Oulunkylän ravirata

Oulunkylän ravirata, maamme ensimmäinen

1884 Oulunkylän rata, maan ensimmäinen varta vasten raviradaksi rakennettu areena valmistui. Ensimmäiseksi rataennätykseksi jäi eläinlääkärin G. Lundgrenin omistaman 10-vuotiaan ori Ampiaisen 53,6. Suomalaisen raviurheilun isä, eläinlääkäri Ludvig Fabritius luonnehti ravisäätä herttaiseksi, mutta arveli heikkojen tulosten syyksi paitsi uutuuttaan pehmeää rataa myös Tampereen suuren hevosnäyttelyn jäljiltä liian pulskassa kunnossa olevia hevosia. Fabritiuksen tekstiä Ravisporttikalenterissa 1885: "Rata oli joksenkin tasava. Käänteissään rata kallistuu jyrkästi sisäänpäin. Radan sivut on yhdistetty poikkitiellä, jonka keskikohdalla on tuomarilava. Katsojien mukavuudeksi on rakennettu lehteri, jonne mahtuu 900 henkilöä. Sanomalehtien kirjoittajille on balkongi. Radalla on vaja 14 somalla pilttuulla, joissa hevoset saavat odottaa kunnes ajetaan esille. Radalla on myös ravintola, joka voi tarjota viiniä ja jääkylmää seltteriä sekä Uudenmaan pataljoonan soittokunta hyvää musiikkia."

1904 Itäisten rotujen puoliveriseksi leimaama, joensuulaisen H. Pääkkösen ori Eol alitti ensimmäisenä 1.40-rajan juostuaan Viipurissa 39,1.

1907 Suomessa siirryttiin ns. puhdassiitokseen. Samalla valtionajoista suljettiin sellaiset veljekset kuin Eol ja Ormonde, joista jälkimmäinen oli edellisenä kesänä juossut uuden ennätyksen kolmella virstalla 37,7. Samoissa Kuopion ajoissa 1906 oli ilmajokelaisen Jaakko Latomäen Liina alittanut ensimmäisenä tammana 1.40-rajan.

1912 Viipurilaisen Fritz Buttenhoffin ori Eino-Vakaa kilpaili Olympialaisten aikana Tukholmassa häviten tasoitusajossa niukasti orlovista ja amerikkalaisesta Shadeland Harrylle ja juosten 1.33,3/2115 m.

1914 Oulunkylän radalla järjestettiin ensimmäinen ns. Derby-kilpailu, johon hevoset ilmoitettiin jo varsana.