Ajankohtaista

Viisi vinkkiä Suureen karsintakeskiviikkoon 26.8.

ti 25. elokuuta 2020 08.19.00

Viisi vinkkiä Vermon keskiviikkoon on ennemmin selkokieliset raviuutiset kuin pelivihjepalsta. Se tarjoaa erilaisia nostoja ja kiinnekohtia ravi-illan seuraamiseen. Mitkä hevoset tai kuskit keräävät suurimman huomion? Mitä kannattaa erityisesti seurata ja milloin? Se selviää täältä!

Suuri Suomalainen Derby – 50-vuotinen klassikko

Ensimmäinen Suuri Suomalainen Derby kilpailtiin Käpylän raviradalla vuonna 1970, jolloin Erik Skutnabbin ajama Casa vei voiton tuloksella 26,6. Niistä ajoista hevoset, jalostus ja koko raviurheilu ovat kehittyneet paljon ja Suuri Suomalainen Derby on elänyt vahvasti kehityksessä mukana. Nykyään Derby on Suomen suuripalkintoisin ravikilpailu, sillä lauantain 5.9. finaalissa voittaja kuittaa peräti 150 000 euron ykköspalkinnon. Kilpailuennätyskin on pudonnut Casan ajoista sekuntikaupalla lukemiin 13,2 (Graceful Swamp vuonna 2019 ja Jonesy 2014).

Suuri Suomalainen Derby on merkittävä kasvattajakilpailu, jonka yksi hevonen voi voittaa vain kerran. Osallistumisoikeus on nelivuotiailla Suomessa syntyneillä lämminverisillä, joista on maksettu asianmukaiset ennakkomaksut. Koko nelivuotisikäluokasta 53 hevosta osallistuu keskiviikon karsintalähtöihin ja niistä kaksitoista parasta etenee suureen finaaliin. Vuonna 2016 Suomessa syntyi 901 lämminveristä ravurivarsaa. Näin ollen ikäluokasta 5,8 % kilpailee tänään karsinnoissa, ja finaalissa mukana on enää 1,3 % koko ikäluokasta. Jyvät erottuvat akanoista!

Ketkä pääsevät finaaliin?

Illan aikana ajetaan yhteensä kahdeksan suurkilpailukarsintaa: ensin kaksi Arvid Åvallin Tammaderbyn karsintalähtöä, ja kuusi Suuren Suomalaisen Derbyn karsintaa lähtöinä 4-9. Molemmista Tammaderby-karsinnoista kuusi parasta pääsee finaaliin. Suuren Suomalaisen Derbyn kuudesta karsintalähdöstä jokaisesta kaksi parasta etenee lauantain 5.9. finaaliin.

Suuren Suomalaisen Derbyn säännöt uudistuivat tänä vuonna, mikä näkyy mm. karsintalähtöjen määrässä ja periaatteessa, jolla finaalin lähtöratoja valitaan. Karsintalähtöjen kokonaisajoilla ei ole enää merkitystä, vaan valintajärjestys finaaliin arvotaan ensin kuuden karsintavoittajan ja sitten kakkoseksi tulleen kuusikon kesken. Lisää sääntömuutoksista voi lukea tästä linkistä.

Arvid Åvallin Tammaderbyn finaalin ratavalintatilaisuus järjestetään keskiviikkona klo 19.05 voittajapodiumilla. Suuren Suomalaisen Derbyn finaalin radat valitaan illan päätteeksi klo 22 katsomoravintola Ravillassa.

Raviliiga-joukkueilla jännittävä ilta

Vuonna 2017 polkaistiin käyntiin Raviliiga, jossa jääkiekkoseurat ja raviradat keräsivät yhdessä porukkaa kimppahevosen ympärille. Jokaisen Raviliiga-hevosen omistus jaettiin peräti tuhanteen osuuteen, ja valmentajat hankkivat joukkueille hevoset Ypäjän varsahuutokaupasta syyskuussa 2017.

Tuolloin yksivuotiaat varsat ovat osoittautuneet varsin onnistuneiksi ostoksiksi. Huomattavan moni niistä on tuottanut omistajilleen elämyksiä ja ilon hetkiä jopa siinä kaikkein kauneimmassa muodossa eli ravilähdön voittajana! Raviliigan ylivoimainen ykkönen on Mascate Match eli Massi, joka on Raviliiga-Travliga HIFK:n ylpeys ja Suomen eittämättä puhutuin hevonen tällä hetkellä. Massi on myös Suuren Suomalaisen Derbyn suuri ennakkosuosikki, mutta myös Massin täytyy ensin selvittää tiensä karsintalähdöstä finaaliin.

