kuukautta kotona. Ori kerkesi talvella juosta vain pari lähtöä ennen koronataukoa, mutta oli ihan asiallinen niissä. Sitä on päästy treenaamaan hyvin, ja hevonen on ollut hyväntuntuinen treeneissä. Viime viikolla se kävi Killerillä hiitillä ja valmentaja oli tyytyväinen hiittiin. Knows Everything jatkaa samoilla varustuksilla kuin tähänkin asti: kengät jalassa (edessä alumiinit), perässä puolijenkit(custom multicam) ja puolilapuilla. Hevonen on ihan riittävä tähän lähtöön, mutta nakkikioskirata eli kasirata vaikeuttaa tehtävää ja totta kai näissä oppilaslähdöissä voi muutenkin tulla paljon muuttujia. Pärjäämään kuitenkin lähdetään.

Lähtö 5 Toto4-4

1 Peanuts (Anne Kangas): Tamman talvitauko sujui hyvin ja sitä saatiin treenata ilman ongelmia. Kerran sillä oli vähän räkää ja sai parin viikon limanirrotuskuurin, mutta sen jälkeen se olisi ollut valmis kilpailemaan juuri kun koronatauko alkoi. Torvisen Jukka on ajanut Peanutsilla pari hiittiä ja ollut tyytyväinen hevoseen. Viimeksi ajettiin 1.17-vauhtia läpi. Olen ihan positiivisin mielin, vaikka kovia tammoja on muitakin Staro Miamin johdolla. Peanuts on vahvistunut viime kaudesta. Se lähtee ihan terävästi voltista ja siinä on mahdollisuus pitää keulat. Ensimmäiseen starttiin ei tule mitään virityksiä, ja kengät jalassa mennään.

2 BWT Divine (Kaisa Toivonen): Tauon aikana on treenattu paljon, mutta keväällä se on kärsinyt siitepölyistä. Sillä on joutunut ajamaan useamman kerran reipasta hiiteillä, kun hevonen on ollut tahmea, eikä siinä vieläkään ole ihan parasta herkkyyttä. Eiköhän BWT Divinella yritetä Peanutsin kantaan, ja katsotaan sitten, mihin asti se lopussa riittää. Vastassa on pari niin kovaa, että voitto olisi suoraan tauolta pieni yllätys, mutta jos Peanutsia ja Staro Miamia varmistaa, sitten tämäkin lapulle. Normivarusteilla mennään.

3 Staro Miami (Aripekka Pakkanen): Tamman tauko on muuten sujunut hyvin, mitä nyt kilpailemaan ei päästy aiemmin. Huhtikuun puolivälin paikkeilla olisi normaalisti aloitettu. Vaikea sanoa, miten paljon tamma on kehittynyt, mutta ainakin runko on vahvistunut vielä tässä iässä. Kilpailemisen jälkeen sen näkee enemmän. Tammalla on vielä aika vähän startteja ja sen puolesta sillä on vielä varaa kehittyä. Tämän vuoden suunnitelmissa on keskittyä enimmäkseen tammalähtöihin ja tavoitteena on, että vuoden päästä oltaisiin sitten kovimpien joukossa. Tämä on ihan tasokas lähtö, eikä siinä mitään ilmaiseksi saa. Staro Miami menee ilman etukenkiä.

6 Cocktail Princess (Harri Åkerlund): Olin oikein mielissäni viime startista, sillä tamma lopetti hyvin ja Teivainenkin kehui sitä. Se oli parempi kuin odotin, koska alla oli vain yksi ratahiitti. Tämän kanssa on tärkeintä, että nirson tamman saa syömään ja juomaan hyvin. Kaikki näyttää sen puolesta hyvältä. Nyt on pari niin kovaa hevosta vastassa, että isompia odotuksia ei ole. Tässä varmaan ajetaan jonossa. Tärkeintä olisi, että tamma tekisi taas hyvän startin ja lopettaisi vauhdilla. Vielä ei riisuta kenkiä, vaan katsellaan sitä muutamien starttien jälkeen.

Lähtö 8

1 Adanna (Emma Väre): Hevonen tuli meille helmikuussa, ja sitä on huollettu ja treenattu tämä aika. Kaksi kertaa on käyty radalla ja ajettu kovimmillaan 1.23 läpi. Olen ollut kotona tyytyväinen ja nyt aletaan tutustua hevoseen starttitilanteessa. Tämä startti kokeillaan ajaa ilman sekkiä, kengät jalassa ja normikärryillä. Fuscus H.L. on pahin vastus, mutta koetetaan päästä alta pois.

Lähtö 9

4 Borgmester (Tero Pohjolainen): Tarkoitus oli aloittaa jo toukokuussa Vermon ensimmäisissä raveissa, mutta hevonen kaatui viikkoa aiemmin tarhassa ja sille tuli pieni ruhje lonkan seudulle. Siinä meni kymmenkunta päivää, mutta sen jälkeen on jatkettu normaalisti. Borgmester oli Tzubodain kanssa 1.22-vauhtisella hiitillä ja oli ihan hyvä.

6 Quite A Boy (Kaisa Toivonen): Hevonen oli suoraan pitkältä tauolta sellainen kuin odotinkin. Se kiersi viimeiset 700 metriä 1.11-vauhteja ja olimme kuskin kanssa hevoseen tyytyväisiä. Quite A Boy on yleensä ollut suoraan tauolta hyvä, mutta nyt taukoa tuli niin paljon, että se varmasti parantaa starttien myötä. Pieni lähtö sopii hyvin, kun se ei lähde kovaa. Quite Special on varmaan vaikea voitettava tässä lähdössä, mutta tototaisteluun Quite A Boyn pitäisi pystyä. Se jatkaa samoilla varusteilla kuin aiemminkin.