Ajankohtaista

Viisi vinkkiä Kuumaan Keskiviikkoon 5.8.

ke 5. elokuuta 2020 14.28.00

Viisi vinkkiä Vermon keskiviikkoon on ennemmin selkokieliset raviuutiset kuin pelivihjepalsta. Se tarjoaa erilaisia nostoja ja kiinnekohtia ravi-illan seuraamiseen. Mitkä hevoset tai kuskit keräävät suurimman huomion? Mitä kannattaa erityisesti seurata ja milloin? Se selviää täältä!

Kenelle kiinnitys patsaaseen?

Illan nimilähtö on Eri-Aaronin Patsaskilpailu, joka on järjestetty vuodesta 2005 lähtien. Kisa on nimetty aikansa legendan ja suomenhevosrodun kehitykseen voimakkaasti vaikuttaneen Eri-Aaronin mukaan. Vuonna 1932 syntyneestä ravurilegendasta voi lukea lisää mm. Wikipedia-artikkelista.

Eri-Aaronin Patsaskilpailu järjestetään yhdessä ULHO:n eli Uudenmaan hevosenomistajayhdistyksen kanssa. Voittaja saa Eri-Aaronin rintareliefin sekä kiinnityksen pronssiseen pienoispatsaaseen.

Perinteikäs kisa huipentaa tänään ravi-illan, sillä se ajetaan viimeisenä lähtönä klo 20.50. Mukana on useita lahjakkaita suomenhevosia, jotka ovat olleet viime kilpailuissaan voitokkaita. Esimerkiksi Mitorilla (nro 6) ja Arkenttiinalla (nro 12) on viidestä viime kilpailusta peräti neljä voittoa. Voittosummien puolesta kovimmat menijät ovat Eetu Rols ja Jättipotti Pee. Luvassa on kiehtova ja kovatasoinen kilpailu, kuten jo nimen ansiosta kuuluukin olla!

Amatöörit asialla

Ravien alkupuolella ajetaan kaksi amatööriohjastajien SM-karsintaa lähtöinä 1 ja 3. Ilmoittautuneita oli niin paljon, että päätettiin ajaa yhden sijasta kaksi karsintalähtöä. Amatööriohjastajille järjestetään perinteisesti SM-kiertue, joka huipentuu myöhemmin syksyllä finaaleihin. Raviurheilijoilla on erilaisia keskusjärjestö Suomen Hippoksen määrittelemiä lisenssejä, joista C-lisenssi on suunnattu harrastajille.

Amatöörilähdöissä ajavat toisin sanoen kuskit, joiden päätoiminen työ on jotain muuta kuin hevosten ohjastaminen tai valmentaminen. Esimerkiksi tänään jälkimmäisessä SM-karsintalähdössä kohtaavat mm. lennonjohtaja Jenny Ehrnsten (ajaa nroa 1 Athletic Style), LVI-alan yrittäjä Ville Mikkanen (nro 6 Enjoy’s Leon) sekä Vermon Ravikoulua vetävä Hanna Lepistö (nro 8 Bernetta).

Raviurheilun erilaisiin lisensseihin voi tutustua täällä.

SHKL eli Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto järjestää raviratojen kanssa amatööriohjastajien kiertueen. Lisää SHKL:n toiminnasta voi lukea tästä linkistä.

Kuninkaalliset kuskit

Ravi-Suomi totuttelee hiljalleen Kuninkuusravien jälkeiseen arkeen. Viime viikonloppuna Seinäjoen Kuninkuusraveissa kruunattiin uusiksi ravikuninkaallisiksi Virin Camilla ja Evartti. Niiden ohjastajat Hannu Torvinen ja Santtu Raitala ylsivät jo alle kolmikymppisinä ravikuninkaallisten kuskeiksi. Myös tänään kaksikko on isossa roolissa, sillä Santun ajokki Comway Cotter (lähtö 6 nro 1) on illan suurin ennakkosuosikki ja Hannu puolestaan ajaa T65-avauskohteen suosikki Thai Profitia (lähtö 4 nro 7). Kuninkaallisten kuskien vinkit illan jackpot-jahtiin voi tsekata tästä linkistä.

Jackpot-jahtia

Totopelaajia hemmotellaan tänään, sillä Toto65-pelin jakosummaan lisätään 65 000 euroa ns. jackpot-rahaa. Jackpot-voitonjako tarkoittaa sitä, että Toto-pelin voitonjakoon voidaan lisätä ylimääräinen jakosumma, joka on kertynyt aikaisemmin toteutumattomista voittoluokista tai voittojen pyöristämisistä sekä perimättä jääneistä voitoista. Jackpot-voitonjako lisätään ylimpään voittoluokkaan. Käytännössä pelaajille voittoina jaettavaa rahaa on normaalia enemmän – siis isompia voittoja! Toto65-pelissä veikataan kuuden peräkkäisen lähdön voittajia. Toto65-kierros on tänään lähdöissä 4-9 ja peliaika päättyy klo 19.10.

Åby Stora Pris -voittajan pikkuveli suosikkina

Ruotsin klassisimpia suurkilpailuita on vuodesta 1936 saakka ajettu Åby Stora Pris, joka järjestetään jälleen tulevana lauantaina Göteborgin raviradalla Åbyssä. Tänä vuonna suomalaisväriä kisaan tuo Don Williams. Edellinen suomalaisvoittaja puolestaan on Midnight Hour, joka ylsi yllätysvoittoon vuonna 2017.

Midnight Hourin pikkuveli Ilos Sansibar on vielä uransa alkutaipaleella, mutta lupaava nelivuotias on tänään Vermo Areenalla viidennen lähdön (klo 19.30) ennakkosuosikki. Sitä ohjastaa ja valmentaa Iikka Nurmonen, joka muuten ajoi myös Midnight Hourin suurvoitot. Ilos Sansibar juoksi keväällä uransa kolme ensimmäistä lähtöä Ruotsin puolella, mutta on palannut jälleen kesällä kotimaahan. Tänään sillä on normaalia vähemmän vastustajia, sillä lähdöstä on joutunut jäämään kolme hevosta pois.

Keskiviikon 5.8. lähtölistat löytyvät Mobiili-Hepasta ja Veikkauksen sivuilta.

Käsiohjelmaa voit lukea tästä linkistä.

Aikataulu, keskiviikko 5.8.

16.00 Portit aukeavat
17.20 Koelähtö
18.07 Lähtö 1 Amatööriohjastajien SM-karsinta I
18.27 Lähtö 2
18.47 Lähtö 3 Amatööriohjastajien SM-karsinta II
19.10 Lähtö 4 – Toto65-peli alkaa
19.30 Lähtö 5
19.50 Lähtö 6 Karanor Teräsmiesliiga
20.10 Lähtö 7
20.30 Lähtö 8
20.50 Lähtö 9 Eri-Aaronin Patsaskilpailu