Suuren Suomalaisen Derbyn karsintalähdöissä kilpailee neljä Raviliiga-hevosta:

  • HIFK:n Mascate Match lähdössä 5 numerolla 1 (klo 19.41)
  • Jukureiden Tingaling lähdössä 8 numerolla 9 (klo 20.44)
  • Pelicansin Piece Of Glory lähdössä 9 numerolla 7 ja samassa lähdössä Tapparan Marschall Match numerolla 9 (klo 21.05)

Ravikuningas pitkästä aikaa Vermossa

Aivan pelkkää karsintalähtöhuumaa koko keskiviikko ei sentään ole, sillä Derbyjen karsintalähtöjen lisäksi ravataan kolme muuta lähtöä. Illan kolmas lähtö (klo 18.47) on Isokenkä, jossa nähdään mm. vuoden 2019 ravikuningas Tähen Toivomus. Kuningas on kilpaillut Vermossa edellisen kerran viime vuoden toukokuussa. Tähen Toivomus sijoittui tänä vuonna kuninkuuskilpailussa kakkoseksi Evartin jälkeen. Ravikuningas Evartin tallikavereista Josveis ja Vappuäijä ovat mukana keskiviikon lähdössä, jossa paremmuudesta mitellään räväkällä 1620 metrin matkalla.

Ravintolatoiminnan vauhdikas startti

Vermo Areenan ravintolatoiminta siirtyi hiljattain Sunborn Cateringiltä Vermon Ravirata Oy:n vastuulle. Tänä keskiviikkona mennään jo Vermon isännöimänä, ja valmistaudumme palvelemaan tänä upeana keskiviikkona isoa määrää asiakkaita. Palvelupisteitä löytyy niin sisältä kuin ulkoa. Tallialueella palvelee puolestaan Vermon Tallitupa.

Ravintola Ravilla:

Vermon Kalapöytä 20 €:
Rapeaa salaattia & yrttivinegretteä (V,M,G)
Caesarsalaattia & leipäkrutonkeja (L)
Marinoitua punasipulia & pikkelöityä kurkkua (L, G, M)
Savulohta & kapris-perunasalaattia (M,G)
Kolmen sillin valikoima (M,G)
Mätimoussea & graavilohta (L,G)
Marinoitua savusärkeä & savumuikkua (L,G)
Tuna Röra (L,G)
Perunaa & tilliä (L,G)
Leipälajitelma (L)

Jokirapucaesar 14,50 €
Jokirapuja, romainesalaattia, caesarkastiketta ja leipäkrutonkeja. (L)

Kana-vuohenjuustopasta 15 €
Pariloitua kananrintaa, tomaatti-vuohenjuustokastiketta, pennepastaa, pecorinoa ja leipää (VL)

Vermo Burger 15 €
Pekoniburger - rotukarjan jauhelihapihvi 160 g, cheddarjuustoa ja pekonia (L)
tai
Vegeburger – punajuuripihvi ja vuohenjuustoa (VL)

Metsästäjänleike 24 €
Klassinen paneroitu porsaanleike, metsäsienikastiketta, perunamuusia ja suolakurkkua (L)

Vermon Letut 8 €
Paistettuja lettuja, vaniljajäätelöä ja tuoreita marjoja (L)

Street Bar Voltti:
Pulled pork & Coleslaw
Nakkiperunat
Lihapiirakat
Kanawrapit
Täytetyt reissarit
Fetasalaatti

 

Keskiviikon 26.8. lähtölistat löytyvät Mobiili-Hepasta ja Veikkauksen sivuilta.

Käsiohjelmaa voit lukea tästä linkistä.

Aikataulu, keskiviikko 26.8.

16.00 Portit aukeavat
17.20 Opetuslähtö
17.40 Koelähtö
17.50 Jari Haanniemi ja Miika Lähdeniemi käyvät läpi superillan kattausta
18.07 Lähtö 1 – Arvid Åvallin Tammaderbyn 1. karsintalähtö
18.27 Lähtö 2 – Arvid Åvallin Tammaderbyn 2. karsintalähtö
18.47 Lähtö 3 – Isokenkä, kovat kylmäveriset viivalla
19.05 Arvid Åvallin Tammaderbyn finaalin ratavalintatilaisuus voittajapodiumilla
19.20 Lähtö 4 – Suuren Suomalaisen Derbyn 1. karsintalähtö
19.41 Lähtö 5 – Suuren Suomalaisen Derbyn 2. karsintalähtö
20.02 Lähtö 6 – Suuren Suomalaisen Derbyn 3. karsintalähtö
20.23 Lähtö 7 – Suuren Suomalaisen Derbyn 4. karsintalähtö
20.44 Lähtö 8 – Suuren Suomalaisen Derbyn 5. karsintalähtö
21.05 Lähtö 9 – Suuren Suomalaisen Derbyn 6. karsintalähtö
21.23 Lähtö 10
21.40 Lähtö 11
22.00 Suuren Suomalaisen Derbyn finaalin ratavalintatilaisuus katsomoravintola Ravillassa – yleisö on tervetullut seuraamaan! Finalistien taustavoimille tarjolla kuohujuomaa ja pientä purtavaa.