Ajankohtaista

Viisi vinkkiä Vermon keskiviikkoon 12.8.

ke 12. elokuuta 2020 12.51.00

Viisi vinkkiä Vermon keskiviikkoon on ennemmin selkokieliset raviuutiset kuin pelivihjepalsta. Se tarjoaa erilaisia nostoja ja kiinnekohtia ravi-illan seuraamiseen. Mitkä hevoset tai kuskit keräävät suurimman huomion? Mitä kannattaa erityisesti seurata ja milloin? Se selviää täältä!

”Täs kaupungis on vaan yks Sheriffi…”

Siis faktahan on se, että oikea Vermon Sheriffi on kaksinkertainen ravikuningas Köppinen. Lempinimi syntyi aikanaan, kun Köppinen voitti kotiradallaan Vermossa ja valmentaja Jyrki Korhonen letkautti haastattelussa, että ”nyt eivät tienneet kenen sheriffin takapihalle tulivat.”

Myös Tapparan Raviliiga-hevosen Marschall Matchin lempinimi on Sheriffi, ja kirvesrintajoukkueen nelijalkainen ylpeys saapuu tänään Vermo Areenalle. Irrin perheen valmennettava kilpailee Derby-kenraalissa (numerolla 9 lähdössä 8 klo 20.30) ja saapuu kisaan vahva näyttö alla, sillä hevonen voitti viime perjantaina Turussa komealla tyylillä. Monen muun tavoin Marschall Match hakee tässä viime virettään kohti Suuren Suomalaisen Derbyn karsintoja, jotka järjestetään Vermossa kahden viikon päästä keskiviikkona 26. elokuuta.

Pihlströmin pollet iskussa?

Jääkiekkoilija Antti Pihlström tunnetaan aktiivisena hevosenomistajana, joka asuu perheensä kanssa omalla hevostilalla. Pihlström on mukana useammassa kimppahevosessa, joista kaksi on tänään lähtöjensä avainhevosia. Derby-kenraalissa kilpailevan American Heron (nro 5 lähdössä 8) Pihlström omistaa yhdessä mm. Janne Korven ja Jaajo Linnonmaan kanssa. American Hero saa tänään ensimmäistä kertaa kyytiinsä Antti Teivaisen, joka lähestyy urallaan huimaa 8000 voiton rajapyykkiä.

Pihlström kuuluu myös illan suurimman ennakkosuosikin, tamma Peanutsin omistajiin. 5-vuotias Peanuts on illan päättävässä TherMidas VET Tammatähdessä (lähtö 9 klo 20.50) suuri ennakkosuosikki eikä ihme, sillä tamma on tehnyt tänä kesänä menestyksekästä jälkeä. Peanutsin seuraava suuri koitos on edessä niinikään keskiviikkona 26.8. jolloin ravataan myös 5-vuotiaiden tammojen Arvid Åvallin Tammaderbyn karsinnat.

Salamakypärät Ypäjältä suosikkeina

Salamakypärät on vuosina 1991-2002 syntyneille kokelasohjastajille järjestettävä kilpailusarja, jonka viides osakilpailu järjestetään tänään. Kyseessä on ravien lähtö 6, joka ajetaan klo 19.50. Totopelureiden silmissä lähdössä erottuu etukäteen kaksi ennakkosuosikkia: Niko Huuskolan ajama 1 Knows Everything ja Mats Havulehdon ohjastama 3 Promptus. Niko ja Mats ovat tänään kaviouralla kilpakumppaneita, mutta arjessa kaksikko on työkavereita. Molemmat työskentelevät Ypäjällä Aripekka Pakkasen tallilla. Huuskola on ajanut urallaan kolme voittoa, mutta Havulehdon voittotili hevoslähdöissä on vielä avaamatta. Ponilähdöistä menestystä on tullut sitäkin enemmän, sillä Mats on ajanut poneilla 263 lähdössä 24 voittoa. Hänen omistamansa ja valmentamansa Pomona on Suomen viime vuosien menestyneimpiä poneja.

Meneekö Suomen ennätys uusiksi?

Vermo Areena maksaa jokaisesta uudesta Suomen ennätyksestä tuhannen euron bonuksen. Tänään illan kolmas lähtö (klo 18.47) on kylmäveristen montén eli raviratsastuksen SE-koe, joten ennätysjahti on julistettu jo lähtöä kasatessa. Mukana on yhdeksän kylmäveristä, joista Virin Vihtori on voittanut tänä vuonna montélähdön kolme kertaa ja Tallinnasta saapuva Vanjali neljä kertaa. Monten Suomen ennätys on Baletin Salaman Turun Kuninkuusraveissa 2016 juoksema 22,6, jonka Baletin Salama paineli 2160 metrin matkalla volttilähetyksellä. Tänään mennään puoli kierrosta lyhemmällä matkalla eli kyseessä on 1620 metrin autolähtö.

Tasa-arvoa monella rintamalla

Raviurheilu on siitä varsin tasa-arvoinen laji, että samoissa lähdöissä kisailevat sekä amatöörit ja ammattilaiset sekä kaikenikäiset urheilijat. Yhtenä esimerkkinä voidaan käyttää tämän illan ensimmäistä lähtöä (klo 18.07), jossa hevoset ovat 3-4-vuotiaita, mutta kuskien tai valmentajien ikiä ei tässäkään kohtaa rajata. Vanhempaa sukupolvea edustaa Ibn Battutan (nro 9) ohjastaja-valmentaja Jorma Ruokonen, 77. Ohjastajamarkkinoille ovat läpilyönnin tehneet 1990-luvulla syntyneet ohjastajat, joista lähdössä ajavat Joni-Petteri Irri, Iikka Nurmonen, Santtu Raitala, Olli Koivunen ja Hannu Torvinen.

Valmentajien joukosta löytyy sekä ammattilaisia että harrastajia. Urjalasta saapuu paitsi laajamittaista ammattivalmennustoimintaa pyörittävä Markku Nieminen kahden hevosen kanssa, myös saman kylän Laura Mehtonen. Hänen ainoa valmennettavansa Jetset Vice kilpailee avauslähdössä numerolla 11. Niemisen edustajat lähdössä ovat 3 Consalvo ja 4 Wallis. Erilaiset taustat ovat yksi lajin rikkauksista!

Keskiviikon 12.8. lähtölistat löytyvät Mobiili-Hepasta ja Veikkauksen sivuilta.

Käsiohjelmaa voit lukea tästä linkistä.

Aikataulu, keskiviikko 12.8.

16.00 Portit aukeavat
17.20 Koelähtö
17.40 B-ponilähtö
18.07 Lähtö 1 Nuorten sarja
18.27 Lähtö 2 Valtra Sisusarja
18.47 Lähtö 3 Montén SE-koe
19.10 Lähtö 4 – Toto65-peli alkaa
19.30 Lähtö 5
19.50 Lähtö 6 Salamakypärät-osakilpailu
20.10 Lähtö 7
20.30 Lähtö 8 Kultajousi Derby-kenraali
20.50 Lähtö 9 TherMidas VET Tammatähti